2012-11-09 22:21:04
Φωτογραφία για Ξανά σε ανοδική τροχιά ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Σε ανοδική τροχιά επανήλθε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, όταν διαμορφώθηκε στο 1,6% έναντι 0,9% που ήταν το Σεπτέμβριο. Βασική αιτία για την άνοδο, αποτελούν... οι τιμές των καυσίμων και ειδικά η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης (έπειτα από την εξίσωση του φόρου), κάτι που ώθησε ψηλότερα τις τιμές.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2012, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2012, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση για το 2011 είχε σημειώσει αύξηση 0,1%.

Σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα κατά το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2011-Οκτωβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2010-Οκτωβρίου 2011, ο Δείκτης Τιμών παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 3,7%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.


Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,8% το μήνα Οκτώβριο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» λόγω αύξησης των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 7,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. 

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 1,6% το μήνα Οκτώβριο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προήλθε από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,0% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, ψάρια γενικά, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο και στα δημητριακά και παρασκευάσματα.

β) Κατά 1,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 13,2% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

δ) Κατά 3,0% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), τέλη κυκλοφορίας, εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα αυτοκίνητα.
eklogika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ