2012-11-13 21:57:02
Φωτογραφία για Κερδίζει έδαφος η εργασία από το σπίτι
Την εργασία από το σπίτι επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι, η οποία φαίνεται να αποτελεί την πλέον πρακτική λύση για όσους επιθυμούν να μειώσουν τις μετακινήσεις και να αφιερώσουν... περισσότερο χρόνο στην προσωπική τους ζωή.

Ωστόσο, η δυσκολία συγκέντρωσης λόγω εξωγενών παραγόντων είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από το σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο η εταιρεία Regus.

Έξι στους δέκα ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι, ενόσω εργάζονται, τους διακόπτουν συχνά τα παιδιά ή άλλοι συγγενείς που αποζητούν την προσοχή τους.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο για τους απασχολούμενους από το σπίτι: η κακή στάση του σώματος, λόγω της χρήσης αυτοσχέδιων οικιακών γραφείων (κάτι που αφορά τον έναν στους δέκα εργαζόμενους), μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.


Η αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο, η αδυναμία πρόσβασης σε εξοπλισμό γραφείου, ακόμα και η ενασχόληση με τα κατοικίδια μειώνουν επίσης τα επίπεδα παραγωγικότητας όσων εργάζονται από το σπίτι.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας της Regus, της κορυφαίας διεθνώς εταιρείας παροχής ευέλικτων λύσεων γραφείου, τα οποία προέκυψαν από συνεντεύξεις με πάνω από 24.000 επιχειρηματικά στελέχη από περισσότερες από 90 χώρες.

Βασικά ευρήματα και στατιστικά στοιχεία:

- Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι, τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εξής:

- Παιδιά ή άλλοι συγγενείς που αποζητούν την προσοχή (63%).

- Παιδιά, άλλοι συγγενείς ή κατοικίδια που διακόπτουν επαγγελματικά τηλεφωνήματα (52%).

- Αδυναμία πρόσβασης σε ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα (45%).

- Σημαντικά είναι και τα προβλήματα υγείας. Το 7% των ερωτηθέντων παραπονιούνται για κακή στάση του σώματος, εξαιτίας του ακατάλληλου εξοπλισμού γραφείου. Η σωστή στάση του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, αλλά και η πρόκληση μόνιμης βλάβης.

- Η έλλειψη κατάλληλης επιφάνειας εργασίας αποτελεί επίσης πρόβλημα για το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων (20%).

Συνολικά, επισημάνθηκαν 15 διαφορετικοί παράγοντες που εμποδίζουν την παραγωγική εργασία από το σπίτι.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η εργασία από το σπίτι κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζόμενων που υιοθετούν αυτήν την πρακτική, πολλοί είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν τα μειονεκτήματά της.

Η προσωπική ζωή πρέπει να προσαρμόζεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Στα αποτελέσματα της έρευνας προστίθεται το αίσθημα μοναξιάς, αποξένωσης και αποκοπής από τους συναδέλφους, που έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι από το σπίτι.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ο χρόνος παρουσίας του εργαζόμενου στο γραφείο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες προαγωγής, ενώ οι εργαζόμενοι από το σπίτι αποκλείονται από τέτοια προνόμια, ακόμα και σε επιχειρήσεις που ενθαρρύνουν έμπρακτα την εργασία από το σπίτι, έστω και σε περιστασιακή βάση.

Επιπλέον ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι ένας στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα παραπονιέται ότι η κακή στάση του σώματος οφείλεται στα αυτοσχέδια οικιακά γραφεία.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον εργαζόμενο, όπως σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης και να οδηγήσει σε απώλεια χρόνου και παραγωγικότητας για τον εργοδότη.

Η έρευνα επισημαίνει ότι ο χώρος κατοικίας μπορεί να μην ενδείκνυται ως επαγγελματικό περιβάλλον και ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του εργαζόμενου.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ