2012-11-19 15:00:13
Φωτογραφία για 9 εκατ. δολάρια για Μπέικον από τη συλλογή Εμπειρίκου
Η οικονομική κρίση καλά κρατεί, αλλά η αγορά της τέχνης έχει τους δικούς της κανόνες Κι αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα της δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του Σόθμπις, την Τρίτη το βράδυ, στη Νέα Υόρκη, το οποίο είναι το καλύτερο στην ιστορία του οίκου για όλες τις κατηγορίες. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 375 εκατ. δολάρια.

Η δημοπρασία άγγιξε το 84% πώληση ανά lot, ενώ αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της ήταν ο πίνακας του Ρόθκο «Νο1 (βασιλικό κόκκινο και μπλε)», τον οποίο διεκδικούσαν πέντε πλειοδότες και μετά από φοβερό ανταγωνισμό πωλήθηκε προς 75 εκατ. δολάρια.

Δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός του επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης του οίκου Tobias Meyer: «Τα αποτελέσματα κάνουν το σύνολο του 2012 να ξεπερνάει το 1 δισ. Αν χρειάζεστε αποδείξεις για να δείτε αν η αγορά είναι ζωντανή, τότε δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο».

Αλλο κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχτηκε το «Number 4» του Τζάκσον Πόλοκ, που άλλαξε χέρια αντί 40 εκατ. δολαρίων.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και δύο έργα του Φράνσις Μπέικον: το «Untitled (Pope)» που άγγιξε τα 30 εκατ. και το πορτρέτο του καλλιτέχνη, «Study for head of Isabel Rawsthorne», προερχόμενο από την πολυσυζητημένη συλλογή του Γ. Εμπειρίκου, το οποίο πωλήθηκε πάνω από 9 εκατ. δολάρια.
vivanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ