2012-11-24 11:41:09
Φωτογραφία για Ιδού πως και γιατί έγινε ο Αττίλας 2 στην Κύπρο απο τις ΗΠΑ
Απόρρητο μνημόνιο (με ημερομηνία, 14.8.1974) προς τον Χ.Κίσινγκερ(τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) στο οποίο δίνονται «συμβουλές και κατευθύνσεις» για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο θέμα της Κύπρου.

Τα συγκεκριμένα νέα στοιχεία κυκλοφόρησαν με αφορμή το θάνατο του συγγραφέα και σημαντικού συνεργάτη του Κίσινγκερ, Helmut Sonnenfeldt, ο οποίος άλλωστε εμφανίζεται ως συντάκτης και του κειμένου που ακολουθεί.O Helmut Sonnenfeldt, ήταν ειδικός στα σοβιετικά και ευρωπαϊκά ζητήματα και στους κύκλους της Ουάσινγκτον ήταν γνωστός ως «ο Κίσινγκερ του Κίσινγκερ» (Kissinger’s Kissinger), λόγω της πολύ μεγάλης επιρροής που ασκούσε στον Henry A. Kissinger. Λίγα χρόνια μετά την βίαιη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, ο ίδιος ερωτήθηκε από έναν φοιτητή αναφορικά με τις δυνατότητες για επίλυση του Κυπριακού. Η απάντησή του ήταν απόλυτα κυνική: "κάποια προβλήματα δεν προορίζονται προς επίλυση!"


Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί η ημερομηνία του εγγράφου - 14 Αυγούστου 1974 - είναι η ημέρα που ξεκίνησε η δεύτερη τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.Το παραπάνω έγγραφο μας οδηγεί σε πλήθος χρήσιμων συμπερασμάτων για το τι τελικά συνέβη στην Κύπρο εκείνη την περίοδο.

Διαβάστε το "απόρρητο μνημόνιο":

«Ζητήσατε κάποιες σύντομες ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε στο ζήτημα της Κύπρου

Τίποτε, από όσο γνωρίζω, δεν μπορεί να σταματήσει την τουρκική πλευρά από τις προσπάθειες εξασφάλισης των απαιτήσεών τους μέσω της χρήσης στρατιωτικής δύναμης. Ο μόνος τρόπος συμβιβασμού είναι η de facto διαίρεση του νησιού, υπό οποιαδήποτε μορφή.

Στην περίπτωση που οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά μπορεί να «προλάβουν» μία ελληνική αντίδραση και να μας δώσουν με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να διαμεσολαβήσουμε για μία λύση επί του ζητήματος. Με αυτό τον τρόπο θα «σωθεί» και ο Καραμανλής.

Επίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Σοβιετικούς να λάβουν το ρόλο του διαιτητή στο εν λόγω ζήτημα. Τα συμφέροντά τους είναι αντιδιαμετρικώς αντίθετα από τα δικά μας. Εμείς ζητούμε έναν συμβιβασμό, ενώ εκείνοι θέλουν μία ανεξάρτητη Κύπρο, και κατά προτίμηση την Ελλάδα και την Τουρκία να παραμένουν ανεπηρέαστες από το ΝΑΤΟ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει:

- Να περιορίσουμε άμεσα οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση, για 24 ώρες κάθε φορά.

- Να καταστήσουμε σαφές στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, το αργότερο αύριο

- Να προειδοποιήσουμε την Τουρκία ότι η Ελλάδα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς τα αριστερά

- Να αποστείλουμε υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσει επιρροή στον Καραμανλή

- Θεωρώντας ότι οι Τούρκοι θα κινηθούν άμεσα, να τους ενημερώσουμε προσωπικά ότι θα τους διασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, ένα είδος ομοσπονδιακού διακανονισμού

- Να εξασφαλίσουμε στην ελληνική πλευρά ότι θα συγκρατήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακείτε απευθείας προτού σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Μετά το πέρας αυτών μπορείτε να επέμβετε, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική και μόνο εμείς θα ασκούμε επιρροή.

Δεν πιστεύω πως οι Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ) θα πρέπει να «χρησιμοποιηθούν, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Οι Έλληνες θα βρίσκονται εν θερμώ και ως εκ τούτου δεν θα έχει νόημα μία υπουργική συνάντηση. Οπωσδήποτε χρειάζεστε τον Καραμανλή και τον Ετσεβίτ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ