2012-11-25 12:23:53
Φωτογραφία για Ο μεγάλος συμβιβασμός - Αμερικανική παρέμβαση στο παρά 5 για τη δόση
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις, που στοχεύουν στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή, με τις δύο πλευρές να δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική απόφαση. Δυναμικά στο παιχνίδι για την εξεύρεση λύσης μπήκαν την τελευταία στιγμή και οι Αμερικανοί

Εντονες είναι οι αμερικανικές πιέσεις (κάτω ο υπ. Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ) για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου στο αυριανό Eurogroup (πάνω ο επικεφαλής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ)

Σε συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ αναμένεται να καταλήξουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ενωση με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 10 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μαραθώνιο συζητήσεων και εξετάζουν αναλυτικά κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου, προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με τις διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για το μείγμα των μέτρων όσο και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα του 2020.


Την ίδια ώρα για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου στο αυριανό Eurogroup, με απρόβλεπτες και αλυσιδωτές παρενέργειες στις διεθνείς αγορές, εκδηλώνεται μαζική κινητοποίηση της αμερικανικής πλευράς, με τη συμμετοχή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι θα πρέπει στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει οριστική και καθαρή λύση για την Ελλάδα και να δοθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης μετά την εκπλήρωση από τη χώρα μας όλων των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων.

Το διακύβευμα

Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει τελικά να δοθεί οριστική απάντηση είναι ποιος και πώς θα επιβαρυνθεί, με την κοινή παραδοχή όμως ότι «το κόστος της μη λύσης» για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο και απειλεί με αποσταθεροποίηση συνολικά την Ευρωζώνη. Μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η ίδια η αξιοπιστία της Ευρωζώνης κινδυνεύει να πληγεί αν οι εταίροι δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα απέναντι στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Ευρωζώνης, μετά από αυτό το αδιέξοδο η Ευρώπη δεν έχει πλέον περιθώρια νέας αποτυχίας εντός 48 ωρών, καθώς παρόμοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με εικόνα διάλυσης της Ευρώπης.

Οι ασκήσεις επί χάρτου διεξάγονται επί μίας πρότασης που κατατέθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης και την οποία φέρεται να αποδέχθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την πρόταση, το Ταμείο πρέπει να συναινέσει σε αλλαγή του στόχου που έθεσε για το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ από το 120% το 2020. Η στιγμή της αλήθειας για τη βιωσιμότητα στο Eurogroup της Τρίτης ήταν όταν οι τεχνικές επιτροπές κατέθεσαν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, σύμφωνα με τα οποία το χρέος βρισκόταν στο 130% το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι αναλύσεις που έγιναν και τα σενάρια που εξετάστηκαν, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν είναι απογοητευτικά, αντίθετα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Στο τελευταίο σενάριο που ετοιμάστηκε με το δημόσιο χρέος στο 124% το 2020, η επιπλέον χρηματοδότηση καλύπτεται. Μία πηγή ομολόγησε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «χρειάστηκε τέχνη και φαντασία», αλλά τόνισε πως «είναι πολύ καλό το αποτέλεσμα και μπορεί να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα». Η ίδια πηγή τόνισε, πάντως, ότι «βρισκόμαστε σ' έναν δύσκολο δρόμο και απαιτούνται αμοιβαίες και γενναίες υποχωρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη σύγκρουση του Ταμείου και των Ευρωπαίων διεξάγεται για την επαναγορά των ομολόγων, την οποία δέχθηκαν μεν οι Βρυξέλλες, αλλά απορρίπτουν τον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η κ. Λαγκάρντ έθεσε βέτο και απαιτεί να ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα οι Ευρωπαίοι, που προειδοποιούν ότι η συμπεριφορά των αγορών «θα είναι βίαιη», ζητούν να γίνει η επαναγορά σταδιακά και υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πως εάν πραγματοποιηθεί «μια κι έξω» θα αποτύχει τραγικά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Επίσης τέθηκε και το θέμα του χρόνου, ότι είναι αδύνατον να γίνει η επαναγορά σε 10 εργάσιμες ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν απορρίψει μεν το «κούρεμα του χρέους» -δεν το αρνούνται από τον Ιανουάριο του 2014-, αλλά έχουν αποδεχθεί αρκετές προτάσεις του Ταμείου. «Αυτός είναι ο λόγος που ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους μία υποχώρηση από το ΔΝΤ», τόνισε η πηγή και υπενθύμισε ότι «αποδέχθηκαν την επιμήκυνση του Προγράμματος, τη δραματική μείωση του επιτοκίου δανεισμού, την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, την επαναγορά ομολόγων (με τον όρο που παραθέσαμε πιο πάνω) και την επιστροφή των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Απόλυτη ανατροπή

Η πηγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι εάν η κ. Λαγκάρντ αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πρόταση, «θα είναι η απόλυτη ανατροπή, διότι εν μέσω Προγράμματος αλλάζει ένας στόχος που έθεσε το διοικητικό συμβούλιο» του ΔΝΤ.

Η ίδια πηγή πιστεύει ότι η γενική διευθύντρια έχει εξασφαλισμένη την πλειοψηφία στο ΔΣ, διότι «ξεκινά με τις ψήφους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών». Συνολικά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν το 49% των ψήφων στο ΔΣ και η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε με άνεση να κερδίσει την ψηφοφορία.

Η πηγή διαβεβαίωσε ότι «εάν αποδεικνύεται βιωσιμότητα, έστω και στο 124%, η κ. Λαγκάρντ θα πάει στο ΔΣ γνωρίζοντας ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις». Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με την πηγή, «είναι εάν θα βγει ''τραυματισμένη'' από αυτήν τη διαδικασία και πόσο θα επηρεαστεί η αξιοπιστία του Ταμείου και της ίδιας».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μερικοί αξιωματούχοι του Ταμείου προειδοποίησαν τη γενική διευθύντρια για τον κίνδυνο οι Γερμανοί να αποδεχθούν το «κούρεμα» του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, αλλά να ζητήσουν να συμπεριληφθούν και τα δάνεια του ΔΝΤ. Λέγεται πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε στην κ. Λαγκάρντ την περασμένη Τρίτη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις σε μία ολοκληρωμένη, υπό όρους δομημένη και σταδιακή απομείωση του ελληνικού χρέους.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Β. ΔΕΜΙΡΗΣ, Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ από το ΈΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ