2012-11-28 19:45:54
Φωτογραφία για Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών ταχύτερη από ό,τι προέβλεπε ο ΟΗΕ
Ο πλανήτης πνίγεται

Η στάθμη των ωκεανών ανυψώνεται σήμερα 60% ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε το 2007 η έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ, στην οποία βασίζονται οι διεθνείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το δυσοίωνο συμπέρασμα προέρχεται από μελέτη του διάσημου Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ της Γερμανίας, η οποία εξέτασε την ακρίβεια των μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Research Letters, το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει σήμερα κατά 3,2 χιλιοστά ανά έτος.

Συγκριτικά, η «καλύτερη εκτίμηση» στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ προέβλεπε ότι ο ρυθμός μεταβολής θα ήταν σήμερα 2 mm ανά έτος. 

Τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι προβολές της IPCC στο χειρότερο σενάριο που εξετάστηκε, σύμφωνα με τις οποίες η άνοδος της στάθμης θα φτάσει τα 26 έως 59 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα, θα αποδειχθούν τελικά υπερβολικά αισιόδοξες.


Τόσο η νέα μελέτη όσο και προηγούμενες εκτιμήσεις άλλων ειδικών δείχνουν ότι η άνοδος έως το 2100 θα φτάσει το ένα μέτρο, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκραντ Φόστερ, ερευνητής της αμερικανικής εταιρείας Tempo Analytics και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Μια τέτοια άνοδος θα ήταν καταστροφική για περιοχές χαμηλού υψομέτρου, όπως η Νέα Υόρκη και το Μπανγκαντές, τόνισε ο ερευνητής.

Όπως εξήγησε ο Φόστερ, η ασυμφωνία ανάμεσα στις προβλέψεις της IPCC και τις νεότερες μελέτες οφείλεται κυρίως στο λιώσιμο των πάγων που βρίσκονται στην ξηρά, για παράδειγμα στη Γροιλανδία -έναν παράγοντα υψηλής αβεβαιότητας που δεν έλαβαν υπόψη οι εκτιμήσεις του OHE και παραμένει ακόμα και σήμερα δύσκολο να εκτιμηθεί.

Οι προβολές της IPCC βασίζονταν σε δεδομένα που συλλέχθηκαν το διάστημα 1993-2003. Έκτοτε, όμως, τα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος έχουν βελτιωθεί και τα διαθέσιμα δεδομένα αυξήθηκαν.

Η επόμενη Έκθεση Εκτίμησης της ΙPCC προγραμματίζεται να δημοσιευτεί σε τρεις τόμους. Ο πρώτος αναμένεται το Σεπτέμβριο του 2013 και οι επόμενοι το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2014.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από γιορτή... ντροπή!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από γιορτή... ντροπή!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ