2012-12-02 23:51:02
Φωτογραφία για Για πρώτη φορά ρομπότ τρέχει πιο γρήγορα από τον άνθρωπο
Η κατασκευή ενός ρομπότ το οποίο θα μπορεί να περπατάει όπως οι άνθρωποι ή τα ζώα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Μεγάλα ερευνητικά κέντρα και εταιρείες έχουν προσπαθήσει να το καταφέρουν με μέτρια αποτελέσματα.

Μία από τις βασικές προκλήσεις είναι η αίσθηση ισορροπίας που για εμάς είναι αυτονόητη αλλά για ένα μηχάνημα όχι και τόσο, μερικές φορές με τραγελαφικά αποτελέσματα όπως αυτό στο παρακάτω βίντεο...

Αυτό το πρόβλημα λοιπόν φαίνεται πως έλυσε η εταιρεία «Boston Dynamics», με την παρουσίαση του ρομπότ με όνομα «Μεγάλος Σκύλος» (Big Dog) πριν από μερικά χρόνια. Το πρωτότυπο εκείνο θεωρήθηκε τεράστιο βήμα για την ρομποτική αρχιτεκτονική.

Τώρα, πέντε μήνες μετά την κατάκτηση του ρεκόρ για το πιο γρήγορο ρομπότ με πόδια στον κόσμο, το καινούργιο ρομπότ «Cheetah» της Boston Dynamics κερδίζει και τον πιο γρήγορο άνθρωπο στον κόσμο, τον Γιουσέιν Μπόλτ.


Στον ειδικό διάδρομο του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας, το εκπληκτικό ρομπότ κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 45.5 χιλιόμετρα την ώρα. Η ταχύτητα αυτή είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από τα 44.7 χιλιόμετρα την ώρα που κατάφερε να πιάσει το 2009 ο μεγάλος αθλητής, στο διαγωνισμό του «World Athletics Championships» του Βερολίνου.

Βέβαια, για την ακρίβεια η σύγκριση δεν είναι και τόσο δίκαιη. Το ρομποτικό μηχάνημα μπορεί να πιάσει αυτήν την ταχύτητα μόνο πάνω σε μηχανικό διάδρομο, καθώς χρειάζεται όχι μόνο σύνδεση με καλώδια παροχής ρεύματος αλλά και έναν βραχίονα ο οποίος το βοηθάει να κρατάει την ισορροπία του.

Μπορεί λοιπόν να κρατάμε ακόμη τα σκήπτρα αυτού του ρεκόρ αλλά μάλλον όχι για πολύ. Η εταιρεία ήδη αναπτύσσει μια έκδοση του παραπάνω πρωτότυπου η οποία θα μπορεί να κινείται στο δρόμο με μπαταρία και χωρίς μηχανική υποστήριξη.
tinella.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ