2012-12-04 15:02:10
Φωτογραφία για Μεθεόρτια λουκέτα στην αγορά του Πύργου
Η θεωρητικά καλύτερη περίοδος του έτους για τα εμπορικά καταστήματα βρίσκεται προ των πυλών. Θεωρητικά… γιατί οι έμποροι μαζί με τους καταναλωτές, ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους.

Οι πρώτοι γιατί δεν βλέπουν τα ευρώ να γεμίζουν το ταμείο τους, οι δεύτεροι γιατί δεν τολμούν να σκεφτούν πως θα κάνουν αγορές, αφού το πορτοφόλι τους είναι άδειο.

Όμως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και οι έμποροι χωρίς να τρέφουν ιδιαίτερες ελπίδες, περιμένουν να δουν μια μικρή κίνηση να σπάει τον «πάγο» στην αγορά μέσα στις γιορτές. Κάποιοι είναι έτοιμοι να κλείσουν αμέσως μετά, κάποιοι θα περιμένουν και τις εκπτώσεις.

Εκτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θανάση Σκορδαλή είναι πως μέχρι το Πάσχα τα «λουκέτα» θα πέφτουν βροχή. Και βασική αιτία θα αποτελούν για αυτό τα πάγια έξοδα τα οποία αδυνατούν εδώ και μήνες να πληρώσουν.

Τους «πνίγουν» τα πάγια

Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης του Πύργου και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σε κάθε τετράγωνο υπάρχουν και μερικές πόρτες καταστημάτων κλειστές, εκεί που άλλοτε υπήρχε κίνηση, υπήρχε ζωή… Αν σε κάποιο δρόμο δείτε ένα νέο μαγαζί να ανοίγει… αυτό θα αποτελεί μια όαση στην έρημο της αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Θανάση Σκορδαλή, «τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε μια στασιμότητα στο κλείσιμο επιχειρήσεων. Τον Οκτώβριο περισσότερα από δέκα καταστήματα στην αγορά έκλεισαν. Λόγω των εορτών κάποιοι θα αντέξουν. Μετά όμως δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Κάποιοι θα παλέψουν έως και τις εκπτώσεις. Πάντως έως το Πάσχα θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό λουκέτων.

Πολλά μαγαζιά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε. Συμπλήρωσε πως αν κάπου – κάπου ανοίγει και κάποιο νέο κατάστημα αυτό θα είναι καφετέρια ή θα σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών. Πλέον αυτό που «πνίγει» τους έμπορους στον Πύργο δεν είναι η πτώση της κίνησης, αλλά τα πάγια είναι αυτά που οδηγούν στην κατάρρευση. Και όπως επισημαίνει ο κ. Σκορδαλής, υπάρχουν αρκετά καταστήματα στην πόλη, που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ, να καλύψουν τις εκκρεμότητές τους στην Εφορία.

Εσχάτως δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το νοίκι, όσοι δεν έχουν εγκατασταθεί σε δικό τους χώρο. «Πολλοί έμποροι δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι. Έτσι δεν απειλούνται μόνο με το λουκέτο λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων, αλλά και με έξωση, λόγω των χρωστούμενων ενοικίων». Κάπως έτσι διαμορφώνεται η αγορά λίγο πριν την περίοδο των διακοπών που ξεκινά χωρίς διάθεση. Δυστυχώς όλα δείχνουν πως το «θαύμα των Χριστουγέννων» δεν είναι παρά μόνο ένα παραμύθι αυτή τη φορά… για την αγορά.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ