2012-12-04 18:27:03
Φωτογραφία για Ηλεία: Βαρύς ο «πέλεκυς» στους κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές του 2007
Απεφάνθη τελικά η δικαιοσύνη για τους πέντε από τους έξι κατηγορουμένους για την υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 που στοίχισε τη ζωή... σε 36 συνανθρώπους μας. 

Συγκεκριμένα οι τελικές ποινές που επεβλήθησαν είναι 49 χρόνια φυλάκιση και εννέα μήνες στους Χαράλαμπο Καφύρα και Σοφία Νικολοπούλου, 59 χρόνια φυλάκιση και εννέα μήνες στους Πανταζή Χρονόπουλο και Παναγιώτη Τσούρα, ενώ ποινή πέντε ετών με αναστολή επεβλήθη στον Νίκο Μιχαλόπουλο. Όμως επειδή πρόκειται για Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκτιτέα ποινή είναι δέκα χρόνια με αναστολή σε όλους εκτός από τον Ν. Μιχαλόπουλο, επί δέκα ευρώ την ημέρα. Όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση για την απόφαση.

Νωρίτερα είχαν προταθεί και οι ποινές από την έδρα και στη συνέχεια διέκοψε και πάλι για να προχωρήσουν στην τελική απόφαση. Ειδικότερα η έδρα πρότεινε: στον αντινομάρχη Ηλείας και πρώην Νομάρχη Χαράλαμπο Καφύρα καθώς και την ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου να επιβληθούν: 42 μήνες για εμπρησμό δάσους, 30 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας, 30 μήνες για κάθε θάνατο (30x36=1080 μήνες), συνολικά 96 χρόνια.


Στον τότε Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και τον τότε πυροφύλακα Μίνθης Παναγιώτη Τσούρα: 48 μήνες για εμπρησμό δάσους, 36 μήνες για εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε θάνατο (36x36=1296 μήνες) συνολικά 115 χρόνια.

Στον τότε επικεφαλής του Π.Κ. Κρεστένων Νίκο Μιχαλόπουλο: 30 μήνες για κάθε θάνατο (30x36=1080 μήνες) συνολικά 7,5 έτη. Να σημειωθεί πως στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίζει η έδρα το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε προτείνει ποινές που φτάνουν έως και τα 180 χρόνια φυλάκισης. Συγκεκριμένα οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους είναι: εμπρησμός εξ αμελείας, εμπρησμός δάσους εξ αμελείας και ανθρωποκτονία από αμέλεια (κατά συρροή). Έτσι ο Εισαγγελέας πρότεινε 5 χρόνια για κάθε πράξη και 5 χρόνια για κάθε έναν θάνατο (από τους 36 συνολικά).

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για «εξοντωτικές ποινές που αφανίζουν ανθρώπους» και ζήτησαν οι ποινές να κριθούν με βάση το «προσήκον μέτρο».

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΟ… scouting ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΟ… scouting ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ