2012-12-09 00:13:03
Φωτογραφία για Τα exit poll της επαναγοράς ομολόγων
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στην δημοπρασία, προσφέροντας ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ... που αντιστοιχεί στο 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Η συμμετοχή των υπολοίπων κατόχων χρέους ανήλθε στα περίπου 16 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι θα κινηθούν μεταξύ 15-18 δισ. ευρώ.

Συνολικά σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προσφέρθηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το πρόγραμμα επαναγοράς θα οριστικοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, λαμβάνοντας μια σιωπηρή μικρή παράταση. Παρέχεται έτσι μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιώτες κατόχους χρέους να συμμετάσχουν, υποβάλλοντας προσφορές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των ξένων, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα προσφέρουν και τα εναπομείναντα ομόλογα (ονομαστικής αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επαναγοράς για συγκέντρωση ομολόγων ονομαστικής αξίας 31 δισ. ευρώ.


Το Euro2day επισήμανε από νωρίς χθες τις ενδείξεις μειωμένης συμμετοχής των ξένων τονίζοντας τη μεγάλη άνοδο των τιμών των ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 10ετή, 15ετή και 20ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα τελούσαν υπό διαπραγμάτευση χθες σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες του προγράμματος επαναγοράς.

Ειδικότερα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο (λήξης 2023) έπιασε και τις 41,54 μονάδες βάσης, πάνω από το ανώτατο όριο τιμής του προγράμματος επαναγοράς που είναι οι 40,1 μονάδες βάσης, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (39,25 μ.β) και Τετάρτης (38,28 μ.β).

Όπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το back up της επαναγοράς. Ο βαθμός συμμετοχής τους, δηλαδή, συναρτάται στην προσφορά τίτλων από την πλευρά των υπόλοιπων κατόχων χρέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων τραπεζών συνεδρίασαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του προγράμματος επαναγοράς, προκειμένου να επικυρώσουν και τυπικά τη συμμετοχή τους. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. To ίδιο έπραξαν η Alpha Bank, η Eurobank, η Attica Bank και το ΤΤ.

Οι επενδυτές πρόσφεραν κυρίως ελληνικά κρατικά ομόλογα μακρινής λήξης και προτίμησαν να διατηρήσουν όσα λήγουν το 2023 και δευτερευόντως το 2024 και 2025.

Επιτυχής η επαναγορά δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος

Τον στόχο των 30 δισ. ευρώ έφθασε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δήλωσε στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, "υπονοώντας" ότι το εγχείρημα σε γενικές γραμμές ήταν επιτυχές.

«Η επαναγορά πήγε σε γενικές γραμμές καλά. Το πόσο που προσέφεραν οι επενδυτές κινήθηκε μέσα στο εύρος των προσδοκιών, περίπου 30 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις για την επαναγορά τη Δευτέρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ