2012-12-11 11:23:03
Φωτογραφία για Πόρτα από την Περιφέρεια Κρήτης σε αιολικά πάρκα- γίγαντες!
Δύο μεγαλοεπενδυτές ετοιμάζονται να ζητήσουν περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις για 30 και 36 αιολικά πάρκα αντίστοιχα- να αλλάξει ο νόμος και να τα δούμε όλα από την αρχή, λέει η Περιφέρεια που 'παγώνει' τις γνωμοδοτήσεις.

«Καμία γνωμοδότηση για μεγάλη εργολαβία ΑΠΕ δεν πρόκειται να Κάνει η περιφέρεια Κρήτης μέχρι να υπάρξει χωροταξικό και ενεργειακό σχέδιο για το νησί»! Το μήνυμα στέλνει η Περιφέρεια τόσο σε υπουργείο και ΡΑΕ όσο και στους μεγαλοεπενδυτές- δύο μάλιστα εξ αυτών ετοιμάζονται να ζητήσουν περιβαλλοντικές γνωμοδοτήσεις για 30 και 36 αιολικά πάρκα- γίγαντες!

«Δεν οργανώσαμε την ημερίδα γιατί δεν είχαμε τι να Κάνουμε. Το ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης, όλοι εμείς, αλλά και στο σύνολο τους οι τοπικοί φορείς. Σταματάμε να γνωμοδοτούμε μέχρι να παγώσουν οι διαδικασίες και να δούμε οργανωμένα και με σχέδιο που πάει τι» επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης κ.Νικος Καλογερής που μαζί με τον συνάδελφό του κ.Λαμπρινό ξεκαθάρισαν ότι το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει.


«Έχουμε αιτήσεις 6000 και πλέον Μεγαβάτ. Έχουν στην ουσία αδειοδοτηθεί περίπου 3000 Μεγαβάτ. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Πήραν τα στοιχεία για τους ανέμους και χωρίς να δουν τίποτα άλλο εγκατέστησαν ΑΠΕ! Δεν γίνεται πουθενά αυτό! Σε Κάθε κορυφή να βάζουμε ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες. Και οι Ισπανοί που έχουν τόσα αιολικά πάρκα δεν τολμησαν να βάλουν στα Πυρηναία!» λέει ο κ.Καλογερής που επισημαίνει ότι ακόμη περιμένουν τους φακέλους των φαστ τρακ...

Και τι θα Κάνουν όταν έρθουν οι φάκελοι για τα μεγάλα πάρκα; Οι σουπερ επενδύσεις με τα 30 και 36 πάρκα που ετοιμάζουν ΔΥο επιχειρηματίες;

«Εμείς είμαστε σαφείς. Παγώνουν τα πάντα. Φυσικά την πολιτική απόφαση θα την πάρει το περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Περιμένουμε τη χωροταξική μελέτη. Που μπορεί να πάει τι» αναφέρει και υπογραμμίζει ότι ‘δεν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη επένδυση ερήμην της κοινωνίας’.

Στην ουσία η Περιφέρεια Κρήτης ζητά αλλαγή του Νομου που έχει φτιαχτεί στα μετρα Κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών, όταν προτάθηκε και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ το οποίο έχει παραπεμφθεί στις καλένδες-και οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αγοράζουν ενέργεια στις τιμές που Κάποτε κυκλοφόρησαν.

«Ναι, πρέπει να αλλάξει και ο Νομος,Φτιάχτηκε επί Σουφλιά, τον τελείωσε η Μπιρμπίλη προφανώς στα μετρα όχι που θέλει η κοινωνία. Δεν υπολογίζουν ιδιοκτησίες, δεν υπολογίζουν δασικά, φυσικό Κάλλος. Τίποτα από αυτά’ λέει ο αντιπεριφερειάρχης.

Αυτό ξεκαθάρισε και ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του στην ημερίδα. Απαραίτητη προϋπόθεση-είπε - για την ένταξη των ΑΠΕ στο νησί είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ στην Κρήτη, εργασία που έχει αναλάβει και ολοκληρώνει σύντομα το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου μετά από την απαραίτητη διαβούλευση του με την κοινωνία και τους φορείς του νησιού και σε συνδυασμό με τον ενεργειακό σχεδιασμό, να οριοθετηθεί αφενός το μίγμα των ΑΠΕ και αφετέρου η ανάπτυξη τους χωρικά και ποσοτικά.

Και τόνισε ότι είναι αδιανόητο η Κρήτη με αυτό το επιστημονικό ‘οπλοστάσιο’ που διαθέτει αλλά και με τους αιρετούς, να μην έχει λόγο σε ένα θέμα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της και την ευημερία των κατοίκων της, όπως είναι η ενέργεια.

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, «είναι ανεπίτρεπτο να μαθαίνουμε από τις τηλεοράσεις για γιγαντιαίες επενδύσεις ‘φαστ τρακ’ στην Κρήτη και εμείς όχι μόνο να μην συμμετέχουμε αλλά ούτε καν να έχουμε ενημερωθεί. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι το έτος 2012 είναι αδιανόητο να σχεδιάζεις τέτοιες σοβαρές επεμβάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των έργων ΑΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες που σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλή».

Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ακόμη ότι η προώθηση μεγάλων επενδύσεων αφήνει εκτός σχεδιασμού τοπικά επενδυτικά σχήματα ή πολίτες της Κρήτης, με αποτέλεσμα την αρνητική στάση συνολικά της κοινωνίας για τα έργα ΑΠΕ γεγονός που θα επιφέρει αντιδράσεις στην εγκατάσταση τους.

«Η Περιφέρεια Κρήτης ζητάει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου καθώς και την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Κρητικών στις επενδύσεις ΑΠΕ, ώστε να αποκεντρωθούν άμεσα τα οφέλη στη βάση της κοινωνίας και τα κέρδη να επανεπενδύονται στο νησί μας δημιουργώντας πλούτο και νέες θέσεις εργασίας».
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ