2012-12-16 09:47:02
Φωτογραφία για Σημαντική διάκριση για το ΤΕΙ Κρήτης!
Τη δράση της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης τιμά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού... μέσα από τη δράση «Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία» που στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας με την καταγραφή και ανάδειξη των επιτευγμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ 366 άριστων δράσεων που υποβλήθηκαν από τα Ιδρύματα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) με πρόεδρο τον διεθνούς φήμης Έλληνα καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή (Johns Hopkins/Applied Physics Lab& Academy of Athens-Chair of Science of Space) επέλεξε σε κάθε θεματική ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα να παρουσιαστεί η κορυφαία άριστη δράση.

Μεταξύ αυτών επελέγη και το HIPER του ΤΕΙ Κρήτης, δηλαδή μία δράση που συνεχώς αναδεικνύεται ως εξαιρετικά σημαντική σε ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο και εντούτοις ακόμα και σήμερα οι εγκαταστάσεις τους στο Ρέθυμνο έχουν κολλήσει στην ελληνική γραφειοκρατία….


Στην ημερίδα που θα γίνει στο Υπουργείο Παιδείας η δράση του ΤΕΙ Κρήτης θα εκπροσωπηθεί από τον προϊστάμενο του κ. Μιχάλη Ταταράκη και τον καθηγητή, κ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη.

Συνοπτική Παρουσίαση άριστων δράσεων ανά Ίδρυμα

Συνολικές προτάσεις Αριστείας (έως18/09/2012) 366

Πίνακας δράσεων ανά Ίδρυμα:

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης 73

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 21

Διεθνές Πανεπιστήμο Ελλάδος 4

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 0

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 35

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 3

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 1

Ιόνιο Πανεπιστήμιο 1

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1

Πανεπιστήμιο Αιγαίου 39

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 1

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 21

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών 17

Πανεπιστήμιο Πατρών 37

Πανεπιστήμιο Πειραιώς 14

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 0

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας 0

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών 0

Πολυτεχνείο Κρήτης 1

ΤΕΙ Αθηνών 6

ΤΕΙ ΑΣΠΑΙΤΕ 0

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας 9

ΤΕΙ Ηπείρου 2

ΤΕΙ Θεσ/νίκης 2

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων 0

ΤΕΙ Καβάλας 1

ΤΕΙ Καλαμάτας 0

ΤΕΙ Κρήτης 3

ΤΕΙ Λαμίας 2

ΤΕΙ Λάρισας 1

ΤΕΙ Μεσολογγίου 5

ΤΕΙ Πάτρας 1

ΤΕΙ Πειραιά 2

ΤΕΙ Σερρών 0

ΤΕΙ Χαλκίδας 1

Πανεπιστήμιο Κρήτης 60

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HIPER

Το πρόγραμμα HiPER (High Power Experimental Research Facility) αφορά πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση laser. Τελικός στόχος είναι να αποδειχτεί η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας και να κατασκευαστεί πιλοτικός πυρηνικός αντιδραστήρας σύντηξης.

Tο HiPER περιλαμβάνεται στον κατάλογο 35 συνολικά έργων που είναι γνωστός ως Oδικός Xάρτης για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκών Yποδομών Έρευνας. Ο οδικός χάρτης (roadmap) εκπονήθηκε από ειδική επιτροπή της Ε.Ε (ESFRI) μετά από μελέτη 2 ετών και τη συμμετοχή 1000 περίπου επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων όλων των ειδικοτήτων. Ο συνολικός εκτιμώμενος από την επιτροπή προϋπολογισμός του έργου είναι 850 εκ. Ευρώ, από τους υψηλότερους μεταξύ των προτεινόμενων έργων (50 εκ. Ευρώ για την α΄ φάση της μελέτης και 800 εκ. Ευρώ για τη β΄ φάση της κατασκευής). Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 15 συνολικά χώρες.

Αν το επιστημονικό δυναμικό που θα εργαστεί για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο του, η Ευρώπη θα κατακτήσει την παγκόσμια πρωτοπορία σε δύο σημαντικότατους τομείς: Την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα οι ερευνητικές υποδομές σε laser υψηλής ισχύος θα δώσουν ώθηση σε πολύ ενδιαφέροντες επιστημονικούς τομείς αιχμής, από την αστροφυσική ως την τεχνολογία υλικών.

Το ΤΕΙ Κρήτης διαθέτει το απαραίτητο ερευνητικό δυναμικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό για ουσιαστική συμμετοχή σε ένα έργο που συνενώνει και αξιοποιεί μεγάλο αριθμό εργαστηρίων και επιστημόνων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2005 μετά από συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων στην κατεύθυνση της λύση του ενεργειακού προβλήματος. Λίγο καιρό μετά κατατέθηκε η πρόταση στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. που την ενέταξε στον οδικό της χάρτη για την ενέργεια.

Το 2008 ξεκίνησε η προπαρασκευαστική φάση και πλέον βρίσκεται στη φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ