2012-12-16 09:50:06
Φωτογραφία για Σαμαράς / Σχέδια επί χάρτου με φόντο κοινωνική έκρηξη...!!!
Γιώργος Μελιγγώνης

Η προσωρινή ευωχία που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης έδωσε τη θέση της στην ανησυχία για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη,

αλλά και στον προβληματισμό “μετά τη δόση, τι;”. 

Ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά του για τη νέα πολιτική φάση που τώρα αρχίζει, έχοντας να αντιμετωπίσει την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών, την αυτόματη λήψη σκληρών μέτρων μέσω της σχετικής ρήτρας, αλλά και την εμβάθυνση της ύφεσης, που θα προκύψει από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου 3 και του νέου φορολογικού - σοκ.

Για την κυβέρνηση, η εκταμίευση της δόσης σφραγίζει τη “μετρολογία” και σηματοδοτεί την έναρξη νέας πολιτικής περιόδου. Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η -προσωρινή- απομάκρυνση των σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα σταθεροποιήσει κάπως την κατάσταση και θα δώσει στην κυβέρνηση την άνεση να σχεδιάσει τρόπους ανάκαμψης.


Άλλωστε, η ραγδαία φθορά της Ν.Δ., αλλά και των τριών εταίρων συνολικά, όπως αυτή προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, προβληματίζει τον πρωθυπουργό, εξ ου και, εδώ και 10 ημέρες, από τη στρατηγική της “σιωπής” έχει περάσει στο... εμπόριο ελπίδας. Η προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής προσδοκίας στους πολίτες πως “κάτι μπορεί να γίνει” σηματοδοτεί την απόπειρα του Μαξίμου να ανακάμψει και να πείσει ότι τα δύσκολα είναι πίσω.

“Αγκάθια”

Όμως, στο παρασκήνιο, κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονται ότι αυτή η νέα περίοδος “σταθερότητας” μπορεί να μετατραπεί σε “παγίδα”, επισφραγίζοντας την αμετάκλητη φθορά της κυβέρνησης. Η απίστευτη επιτήρηση των δανειστών, αλλά και η καθιέρωση πολύ σκληρών όρων για την εκταμίευση των δόσεων της... δόσης, κρύβει τα νέα προβλήματα της κυβέρνησης. Κάθε νέα δόση, στο πλαίσιο του “μαρτυρίου της σταγόνας”, θα συνοδεύεται από... πιστοποιητικό συμμόρφωσης του EFSF -που θα δίνει και τα δάνεια-, ενώ η ελληνική πλευρά θα είναι υποχρεωμένη, για τα δάνεια αυτά -που διέπονται από αγγλικό δίκαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται- να τιτλοποιεί ως “ενέχυρα” μελλοντικά έσοδα, από προϋπολογισθείσες αποκρατικοποιήσεις. Όμως η πρώτη γεύση της κυβέρνησης από την επιχείρηση ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου είναι πικρή: το ΤΑΙΠΕΔ αναγκάστηκε μόλις προ 6 ημερών να ζητήσει νέα προσφορά για τα Κρατικά Λαχεία, αφού οι ώς τότε καταβληθείσες κρίθηκαν ασύμφορες και τελικά η κοινοπραξία που πλειοδότησε είναι... θυγατρική του ΟΠΑΠ, με συμμετοχή της Intralot. Την ίδια στιγμή, κατά πληροφορίες, για μία σειρά υποψήφιων αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεχθεί “κρούσεις” επίδοξων αγοραστών σε προτεινόμενα τιμήματα πολύ χαμηλότερα των προσδοκωμένων.

Ύφεση παντού

Η προοπτική, λοιπόν, να “πέσουν έξω” τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και αρκετές διατάξεις του προϋπολογισμού, τρομάζει την κυβέρνηση. Αυτό διότι, υπό όρους ασφυκτικής επιτροπείας, οι όποιες “αστοχίες” και “αποκλίσεις” θα μεταφράζονται αυτομάτως σε νέα, “ισοδύναμα” μέτρα. Μάλιστα, στο παρασκήνιο, ελάχιστα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είναι σε θέση να αποκλείσουν τα μέτρα αυτά, καίτοι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για το αντίθετο και προσδοκά ότι... θα μπει φρένο στην ύφεση. Ενώ, λοιπόν, ο Αντ. Σαμαράς “βλέπει” εντός του 2013 “τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης”, όλα τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν νέα μέτρα, που ενδέχεται να ανάψουν το φιτίλι του εκρηκτικού κοινωνικού κοκτέιλ των περικοπών του Μνημονίου 3 και του φορο-σοκ του νέου φορολογικού. Παρά ταύτα, το Μαξίμου θα συνεχίσει την τακτική δημιουργίας τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας, υιοθετώντας το δόγμα “βλέποντας και κάνοντας” για τη συνέχεια.

Αναδιάταξη δυνάμεων

Την ίδια ώρα, πάντως, οι υπόλοιπες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά στην πολιτική σκακιέρα δεν είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Στο Μαξίμου ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο αναδιάταξης των δυνάμεων του μνημονιακού μπλοκ.Στο εσωτερικό των “σαμαρικών” και της “λαϊκής Δεξιάς” κερδίζει έδαφος η εισήγηση του Φ. Κρανιδιώτη για “άνοιγμα” της κυβέρνησης στη βάση των ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ο μυστικοσύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, σε προχθεσινό του άρθρο, αποκάλεσε τους οπαδούς των ναζί “πατριώτες της διπλανής πόρτας”, που “θέλουν δυναμικότερες παρεμβάσεις στη λαθρομετανάστευση (sic) και τη δημόσια τάξη”. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη ανακοπής των διαρροών της Ν.Δ. προς το νεοναζιστικό μόρφωμα συμμερίζεται πλήρως ο Αντ. Σαμαράς. Εξ ου και η κυβέρνηση έχει πολλές φορές υιοθετήσει πλήρως τη χρυσαυγίτικη ατζέντα (“Ξένιος Ζευς”, ρητορεία περί “ανακατάληψης των πόλεων”, ακαριαία ανακλαστικά ως προς την κατάργηση του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας κ.ά.), έχοντας, πάντως, τα... αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για αναδιάταξη της Κεντροδεξιάς και διεύρυνση των δυνάμεων του “μνημονιακού” μπλοκ πήραν άλλη τροπή την περασμένη εβδομάδα, στο φόντο της μείζονος εσωκομματικής κρίσης που λαμβάνει χώρα στους ΑΝ.ΕΛΛ. Αν και υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου και της Συγγρού διαψεύδουν ότι είναι “υποκινούμενη” η διαλυτική κατάσταση στο κόμμμα του Π. Καμμένου, δεν κρύβουν την προσδοκία τους να υποδεχθούν στις τάξεις της Ν.Δ. - “όχι τώρα, αλλά στην κατάλληλη στιγμή”, όπως λένε χαρακτηριστικά- τους αποσκιρτήσαντες βουλευτές και στελέχη.

Πηγή / Η ΑΥΓΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ