2012-12-16 20:38:02
Φωτογραφία για Aνοικτή επιστολή – παρέμβαση για την μνημονιακή τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ
Η Δημοτική Αρχή Πάτρας την Πέμπτη 13/12/2012, αργά τη νύχτα, προχώρησε στη ψήφιση- έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ Στην απόφαση αυτή δυστυχώς παράνομα, συμπεριέλαβε και κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες αρμόδιο είναι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και όχι το δημοτικό συμβούλιο.

Θα έπρεπε κανονικά να την επαναφέρουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, να τις θέσουν σε νέα ψηφοφορία και μετά να το επαναφέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν.

Προσωπικά σε άρθρο μου στης 2.10.2012 προς τα Μ.Μ.Ε και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, είχα τονίσει την αντισυνταγματική των οικονομικών προϋποθέσεων για τους πολύτεκνους στην επιχειρούμενη τιμολογιακής πολιτικής. Αρχές Οκτώβρη διότι :

- Παραβιάζει το Σύνταγμα άρθρο 21 παρ. 2.

- Έρχεται η αντίθεση με το Νόμο Ν.3463/2006 και την απόφαση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών (έγγραφο 60735/30.10.2007) και την απόφαση του Σ.Τ.Ε. 1095/2001 που απαγορεύει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και του διαχωρισμού των πολύτεκνων σε άπορους και εύπορους.


Είχα άλλωστε προτείνει λύση, ώστε να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στους πολύτεκνους και παράλληλα υποδείκνυα το πώς, εάν ήθελε δημοτική αρχή, θα έβρισκε περισσότερα χρήματα από αυτά που σήμερα δεν εισπράττει, από την μέχρι σήμερα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβαν υπόψιν.

Πιστεύω ότι δεν θα κάλεσε τους εκπροσώπους των κοινωνικών ομάδων για διαβούλευση όπως άλλωστε οφείλατε.

Σε μια χρονική στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται από τις Μνημονιακές Πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων, που έχουν στοχοποιήσει τον θεσμό της οικογένεια και τον Ελληνικό λαό, η Δημοτική Αρχή τους αντιγράφει.

Προσωπικά θεωρώ υπεύθυνο τον καθένα δημοτικό σύμβουλο για την στάση του τη στιγμή της ψηφοφορίας. Είτε ψήφισε τη Μνημονιακή πολιτική της Δημοτικής Αρχής, είτε απείχε ώστε να περάσει αυτή η μνημονιακή πολιτική.

Θέλω να πιστεύω, όταν διαβάσω τα πλήρη πρακτικά, να μην υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που κατακρίνουν το μνημόνιο και στο Δήμο να ψηφίζουν με Μνημονιακές αντιλήψεις.

Να μην υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που προέρχονται από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την απόφαση αυτή της ΔΕΥΑΠ για την τιμολογιακή της πολιτική και να τις έχουν προδώσει.

Σαν κάτοικος και χρήστης αυτής της πόλης, οφείλω, πέραν τη σημερινής παρέμβασης μου, να προσφύγω στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. ΑΓΓΕΛΑΚΑ , ζητώντας να μην εγκρίνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει και ελπίζω να κάνουν το ίδιο, ακολουθώντας την πράξη μου, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών που εκπροσωπούν.

Επισυνάπτω και την αντίστοιχη επιστολή μου στης 2/10/2012

2 Οκτ 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ Δ.Σ. ΔΕΥΑΠ .

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΠ

Τον περασμένο Ιούλιο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε να εφαρμόσει κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το οποίο θα άρχιζε από το 2013.

Με την απόφαση αυτή δυστυχώς, κατάργησε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές, για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία για τις Πολύτεκνες οικογένειες παραβιάζουν το Σύνταγμα κατά το άρθρο 21 παρ. 2.

Έρχεται σε αντίθεση παράλληλα με την φιλοσοφία του Ν. 3463/2006 κατά το άρθρο 202, περί απαλλαγής από την καταβολή Δ.Τ. και Δ.Φ., για τους πολύτεκνους, όπου ορίζει ότι η ιδιότητας τους οριοθετείτε από την κείμενη νομοθεσία και όχι από εισοδηματικά κριτήρια.

Κατά το παρελθόν, όσοι Δήμοι θέσπισαν εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή Δ.Τ. και Δ.Φ. σε πολύτεκνους, καλέστηκαν από τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών με το έγγραφο 60735/30.10.2007, να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία, διαχωρίζοντας τους οικονομικά αδύνατους από τους πολύτεκνους.

Άλλωστε και το Σ.Τ.Ε. με την υπ’ αριθμ. 1095/2001 απόφασή του, έχει κρίνει αντισυνταγματική την προσπάθεια θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων και το διαχωρισμό των πολυτέκνων σε άπορους και εύπορους.

Η απόφαση αυτή της ΔΕΥΑΠ τον Ιούλιο για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, πέραν της άλλης, αντιγράφει και την Μνημονιακή Πολιτική των κυβερνήσεων, που συναγωνίζονται μεταξύ τους στο πια θα εφαρμόσει την πιο Αντιπολυτεκνική πολιτική.

Κάθε σκέψη για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων σύμφωνα με τον αριθμό των παιδιών, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, γιατί δεν επιλύει το πρόβλημα και δεν αναιρεί την παρανομία.

Για όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και οι επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφαση και να επαναφέρουν τις προϋποθέσεις που ισχύουν και σήμερα για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, δηλ. χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Άλλωστε η ΔΕΥΑΠ, για τους μέχρι τώρα χρήστες, έχει απολέσει περί τα 60.000€ με 70.000€ το χρόνο εφαρμόζοντας την έκπτωση των 30% στην κατανάλωση του νερού.

Θα μπορούσε, αξιοποιώντας το πελατολόγιο της που ανέρχεται στις 130.000 παροχές και αυξάνοντας κατά ένα ευρώ το χρόνο το πάγιο, να συγκεντρώσει μεγαλύτερό ποσό για να καλύψει την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει για τις ευπαθείς ομάδες.

Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφίσει περισσότερους δημότες που βιώνουν έντονα την Οικονομική κρίση και επιζητούν μέσο της τοπικής Αυτοδιοίκησης την συμπαράσταση και την αρωγή της, χωρίς αποκλεισμούς και μνημονιακές λογικές.

Με εκτίμηση

Κανελλόπουλος Θεόδωρος

Πολύτεκνος - Συνδικαλιστής ΔΕΗ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ