2012-12-17 13:07:03
Φωτογραφία για Ξέγνοιαστες διακοπές…..δικαιωματικά!
της Βιβέττας Λαϊνιώτη

Σας απαγόρευσαν να επιβιβαστείτε; Μήπως ακυρώθηκε η πτήση σας; Περιμένατε για ώρες στο λιμάνι; Οι βαλίτσες σας «έκαναν» φτερά; Ψυχραιμία! Πριν σας πιάσει ο πανικός, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στα δικαιώματα σας ως ταξιδιώτες. Εν όψει της έναρξης των χριστουγεννιάτικων διακοπών, συγκεντρώσαμε, κατηγοριοποιήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία, για να μην σας πιάσουν….αδιάβαστους!

Αλήθεια, πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας ως ταξιδιώτες; Αν καθυστερήσει η πτήση μας, μπορούμε να απαιτήσουμε ένα δωμάτιο στο κεντρικό ξενοδοχείο του αεροδρομίου; Αν χάσουμε το πλοίο, μπορούμε να πάρουμε πίσω ένα ποσό του εισιτηρίου μας;

Τα τελευταία 30 χρόνια, η κινητικότητα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά. Για εκατομμύρια πολίτες, τα ταξίδια αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα και, αυτό γέννησε την ανάγκη ύπαρξης ενός συνόλου από κοινές αρχές, ώστε να μπορούν εύκολα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το ταξίδι τους, ανεξάρτητα από το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούν και από το εάν το ταξίδι τους πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου εντός ενός μόνο κράτους -μέλους, ενδοκοινοτικά ή πέρα από τα εξωτερικά σύνορα. Ενημερωθείτε λοιπόν και καλό σας ταξίδι!


«Πετάξτε» μακριά από την…..ταλαιπωρία

Σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων πτήσεων charter και εφόσον έχετε κάνει check-in εγκαίρως, από ή προς αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με εταιρεία της ΕΕ, δικαιούστε παροχής φροντίδας από την αεροπορική εταιρεία (δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, αναψυκτικά, γεύματα, κατάλυμα, μεταφορά στον τόπο κατάλυσης), σε περίπτωση που η καθυστέρηση:

Είναι ίση ή μεγαλύτερη από δύο ώρες, για πτήσεις 1 500 χλμ. ή λιγότερο.

Είναι ίση ή μεγαλύτερη από τρεις ώρες, για μεγάλες πτήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή για άλλες πτήσεις μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ.

Είναι ίση ή μεγαλύτερη από τέσσερις ώρες, για πτήσεις πάνω από 3.500 χλμ., εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από πέντε ώρες και αποφασίσετε να μην συνεχίσετε το ταξίδι σας, δικαιούστε επιστροφή των χρημάτων σας για το εισιτήριο και αεροπορική μεταφορά στον τόπο από τον οποίο είχατε, αρχικά, ξεκινήσει το ταξίδι σας. Αν φθάσετε στον τελικό προορισμό σας με καθυστέρηση τριών ή περισσοτέρων ωρών, δικαιούσθε αποζημίωση ίση με εκείνη που χορηγείται στην περίπτωση ματαίωσης της πτήσης σας, εκτός αν η αεροπορική εταιρεία είναι σε θέση να αποδείξει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις.

Σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης σας, δικαιούστε αποζημίωση ίση με αυτήν που χορηγείται σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, εκτός εάν ενημερωθήκατε σχετικά με την ακύρωση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την πτήση ή εάν η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αποδείξει ότι η ακύρωση οφείλεται σε εξαιρετικές συνθήκες.

Ο αερομεταφορέας οφείλει να σας προσφέρει τις εξής επιλογές:

Επιστροφή των χρημάτων του εισιτηρίου σας εντός επτά ημερών.

Αλλαγή δρομολογίου για τον τελικό σας προορισμό υπό παρόμοιες συνθήκες

Και -αν χρειάζεται- επιπλέον φροντίδα, όπως τηλεφωνική επικοινωνία, αναψυκτικά, φαγητό, κατάλυμα και μεταφορά στο κατάλυμα.

Σε περίπτωση απώλειας των αποσκευών, φθοράς ή καθυστέρησης παραλαβής τους, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αποζημίωση με ανώτατο όριο τα 1. 220€ περίπου. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες δεν φέρουν ευθύνη αν έχουν λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αποφυγή ζημιών ή αν ήταν αδύνατον να ληφθούν τέτοια μέτρα. Να θυμάστε πως, εάν υποστούν φθορές οι αποσκευές σας, θα πρέπει να υποβάλετε απαίτηση στην αεροπορική εταιρεία εντός 7 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών σας ή εντός 21 ημερών από την επιστροφή τους, για την καθυστέρηση.

Για να (μην) σαλπάρετε με βάρκα την ελπίδα

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 δημοσιεύθηκε ο νέος κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από τις 18 Δεκεμβρίου 2012. Για όσους ταξιδέψουν πριν από αυτήν την ημερομηνία, τα δικαιώματα αυτά δεν ισχύουν. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό:

Σε περίπτωση ματαίωσης ή καθυστερημένης αναχώρησης άνω των 90 λεπτών, δικαιούστε πλήρη εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή μεταφοράς με άλλο δρομολόγιο καθώς και επαρκή συνδρομή που περιλαμβάνει γεύματα, αναψυκτικά και όταν κριθεί αναγκαίο, κατάλυμα για μέχρι τρεις διανυκτερεύσεις, με οικονομική κάλυψη έως και 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης ή ματαίωσης του ταξιδιού μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση, που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 50% της τιμής του εισιτηρίου. Αν για κάποιο λόγο επιθυμείτε να ακυρώσετε τα εισιτήριά σας και ενημερώσετε έγκαιρα πρέπει να σας επιστραφεί το 50% της αξίας τους. Αν όμως χάσετε, λόγω δική σας ευθύνης, το πλοίο, αντίστοιχα χάνετε και το εισιτήριο και δεν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων.

Τα δικαιώματά σας τώρα και στο κινητό!

Οι επιβάτες που είναι αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια ή αναμένουν τις χαμένες τους αποσκευές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή κινητών συσκευών για να ελέγχουν τα δικαιώματά τους άμεσα και επιτόπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε αυτήν την εφαρμογή για τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Το 2013 η εφαρμογή θα αρχίσει να καλύπτει επίσης τις μεταφορές με πούλμαν και λεωφορεία καθώς και τις πλωτές μεταφορές. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 22 ευρωπαϊκές γλώσσες και λειτουργεί σε τέσσερις δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών συσκευών, όπως Apple iPhone και iPad, Google Android, RIM Blackberry και Microsoft Windows Phone 7.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ