2012-12-20 11:39:03
Φωτογραφία για Συνοριοφύλακες Ημαθίας: Ως προς την λαθρομετανάστευση ο Νομός μας είναι ανοχύρωτος
Aπό την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης (Ε.Α.Σ.Φ) Ημαθίας εξεδώθει η ακόλουθη ανακοίνωση "Στις 02/08 με τη διαταγή μιας νύχτας μας ζητήθηκε να στηρίξουμε, στα πλαίσια του προγράμματος "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ" , την προσπάθεια θωράκισης των συνόρων μας στον Έβρο. Γνωστό σε όλους ότι ανταποκριθήκαμε και ήμασταν εκεί για 4 μήνες.

Αποδείχθηκε πως παρά τις ελλείψεις, την προχειρότητα και τα λάθη του αρχικού σχεδιασμού, με επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον, μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες αποστολές όπως την μείωση των παρανόμως εισερχομένων αλλοδαπών στη χώρα.

Με την επιστροφή των δυνάμεων των ΤΔΛ από τον Έβρο το μόνο που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε καν οργανώθηκε στα χαρτιά, ήταν ένα σχέδιο για τον έλεγχο του νομού σε θέματα λαθρομετανάστευσης. Αυτή την στιγμή μετά την συνένωση των τμημάτων του νομού μας, λειτουργεί πλέον ένα τμήμα σε μια περιοχή μακριά από τις αγροτικές περιοχές, τους χώρους συγκέντρωσης αλλοδαπών, αλλά και τα σημεία διέλευσης των αλλοδαπών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως ο Σ.Σ. Πλατέος, την Εγνατία οδό, τα ΚΤΕΛ, κλπ.


Ένα Τμήμα που λειτουργεί σαν κέντρο κράτησης αλλοδαπών (με κρατούμενους που ξεπερνούν τους 4 μήνες κράτησης) χωρίς να είναι ή να διέπεται από το νομικό πλαίσιο χώρων κράτησης. Χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ελάχιστα εφόδια για σωστή και ασφαλή εκτέλεση Υπηρεσίας.

Με παντελή έλλειψη (έστω και μη λειτουργικών) οχημάτων. Σε παλιότερες ανακοινώσεις μας ζητήσαμε για την ασφάλεια των συναδέλφων, τον Τεχνικό Έλεγχο των ελαχίστων οχημάτων και ποια τα αποτελέσματα αυτού, όπως προβλέπει σχετικό Π.Δ.κάτι που δεν έγινε ποτέ. Είχαμε επισημάνει το φαινόμενο να παραμένουν στους Όρχους των υπηρεσιών μας παροπλισμένα ή ακινητοποιημένα λόγο τεχνικών προβλημάτων για μεγάλο διάστημα. Τώρα δεν υπάρχουν ούτε παροπλισμένα,παρά ένα και μόνο όχημα για να καλύψει τις (ελάχιστες είναι αλήθεια) περιπολίες και ανάγκες ενός ολόκληρου Νομού σε θέματα λαθρομετανάστευσης. Πού είναι τα οχήματα; Που είναι και ο εξοπλισμός που θα δίνονταν από την ανακατανομή οχημάτων-εξοπλισμού (λόγο της χορήγησης καινούργιων στην Α Ζώνη) από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με Ευρωπαϊκά κονδύλια; Δεν ρωτάμε για να πάρουμε απάντηση. Η απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα κρύβεται σε όλες τις υπόλοιπες Υπηρεσίες και Τμήματα του Νομού μας και στον στόλο τους που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από οχήματα της δύναμης του (ενοποιημένου πια)ΤΔΛ Ημαθίας! Οχήματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Τ.Ε.Ε.Σ. και τον FRONTEX.!

Απολύτως φυσιολογικά τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσο γνωρίζει ο FRONTEX, ότι τα οχήματα που χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν αποκλειστικά για λόγους όπως (Δίωξη Λαθρομετανάστευσης, θωράκιση εξωτερικών Συνόρων, Διασυνοριακά εγκλήματα) περιπολούν για θέματα τροχαίας και μέτρα τάξης! (;)

Μετά την συνένωση των τμημάτων στελεχώθηκαν, ενισχύθηκαν και λειτουργούν όλες οι Υπηρεσίες με αστυφύλακες που υπηρετούσαν (και εξακολουθούν να ανήκουν οργανικά) στο ΤΔΛ. Ενώ το αντίθετο δεν έγινε ποτέ έστω και εάν χρειάστηκε το 4μήνο που ενισχύαμε τα Τμήματα στον Έβρο, κανείς δεν ενίσχυσε τα ΤΔΛ για την λειτουργία τους. Δεκάδες χαμένες ώρες υπερεργασίας νυχτερινής απασχόλησης, αδιάθετα αλλαγής που δεν δόθηκαν ποτέ αλλά δόθηκαν απλά οι υποσχέσεις ότι θα αποδοθούν στους συναδέλφους. Οι εναπομείναντες που υπηρετούν στο νέο ΤΔΛ (μόλις και μετά βίας το 40% της δύναμης) πέρα από την φύλαξη κρατουμένων, μοναδική τους ενασχόληση είναι η συνδρομή στις υπόλοιπες υπηρεσίες για την δική τους ομαλή λειτουργία. Εάν η Διοίκησή μας θεωρεί ότι στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και του προγράμματος ''ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ'', πρέπει να λειτουργούμε με απαξίωση και χωρίς σχεδιασμό, τότε είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τις ενέργειες αυτές.

Καταγγέλλουμε την ανυπαρξία σχεδίου πάταξης λαθρομετανάστευσης στον νομό μας. Την παντελή έλλειψη ελέγχου των νομίμως παραμενόντων αλλοδαπών για τυχών παράνομες πράξεις, την απουσία περιπολιών στις αγροτικές περιοχές όπου ζουν και εργάζονται αλλοδαποί, περιοχές που κατά βάση ελέγχονταν από την Υπηρεσία μας και σε θέματα γενικής αστυνόμευσης λόγο της φύσης των αρμοδιοτήτων μας και του χώρου δράσης μας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός, ότι στην επερχόμενη αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, την οποία ζήσαμε ήδη εμείς με την συνένωση των ΤΔΛ, δεν υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο νομό μας. Δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις με σχόλια του τύπου, ''δεν λειτουργούμε'', ''δεν έχουμε λόγο ύπαρξης'', ''δεν υπάρχει θέμα λαθρομετανάστευσης στο νομό μας'' καθώς το φαινόμενο έχει εκλείψει.

Προκαλούμε τη Διοίκηση να δώσει στοιχεία για έλεγχους διερχόμενων αλλοδαπών, ελέγχους λαθροδιακίνησης. Θέλουμε να τονίσουμε, ότι η επιτυχία της Περιπολίας εξαρτάται από τον έλεγχο και την προληπτική αστυνόμευση. Κακοποιά στοιχεία που ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση (λαθροδιακινητές, λαθροδιακινούμενοι, και μέλη των όποιων κυκλωμάτων) γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Νομός μας είναι ανοχύρωτος.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η μείωση της λαθρομετανάστευσης στο νομό μας δεν σημαίνει και εξάλειψη αυτής. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του έργου μας και να εθελοτυφλούμε μπροστά στις ενέργειές της Διοίκησης, να σβήσει από το σχέδιο Αστυνόμευσης του νομού μας, ένα θέμα που βρίσκετε στην Α΄ θέση της Ευρωπαϊκής ατζέντας συζητήσεων".
inveria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ