2012-12-20 22:18:08
Φωτογραφία για Alpha Bank: Η ελληνική οικονομία οδεύει για «ΑΑΑ» το 2020
Τι αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P σε Β- με σταθερές προοπτικές αποτελεί την καλύτερη και σαφέστερη ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, και τον μετασχηματισμό της σε οικονομία ΑΑΑ μέχρι το 2020» επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι παράγοντες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό είναι αφενός η αποφασιστικότητα που επέδειξε τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής υπερβαίνοντας τις οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες που το συνοδεύουν, και αφετέρου η αναμφισβήτητη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης να στηριχθεί η Ελλάδα εντός του Ευρώ από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Μέχρι τέλους του 2014, η Ελλάδα θα έχει λάβει € 236,8 δισ. χρηματοδοτικής βοήθειας, εκ των οποίων τα € 197.6 δισ
. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και μετά την δόση των € 52,4 δισ., τα χρήματα που απομένουν να εισπραχθούν το 2013-2014 είναι μόλις € 35,8 δισ., η προσήλωση στην εφαρμογή του προγράμματος είναι η μόνη διέξοδος που εξασφαλίζει την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την πρόσβαση στις αγορές από το 2015 εφόσον έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τότε η αξιοπιστία των αποφάσεων οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι για την επαναφορά της χώρας μας στις τάξεις των ευνομούμενων οικονομιών θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Οιαδήποτε προσπάθεια, λοιπόν, άντλησης χρηματοδότησης για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων και την απορρόφηση τους από τις ελληνικές τράπεζες, είναι αντιπαραγωγική. Εάν τηρείται απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής, όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου καλύπτονται πλήρως από την χρηματοδοτική βοήθεια. 

Ως εκ τούτου, οιαδήποτε χρήση έντοκων γραμματίων του δημοσίου, pari passu, θα στερεί πόρους από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και, σε τελική ανάλυση, από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Παραμένει, επίσης, γεγονός, ότι ο δίκαιος καταμερισμός του κόστους προσαρμογής τα επόμενα δύο δύσκολα χρόνια θα είναι κομβικής σημασίας για την επιτυχία της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. 

Η μετατόπιση του κόστους σε όσους φοροδιαφεύγουν και μακριά από τις πλάτες των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων θα δράσει καταλυτικά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη εάν δεν διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η κοινωνική συνοχή. 

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο περιέχει στοιχεία που μπορεί να το χαρακτηρίσουν ως το πρώτο σωστό βήμα προς μια πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση:

 α) Εκλογικεύει το σύστημα φορολογίας των χαμηλόμισθων μισθωτών, ιδιαίτερα εκείνων που αποκτούν εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως € 20.000 ετησίως που ανέρχονταν το 2011 σε 3,2 εκατ. 

β) Καταργεί μια μεγάλη σειρά φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων φόρου που περέχονταν αδιαφανώς και ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και ενισχύει τις οικογένειες με εξαρτημένα παιδιά με ικανοποιητικά επιδόματα. 

γ) Επιχειρεί την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους μη-μισθωτούς που έως τώρα συνέβαλαν ελάχιστα στα έσοδα του κράτους. 

δ) Επιχειρεί την εκλογίκευση της φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου. 

ε) Επιδιώκει την καθαρή αύξηση των εσόδων του κράτους κατά € 1,0 δις περίπου στα επόμενα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τις υποχρεώσεις της χώρας για περαιτέρω προώθηση της απολύτως αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής».

Διαβάστε ολόκληρο το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Alpha Bank
 www.tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ