2012-12-23 20:42:18
Φωτογραφία για ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Βλέπουν νέο σκηνικό...!!!
Xαμηλές προσδοκίες και αμφισβήτηση σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό ρευστό σκηνικό καταγράφει η έρευνα της Marc, 

καθώς οι πολίτες εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για την πορεία της χώρας το 2013, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν εμπιστοσύνη τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και στο ενδεχόμενο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα απτό δείγμα των διαθέσεων, αλλά και των απόψεων που καταγράφονται από την έρευνα είναι ότι έξι στους δέκα ερωτώμενους πιστεύει ότι η χώρα το 2013 θα πάει... χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 20,2% των πολιτών ελπίζει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά και την εκταμίευση της δόσης. Απογοητευμένοι είναι όσοι βρίσκονται στις μικρές ηλικίες -από 18 έως 34 ετών-, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα που είναι στις παραγωγικές ηλικίες μέχρι 54 ετών εκφράζουν τουλάχιστον την απαισιοδοξία τους και την ανησυχία τους. Σημειώνεται ότι το 60% των κατοίκων -είτε διαμένουν στην Αττική είτε στην περιφέρεια- θεωρούν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το χειρότερο.


Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό και σε ερωτήματα όπως «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», οι πολίτες αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο αποστάσεις τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και στο ενδεχόμενο να προκύψει μια κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία από τις δύο εκδοχές απάντησε το 49,3% των ερωτώμενων, ενώ προβάδισμα διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση με ποσοστό 29,4%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά στοιχεία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στις μικρές ηλικίες από 18 έως 34 ετών, ενώ αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει ερείσματα σε ηλικίες πάνω από τα 55 έτη.

Ωστόσο, «καμία από τις δύο εκδοχές» απαντά η πλειοψηφία, ανεξάρτητα εάν είναι νέοι ή μεγάλοι.

Οπως είναι φυσικό, είναι αναμενόμενο το επόμενο ερώτημα που αφορά εάν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη -ποσοστό που φτάνει στο 84%- και μόλις το 8% θεωρεί ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό και μεταβαλλόμενο σκηνικό, σχεδόν ουδείς πιστεύει ότι το 2013 θα είναι μια χρονιά σταθερότητας, χωρίς αναδιατάξεις, διασπάσεις και δημιουργία νέων κομμάτων.

Οκτώ στους δέκα απαντούν «αναδιατάξεις», δείγμα ότι όλα είναι «ρευστά» και ουδείς μπορεί να προδικάσει και να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το 54% εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν νέα κόμματα και μόλις το 36% εκτιμά ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα, εάν βεβαίως βελτιωθούν και ανανεωθούν τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα.

Εάν γίνει μια αποτύπωση διαπιστώνεται ότι όσοι ψήφισαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ελπίζουν σε ποσοστό 49,5% ότι με τα υπάρχοντα σχήματα μπορεί να πάνε καλύτερα τα πράγματα, ενώ αντίθετα το 40,6% έχει αντίθετη άποψη.

Προβάδισμα στην Κεντρο-αριστερά

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχουν δραματικές ανατροπές καθώς ελπίζουν σε ποσοστό 67,4% ότι θα δημιουργηθούν νέα κόμματα. Οπως είναι φυσικό, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο χώρο μπορεί να δημιουργηθούν νέα κόμματα. Εδώ κυριαρχεί το Κέντρο και η Κεντροαριστερά, ενώ μόνο το 14,7% πιστεύει στον χώρο της Κεντροδεξιάς και το 19,9% ότι δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα. Με βάση την πολιτική τοποθέτηση, διαπιστώνεται ότι το 59,1% που πιστεύει σε νέα κόμματα τοποθετείται στο Κέντρο και το 53,1% που δηλώνει ότι ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των ανδρών θέλει να εξασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας -το 40,5% από τις γυναίκες-, ενώ στις μικρές ηλικίες από 18 έως 34 ετών δεν θεωρούν αυτό ως προαπαιτούμενο.

Μείζον θέμα είναι και θέσεις σε αλλαγές-κλειδιά στην κρατική διοίκηση. Οπότε το ερώτημα εάν τα κυβερνητικά κόμμα πρέπει να τοποθετήσουν σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα όπως πολιτικούς ή τεχνοκράτες αποκτά ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Μόνο το 10% πιστεύει στους έμπειρους πολιτικούς, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία εμπιστεύεται καταξιωμένους πολιτικούς, τεχνοκράτες και ανθρώπους του Πνεύματος.

Τέλος, έξι στους δέκα δεν πιστεύουν ότι είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Από τους ψηφοφόρους της τρικομματικής κυβέρνησης, το 45% θεωρεί αναγκαίο τον ανασχηματισμό, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το 70%.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ) Εντολέας: Εκδόσεις Εθνος Α.Ε. Μέγεθος Δείγματος: 1.015 νοικοκυριά. Χαρακτηριστικά Δείγματος: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος. Χρονικό Διάστημα: 17-19 Δεκεμβρίου 2012. Περιοχή Διεξαγωγής: Πανελλαδική κάλυψη. Μέθοδος Δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota. Μέθοδος Συλλογής Στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Στατιστικό Σφάλμα: + - 3%. Στάθμιση: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2012. Η Marc Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Πηγή / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ