2012-12-23 21:10:51
Φωτογραφία για Σε κλοιό κουκουλοφόρων πανεπιστήμια και καθηγητές
Παρόμοιες εικόνες βανδαλισμών υπάρχουν σε πολλούς πανεπιστημιακούς χώρους από την τυφλή βία που προκαλούν ομάδες... αγνώστων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ

Σε πεδίο άσκησης ωμής βίας από ακραία στοιχεία έχει μετατραπεί τόσο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την αρχή αυτής της ακαδημαϊκής περιόδου, όσο και το γειτονικό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Στα γεγονότα αυτών των μηνών, με τα σκουπίδια να πνίγουν για μεγάλο διάστημα το ΑΠΘ, την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης κ.α., που παρέλυσαν τη λειτουργία του και προκάλεσαν γενική κατακραυγή, ήρθαν να προστεθούν από την αρχή της εβδομάδας βίαια επεισόδια κατά συγκεκριμένων καθηγητών-παραγόντων των δύο ΑΕΙ.

Η επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη μέσα στο γραφείο του ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρος Παυλίδης και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί με λιποθυμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η τετράωρη ομηρεία την ίδια μέρα από δεκάδες φοιτητές του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΠΑΜΑΚ Χρήστου Κωνσταντάτου, η βίαιη διάλυση της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη, από μερικές μόνο δεκάδες φοιτητών που «έλουζαν» με υβριστικές εκφράσεις τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει.


Ηδη υπάρχει παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τον προϊστάμενό της να ζητά αστυνομική παρέμβαση ώστε να απελευθερωθεί η φοιτητική εστία του ΠΑΜΑΚ στην Καλαμαριά που βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται ότι θα ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα κατά όσων βιαιοπραγούν στα δύο ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης.Επίσης σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη βία και παράνομη κατακράτηση του αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ Χρ. Κωνσταντάτου, ο οποίος κλήθηκε και έδωσε κατάθεση στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, γιατί όπως είπε «δεν γνωρίζει τους υπαίτιους».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρος Παυλίδης δέχθηκε επίθεση μέσα στο γραφείο του

Αδιέξοδο

Ομως το αδιέξοδο σκηνικό της βίας φαίνεται πως δημιουργεί ρήγματα και μετατοπίσεις και στον χώρο των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τους πανεπιστημιακούς σε όποιον χώρο και αν ανήκουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να καταδικάζουν την τυφλή βία, που ακυρώνει την ίδια τη λειτουργία των πανεπιστημίων αλλά και των ίδιων ως πανεπιστημιακών δασκάλων. Αρκεί να αναφερθεί ενδεικτικά ότι ο καθηγητής της Θεολογικής που δέχτηκε επίθεση και χειροδικία όταν επιχείρησε να συμμετάσχει στον καθαρισμό της Σχολής τον περασμένο Νοέμβριο πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Σε τετράωρη ομηρεία βρέθηκε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΠΑΜΑΚ Χρήστος Κωνσταντάτος.

Επίσης ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών που δέχθηκε την επίθεση μέσα στο γραφείο του την περασμένη Τρίτη πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον συγκεκριμένο καθηγητή έχουν κυκλοφορήσει αφισέτες με τη φωτογραφία του κάτω από την οποία υπάρχει μια απειλητική και εξόχως υβριστική λεζάντα. Ακόμη στον κατάλογο των 43 κοσμητόρων, προέδρων τμημάτων και μελών της πρυτανείας που στα τέλη Νοεμβρίου υπέγραψαν το κείμενο που στάλθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητώντας του να παρέμβει για τα αδικήματα που διαπράττονται στο ΑΠΘ, περιλαμβάνονταν και γνωστοί καθηγητές προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη στάση των συγκεκριμένων καθηγητών έσπευσε να καταδικάσει με απαξιωτικό τρόπο η νεολαία του ΣΥΝ και στη συνέχεια η οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσαν και την παραίτηση των πρυτανικών αρχών. Το αποτέλεσμα ήταν μάλιστα να διαχωρίσει άμεσα τη θέση του και να «αποσύρει» την υπογραφή του από το κείμενο στην Εισαγγελία ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση από ακραία στοιχεία κατά των «δωσίλογων καθηγητών», όπως τους αποκαλούν, που υπέγραψαν το επίμαχο κείμενο. Τελευταία πράξη ήταν τα γεγονότα της τυφλής βίας και των επιθέσεων κατά καθηγητών αυτήν την εβδομάδα.

Σ' αυτό το σκηνικό τυφλής βίας όμως αντέδρασε η οργάνωση Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή της καταδίκασε δημόσια «τον προπηλακισμό του συναδέλφου Σπύρου Παυλίδη, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, και το αντιδημοκρατικό κλίμα που δημιουργείται στο ΑΠΘ».

      Κουκουλοφόροι έδιωξαν διά της βίας από το γραφείο της την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Δανάη Διακουλάκη.

 

Οπως ανέφερε, «το κλίμα αυτό είναι αποπροσανατολιστικό και δεν συμβάλλει ούτε στους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου ούτε στους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων». Η αντίδραση αυτή, έστω και αργά, όπως τονίζουν πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ, είναι σε θετική κατεύθυνση, γιατί καταδικάζει τη βία στα ΑΕΙ απ' όπου και αν προέρχεται.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Καθημερινό φαινόμενο η βία

Σκηνικό Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο της Αθήνας

Εδώ και πολλές εβδομάδες επικρατεί σκηνικό Θεσσαλονίκης και στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Η ένταση είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι φοιτητές είχαν εμποδίσει 6 συνεχόμενες φορές τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου με στόχο να μη γίνουν εκλογές στο ίδρυμα για τα Συμβούλια Διοίκησης. Τελικά, μετά από απανωτές αναβολές οι εκλογές έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία και έτσι αναδείχτηκαν τα νέα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Και ενώ τα «πνεύματα» φαινόταν ότι είχαν ηρεμήσει, τα φαινόμενα βίας επανέκαμψαν. Την περασμένη Τετάρτη κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο γραφείο της καθηγήτριας Δανάης Διακουλάκη -η οποία στο μεταξύ είχε εκλεγεί στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης-, την πέταξαν έξω και γέμισαν τον χώρο με συνθήματα.

Υστερα από αυτό ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος ανήγγειλε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία κατά παντός υπευθύνου (όπως και έπραξε) και πρότεινε το διήμερο κλείσιμο του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρούσματα βίας αλλά και τη ένταση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του με αφορμή τις εκλογές και όσους δεν θέλουν να εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Την Πέμπτη η Σύγκλητος προσπάθησε να συνεδριάσει για το θέμα αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό, καθώς ορισμένοι φοιτητές αντέδρασαν δυναμικά (μόνο φραστικά) και η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε. Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων καταδίκασε τις εκδηλώσεις βίας κατά μελών ΔΕΠ στο Πολυτεχνείο της Αθήνας αλλά και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο, το τελευταίο διάστημα.

Βαθιά ανησυχία

Σε ανακοίνωσή τους οι πρυτάνεις εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την έξαρση του φαινομένου. Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Τομέας Παιδείας και Ερευνας της ΔΗΜΑΡ με την οποία καταδικάζονται τα «πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν επίσης και στο ΕΜΠ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων, αφού εισέβαλαν στο γραφείο καθηγήτριας του ΕΜΠ και μέλος του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης και την απείλησαν, μετά κατέστρεψαν το γραφείο της».

Η ΔΗΜΑΡ καταδίκασε και το γεγονός της ομηρείας του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την περασμένη Τρίτη από ομάδα φοιτητών, αλλά και την εισβολή στο γραφείο του κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ν. ΤΡΙΓΚΑ

Δανάη Διακουλάκη, καθηγήτρια ΕΜΠ

«Μήνες τώρα δεχόμαστε απειλές. Κάποιοι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν»

Το κλίμα έντασης που επικρατεί στο ΕΜΠ προβληματίζει ιδιαίτερα το διδακτικό προσωπικό, καθώς τα νέα όργανα που έχουν εκλεγεί, ενώ στις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές λειτουργούν κανονικά, στο Πολυτεχνείο εμποδίζονται. Την ίδια ώρα μάλιστα επιχειρείται, ακόμη και με την εισβολή κουκουλοφόρων, να εμπεδωθεί καθεστώς τρομοκρατίας εις βάρος των καθηγητών!

«Εξακολουθούμε να υφιστάμεθα για μήνες μια απειλή που δεν έχει προηγούμενο» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» με έκδηλη αγανάκτηση και ανησυχία η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών κ. Δανάη Διακουλάκη, η οποία εκδιώχθηκε διά της βίας από το γραφείο της την περασμένη Τετάρτη.

«Τώρα περνάμε σε μια άλλη φάση, αφού έγιναν οι εκλογές και εκλέχθηκαν κάποιοι άνθρωποι, βιώνουμε καθημερινά συμπεριφορές που εμποδίζουν το έργο μας. Μπήκαν κουκουλοφόροι στο γραφείο μου! Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν?». Και καταλήγει δίχως διάθεση να ρίξει λάδι στη φωτιά: «Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτή η κατάσταση. Το λένε και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο Πολυτεχνείο».

Είχε προειδοποιήσει

Το κλίμα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά και δεν αποτέλεσαν? κεραυνό εν αιθρία τα τελευταία επεισόδια στο ΕΜΠ από μερίδα φοιτητών αλλά και μελών του διδακτικού προσωπικού, καθώς μήνες πριν, ήδη από τις 23 Οκτωβρίου, η καθηγήτρια κ. Διακουλάκη είχε στείλει επιστολή στις πρυτανικές αρχές και τους συναδέλφους της, ενημερώνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνάδελφοί της στοχοποιούνται και απειλούνται, παρομοιάζοντας την ατμόσφαιρα και την απόπειρα τρομοκράτησής τους με την περίοδο που η χούντα των Απριλιανών εμπόδιζε με εγκάθετούς της τις δημοκρατικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια.

«Χθες (23/10) το βράδυ ενημέρωσα» αναφέρει στην επιστολή της η κ. Διακουλάκη «τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις για την απειλή και την προσβολή που υφίσταμαι ως ''ανεπιθύμητη στη Σχολή μου'', εγώ και άλλοι συνυποψήφιοί μου, με τις αφίσες που έχουν τοιχοκολληθεί στην πόρτα του γραφείου μου (απρόσιτου από εμένα επί 9 ημέρες) και στους διαδρόμους της Σχολής. (?) Το φθινόπωρο του 1972, οι φοιτητές όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου ζητούσαν εκλογές στους φοιτητικούς Συλλόγους, τις οποίες παρεμπόδιζε με κάθε μέσο η χούντα.

Δήλωση-απειλή

Οι τότε υποψήφιοι που κλήθηκαν στο γραφείο του τότε Πρύτανη άκουσαν από τον παρευρισκόμενο κυβερνητικό (=στρατιωτικό) επίτροπο, μεταξύ των άλλων κοσμητικών επιθέτων, τη δήλωση-απειλή ότι είναι ανεπιθύμητοι στο Ιδρυμα. Οι εκλογές συνοδεύτηκαν με επιθέσεις, αρπαγές της κάλπης, νοθεία κ.λπ. Μόνο σε δύο Σχολές ΧΜ και ΑΤΜ, χάρη και στην ουσιαστική υποστήριξη των καθηγητών μας, ολοκληρώθηκαν με αδιάβλητο τρόπο οι εκλογές. Μετά από 3 μήνες (Φεβρ. 1973), πραγματοποιήθηκε η απειλή και διακόπηκε η αναβολή στράτευσης πολλών από τους δημοκρατικά εκλεγμένους στις δύο σχολές, αλλά και πολλών άλλων αρρένων «ανεπιθύμητων», οι οποίοι παρουσιάστηκαν μετά από 3 μέρες στον στρατό. Οι παραλληλισμοί: δικοί σας. Το συμπέρασμα: δεν υπάρχουν δημοκρατικά επιχειρήματα για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Αυτό που γεννιέται σήμερα δεν είναι ούτε ''δυνατό'' ούτε ''ωραίο'', όπως ισχυρίζονται οι αυτοαποκαλούμενοι ''Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι''. Είναι ένα τέρας, που θα καταβροχθίσει και το Πανεπιστήμιο και ολόκληρη την κοινωνία» καταλήγει η κ. Διακουλάκη.
ΕΘΝΟΣ
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ