2012-12-23 21:17:07
Φωτογραφία για ο πλούτος μας , ο πραγματικός μας πλούτος
Για να ξεκαθαρίζουμε κάπως τα πράγματα με την Ελληνική γλώσσα , μια και αυτή είναι ο πλούτος μας , ο πραγματικός και όχι ο μουσαντένιος , τα αέρια τα φυσικά ή τα πετρέλαια , χρυσάφια τα ρουμπίνια και τα άλλα καλούδια που’ χει ο τόπος . Και επειδή τη λέξη «πολύφερνος – πολύφερνη – πολύφερνο » σε λίγο θα τηνε  τσαμπουνάνε όλοι οι βλάχοι , όπου λάχει, ανασχηματισμού γάρ.

Θα την........ ερμηνεύσουμε δια παν ενδεχόμενον.

Είναι γνωστόν εις άπασα την επικράτεια , ότι η παιδεία στη χώρα μας έχει περάσει του λιναριού τα πάθη από 23 και πλέον υπουργούς και καλά παιδείας (και θρησκευμάτων και δια βίου και αθλητισμού και ότι βάνει η κούτρα τους)  , είναι επίσης γνωστόν , ότι η αγραμματωσιά και η καφρίλα στα κανάλια , μαζί με κάτι άλλο πάει σύννεφο .

Οι δημοσιογραφάρες μας δεν θα  διστάζουν μάλιστα πανάθεμά τους να μιλούν και για πολύφερνους γαμπρούς - υπουργούς – τεχνοκράτες , ενώ η «φερνή» σε απλά αρχαία ελληνικά είναι η προίκα που ελάμβανε η γυναίκαβέβαια, προκειμένου να παντρευτεί και φυσικά πολύφερνη είναι η νύφη που φυσάει το παραδάκι.


Εξ ου και το λατινικό «παραφερνάλια» του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου, προέρχεται απο το ελληνικό «παράφερνα» δηλαδή τα προικώα αντικείμενα εξαιρούμενα της κυριότητας του αντρός της (π.χ. κειμήλια, προσωπικά της αντικείμενα κτλ).

 

 Άλλωστε, αποκλειστικά δικαιώματα σε πράγματα, έχει η σύζυγος και σήμερα, όπως το σημερινό λεγόμενο «εξαίρετο» του κληρονομικού δικαίου, δηλαδή την οικοσκευή που δικαιούται να λάβει η σύζυγος του τεθνεώτος, πέραν της νομίμου μοίρας της. Η λέξη «παραφερνάλια», πρόσφατα χρησιμοποιείται ως «συμπαρομαρτούντα» ή αυτά που κουβαλάει κάποιος μαζί του, τσουμπλέκια, τσετζερεδικά, τα πάντα όλα). Ο γαμβρός λοιπόν αυτός φαίνεται, όχι μόνον φερνή δεν είχε , αλλά ήταν και τελείως αναξιόπιστος, αχαΐρευτος, ακαμάτης κοινώς: σαν τον Βουλγαράκη πριν μπλεχτει με την ΝΔ δηλαδις ή τον Γιάννο τον Παπαντωνίου που η συζυγός του είχε τόσα πολλά που δεν τα ήξευρε και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών , αυτός δηλαδή που θα χτυπούσε τη φοροδιαφυγή … αλλά προτίμισε να χτυπήσει μια μίζα και να την κάνει  με ελαφρά
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ