2012-12-27 15:00:11
Φωτογραφία για «Εξοικονόμηση» 3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Απώλειες δισεκατομμυρίων από το συγχρηματοδοτούμενο και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προδιαγράφουν τα στοιχεία για την αναμενόμενη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012 από τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν εκταμιευθεί μόλις 3,62 δισ. ευρώ, από τα 6,85 δισ. ευρώ του νέου στόχου (ο προηγούμενος ήταν 7,3 δισ. ευρώ), δηλαδή υπολείπονται σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Αυτό διότι η κυβέρνηση φρενάρει τις εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να κρατά εντός στόχων την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Είναι ενδεικτικό πως εάν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εκταμιεύονταν κανονικά στο 11μηνο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ήταν 12,852 δισ. ευρώ, αλλά 15,04 δισ. ευρώ!

Η κυβέρνηση λοιπόν με την συγκατάθεση της τρόικας κρατά καθηλωμένο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «θυσιάζοντας» το μόνο άμεσο αναπτυξιακό εργαλείο προς χάριν της καταγραφής πρωτογενών πλεονασμάτων και την ίδια στιγμή η χώρα χάνει δισεκατομμύρια από τους κοινοτικούς πόρους. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013.


Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οι πόροι που απαιτούνται κατά την περίοδο 2013-2016 για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης στους τομείς των υποδομών, της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα για την ικανοποίηση των στόχων για το ΕΣΠΑ, ανέρχονται συνολικά σε 26,95 δισ. ευρώ και κατανέμονται στα δύο σκέλη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ως ακολούθως:

Η πρακτική όμως να κλείνουν οι τρύπες του προϋπολογισμού με την περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εμπειρία των τελευταίων ετών που θέλει οι πληρωμές να αποκλίνουν κατά 1,5 δισ. ευρώ καθ' έτος από τον στόχο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αποκλίσεις στις πληρωμές του Προγράμματος μπορούν να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, κάτι που θα έχει πολλαπλάσια επίπτωση στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Βαρέθηκα τις μαλ...ίες σας!»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Βαρέθηκα τις μαλ...ίες σας!»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ