2013-01-07 10:58:04
Φωτογραφία για Μπλοκάρουν την ανάπτυξη 5 «πληγές» και ίχνη αμιάντου!
Φρένο στην ανάπτυξη του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» βάζουν τα επικίνδυνα ίχνη αμιάντου και το άλυτο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στο συγκρότημά του, όπου σχεδιάζεται να μετακινηθούν προσωπικό και κλινικές του «Παναγία», με εξαίρεση το κεντρικό κτίριο, δεν μπορεί να γίνει ούτε καν... βαφή, καθώς δεν είναι δυνατό να εκδοθούν άδειες για επισκευή ή ανακαίνιση.

Φθορές θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα των κτιρίων. Οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία των επιπτώσεων του αμιάντου τόσο στη δική τους υγεία όσο και των ασθενών. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να πάρει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις Κι όλα αυτά, επειδή τα αιτήματα νυν και πρώην διοικητών αλλά και εργαζομένων του «Αγίου Παύλου» προς το υπουργείο Υγείας παραμένουν στα συρτάρια. Τα περισσότερα καίρια ζητήματα που εκκρεμούν έθεσε πριν από λίγες μέρες στον υπουργό Υγείας ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας- Θράκης, Θρασύβουλος Βεντούρης, ζητώντας να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για να αναπτυχθεί το νοσοκομείο.


Ο φόβος του αμιάντου

Η ύπαρξη αμιάντου σε χώρους του «Αγίου Παύλου» είναι γνωστή στο υπουργείο Υγείας. Εδώ και επτά χρόνια έχει εκδώσει οδηγία για την απομάκρυνση υλικών που περιέχουν ίνες αμιάντου από τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, το 2006, ο αμίαντος εντοπίζεται στην επικάλυψη της στέγης της παλιάς πτέρυγας του σταθμού αιμοδοσίας, στην πλαγιοκάλυψη και σε εσωτερικές τοιχοποιίες της νέας πτέρυγας, στα αποδυτήρια και στο λεβητοστάσιο του κτιρίου.

Διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως, προειδοποιώντας ότι στο σταθμό αιμοδοσίας κινούνται καθημερινά παιδιά με μεσογειακή αναιμία τα οποία υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος, δεκάδες αιμοδότες και προσωπικό.

Η αλληλογραφία για την έγκριση της απομάκρυνσης των στοιχείων αμιάντου και της έκτακτης επιχορήγησης για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών έμεινε στα χαρτιά.

Ο διοικητής του «Αγίου Παύλου», Δημήτρης Γούναρης, σε εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, στις 16-07-2010, προς την 4η ΥΠΕ, αναφέρει ότι πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα από το άλυτο ιδιοκτησιακό. Αποτέλεσμα, «να διακυβεύονται, από τη μια, η δυνατότητα βιωσιμότητας και περαιτέρω ανάπτυξης του νοσοκομείου και, από την άλλη, η ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη. Ενδεικτικά, στις εκθέσεις και μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου και του κέντρου υγείας Μηχανιώνας, διαπιστώνεται η ύπαρξη αμιάντου τόσο στα κτίρια όσο και σε υλικά. Εντούτοις, όμως, από το 2008 εκκρεμεί έγκριση μελέτης του έργου ''Αποξήλωση και απομάκρυνση στοιχείων αμιάντου από το νοσοκομείο ''Αγιος Παύλος'' και το κέντρο υγείας Μηχανιώνας'', προϋπολογισθείσας δαπάνης 58.200 ευρώ, ενώ απαιτείται μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος στο σταθμό αιμοδοσίας, όπου εντοπίζεται εντονότερα το πρόβλημα».

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ