2013-01-07 10:59:50
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΡΟΪΚΑ
Κυβερνητικός συντονισμός για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου

Πλήθος προαπαιτούμενων δράσεων θα πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση έως τις 21 Ιανουαρίου οπότε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία εφαρμογής του νέου Μνημονίου.

 Στόχος του Γ. Στουρνάρα είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να είναι όλα έτοιμα ώστε να δοθεί στις 21 Ιανουαρίου το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση ήδη συντονίζεται ώστε να επιτευχθούν εγκαίρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα διασφαλίσουν την καταβολή των επόμενων τριών δόσεων ύψους 18,2 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα έως τα τέλη Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα αναμένεται στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία προόδου των προαπαιτούμενων δράσεων. Μια ημέρα αργότερα στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση των 1,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη συμμετοχή του Ταμείου στην προηγούμενη δόση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.


Για να λάβει η Ελλάδα τη δόση του Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, να προχωρήσει στην τοποθέτηση μόνιμου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και να αναπροσαρμόσει τις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Έως τον Μάρτιο η Κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει ειδική μονάδα με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και ειδική μονάδα με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους, να θέσει οροφές (πλαφόν) τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών τομέων, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στα υπουργεία και τους φορείς, αλλά και να αναθεωρήσει τις τιμές στα φαρμακευτικά σκευάσματα, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως μέσα στο 2013 θα πρέπει να προωθηθούν αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων, η επέκταση έως το 2016 του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στη γενική κυβέρνηση, αύξηση των εισιτηρίων σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ τουλάχιστον κατά 25% έως τον Μάρτιο του 2013.

Η αποκρατικοποίηση εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2013, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση ποσοστών σε εταιρείες όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΛΑΡΚΟ, τα ΕΛΤΑ, την πώληση ακινήτων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και την παραχώρηση υποδομών, μεταξύ των οποίων 37 περιφερειακών αεροδρομίων.

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για ελαφρύνσεις ξεκαθαρίζει ο Γ. Στουρνάρας

Δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ή για ελαφρύνσεις στη φορολογία κεφαλαίου ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μιλώντας στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας. Επανέλαβε ότι το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά και πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. «Αλλο ένα χρόνο υπομονή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προανήγγειλε πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν ή θα πληρώνουν ή θα πηγαίνουν φυλακή.

Σε ερώτηση για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε: «Δεν είναι στον ορίζοντά μου. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για το εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης ης επιστροφής φόρου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. «Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, Αλλά δεν υπάρχουν», τόνισε, προσθέτοντας πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως παρά το ότι γράφεται και ακούγεται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αποφέρει αποτελέσματα αν και παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις έχουν περιορισθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Σε ερώτηση για τη μεγάλη φορολόγηση των ακινήτων και τις επιβαρύνσεις που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο υπουργό ξεκαθάρισε πως είναι κρίσιμο να καταβληθούν οι φόροι και να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Εάν ξεκινάμε με μια τέτοια νοοτροπία δεν θα πάμε μπροστά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για ένα έτος. Η επόμενη δόση δεν θα έλθει αν χαλαρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για χαλάρωση. «Εάν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ θα χάσουμε την αξιοπιστία που έχουμε αρχίσει να ανακτούμε. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ