2013-01-09 07:40:22
Φωτογραφία για Τουρκικά AWACS: Οι Ισραηλινοί «υποχωρούν» υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων
Το Ισραήλ, που από τον Μάιο του 2010 έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με την τουρκική πλευρά, άλλαξε τη θέση του, αναφορικά με την παράδοση εξοπλισμού που επρόκειτο να εγκατασταθεί σε τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη AWACS (Airborne Warning and Control System).

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην αγορά τεσσάρων αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας που πέρασε. Το Ισραήλ είχε κερδίσει το συμβόλαιο για την εγκατάσταση εξοπλισμού στα αεροσκάφη και, μέχρι το 2010, είχε παραδώσει δύο από τα εν λόγω συστήματα. Ωστόσο, το 2011 και μετά το περιστατικό της επίθεσης του Mavi Marmara, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονταν υπό συνεχή επιδείνωση, το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην παράδοση των δύο υπολειπόμενων συστημάτων.

Πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ άλλαξε άποψη μετά από παρέμβαση της Boeing, με το επιχείρημα ότι θίγονται τα συμφέροντα της εταιρείας. Η Ισραηλινή εταιρία  IAI-Elta η οποία κατασκευάζει το σύστημα, αναμένεται τελικά να το παραδώσει τον επόμενο μήνα στην Τουρκία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Το κόστος όλου του έργου εκτιμάται στα $25 εκ.


Τα αεροσκάφη AWACS αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορική κυριαρχία της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα σημαντικό στρατηγικό όπλο. Τα ραντάρ με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα σκάφη, κατασκευάζονται από την αμερικάνικη εταιρία Northrop Grumman. Η Τουρκία περιμένει το τέταρτο αεροσκάφος να παραδοθεί από το Ισραήλ, ενώ η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (Turkish Aerospace Industries - TAI) έχει ήδη στη διάθεσή της τρία πλήρως εξοπλισμένα αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι, οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, μεταξύ των οποίων οι TAI, HAVELSAN, ASELSAN, MİKES, HAVELSAN TEKNOLOJİ RADAR, KALE KALIP, SELEX και οι Τουρκικές Αερογραμμές (THY), έχουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο project.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ