2012-03-27 07:45:04
Φωτογραφία για Στην Κούβα για να υπερασπιστεί την Καθολική Εκκλησία έφτασε ο Πάπας
Με στόχο να εδραιώσει το ρόλο της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ως παράγοντα στις εξελίξεις έφτασε στην Κούβα ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος Ι Στ'.

Οι προσδοκίες για βαθύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές διαψεύδονται έτσι κι αλλιώς, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην επίσκεψη του προκατόχου του, πριν από 15 σχεδόν χρόνια.

Όπως υπενθυμίζει η El Pais, ο τότε ποντίφικας Ιωάννης Παύλος Β΄είχε φτάσει το 1998 στην Αβάνα με πλούσια ατζέντα.

Στο αεροπλάνο, λίγο πριν την άφιξή του, είχε ερωτηθεί για τις διαφορές ανάμεσα στην επανάσταση του Χριστού και στην επανάσταση του Μαρξ. «Η πρώτη είναι η επανάσταση της αγάπης. Η δεύτερη του μίσους, της εκδίκησης και των θυμάτων.»

Μια παρόμοια ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει και ο Βενέδικτος στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κεντρική Αμερική.

«Η μαρξιστική ιδεολογία δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα και αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια συγκεκριμένη κοινωνία, τότε πρέπει να αναζητήσουμε νέα μοντέλα» είπε.


Το 1998, η επίσκεψη του Πολωνού πάπα στην Κούβα είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αρκετά «επαναστατικό»: και μόνο η παρουσία του θα αποτελούσε καταλύτη εξελίξεων. Φυσικά όλοι διαψεύσθηκαν.

Αρκετές αλλαγές συντελέστηκαν στην Κούβα όλα αυτά τα χρόνια και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απέκτησε περισσότερο «ζωτικό χώρο».

Ωστόσο, τα κύρια αιτήματά της, όπως το θέμα των μοναχών, των αδειών για την ανέγερση νέων Εκκλησιών, της εκπαίδευσης, της εισόδου στη χώρα ιερέων, παραμένουν εκκρεμή.

Με αυτά, και με δεδομένα τα νέα ανοίγματα του Ραούλ Κάστρο σε μια πιο «ιδιωτική» οικονομία, προσέρχεται ο Βενέδικτος στο νησί.

Και για να μην ξεχαστεί ούτε λεπτό, ήδη έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές αντιφρονούντων.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ