2013-01-13 11:44:03
Φωτογραφία για Ένας προορισμός με ευρωπαϊκό αστέρι ... 27 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο!
Στο Σμάρι σας περιμένει ένας περίπατος ξεκούρασης και ηρεμίας. Ακόμα το σκέφτεστε;

Μόλις ξυπνήσατε και πίνετε τον καφέ σας. Κυριακή σήμερα. Έχετε όρεξη για βόλτα, μετά από τόση κλεισούρα, κούραση και κρύο και σκέφτεστε «Που να πάμε τώρα;» Τι λέτε; Γιατί δεν πάτε στο Σμάρι; Είναι μόλις 27 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και 7 χιλιόμετρα από το Καστέλι.

Είναι ένα χωριό παραδοσιακό, από τα 15 πιο όμορφα της Κρήτης, και έχει χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός αριστείας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕDEN.

Ένα όμορφο μέρος, μικρό και ζεστό, με χρώματα μυρωδιές και ιστορία. Έχει 385 μόνιμους κατοίκους και αρκετά νέα ζευγάρια που επέλεξαν να μείνουν εκεί.

Η περιοχή ειδικά μετά την βράβευση του ΕDEN, γέμισε κόσμο, κι αυτό τους αρέσει. Τι να την κάνεις τόση ομορφιά αν δεν την βλέπει και κανείς; "Ζωντάνεψε" ο τόπος από την κίνηση ειδικά του Σαββατοκύριακου, ενώ έρχονται τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου για να το επισκεφθούν. Αυτό όμως δεν αλλοίωσε τον οικισμό.


Το Σμάρι ξεχωρίζει επειδή συνδυάζει χαρακτηριστικά όπως: φυσικό κάλλος, αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία της νεότερης ιστορίας (παραδοσιακά σπίτια), μικρή απόσταση από τις βόρειες παραλίες και εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι και το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Ο οικισμός, κτισμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου, θαυμάσια αναπλασμένος, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του να μην έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων, αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Ένας περίπατος στα πανέμορφα σοκάκια του χωριού, με τα εντυπωσιακά παραδοσιακά σπίτια, γεμάτα με κάθε λογής λουλούδια, είναι αναμφίβολα μια μοναδική εμπειρία.

O κάμπος του χωριού είναι κατάφυτος από ελιές και αμπέλια. Αρμονικά δεμένα με τους πρίνους και τις βελανιδιές, τα αγριολούλουδα και τα αρωματικά φυτά, δημιουργούν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα Βυζαντινά μοναστήρια, στα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής και να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού. Επίσης του δίδεται η δυνατότητα, να γνωρίσει τις αγροτικές ασχολίες και την καθημερινή ζωή των φιλόξενων κατοίκων, αλλά και να έρθει σε επαφή με τη φύση, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, νιώθοντας τη χαρά της περιήγησης.

Εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου: πανηγύρια, παραδοσιακά γλέντια, αναβίωση παλαιών εθίμων.

Κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού και να προμηθευτεί παραδοσιακά προϊόντα τοπικής παραγωγής: τυροκομικά προϊόντα, ρακή, κρασί, μέλι, ελαιόλαδο. Η διαμονή του στα καταλύματα που υπάρχουν, αναπαλαιωμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού και παρέχοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, θα του προσφέρει αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Το Σμάρι κατατάσσεται στους προορισμούς που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές του βιώσιμου τουρισμού, επειδή η ανάπτυξη της περιοχής προωθείται με σεβασμό στο κοινωνικό, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον καθώς και στην «τοπική κληρονομιά».

Ύστερα από όλα αυτά ακόμα σκέφτεστε που θα πάτε σήμερα;

Τα οφέλη του προγράμματος EDEN

Η διάκριση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και η ανάδειξη του οικισμού Σμαρίου ως προορισμού αριστείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Προορισμών Αριστείας EDEN αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο βιώσιμων τουριστικών προορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο και από το 2007 που ξεκίνησε έχει αποδώσει μέγιστα οφέλη προβολής και προώθησης των προορισμών σε όλη την Ευρώπη.

Με τη διάκριση του Σμαρίου ως ευρωπαϊκού προορισμού αριστείας η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας έχει ήδη καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να διπλασιάσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Όπως λέει στο MadeinCreta o δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης:

«Η συμμετοχή μας στην Ένωση EDEN έχει προσδώσει στο Δήμο πολλαπλές ευκαιρίες διαφήμισης, προβολής και συνεργασίας, αποτελώντας για εμάς ευκαιρία να προβάλλουμε ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο και να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα των οικισμών μας, στοχεύοντας στην προσέλκυση τουριστών και την εδραίωση συνεργασιών για τη δημιουργία βιώσιμου τουριστικού αποθέματος στον τόπο μας».

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας αποφάσισε να διευρύνει την απόδοση των ωφελειών στην προβολή του Σμαρίου μέσω της συμμετοχής της στην «Ένωση EDEN» ("EDEN Association") μια μη-κερδοσκοπική Ένωση, που έχει ως κύριο στόχο της να παρέχει σε όλους τους προορισμούς αριστείας πολλές ευκαιρίες προβολής στη διεθνή αγορά, εμπειρίες και συνεργασίες για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών τουριστικής ανάπτυξης.

Με μια ελάχιστη συμμετοχή (400€ ετησίως) ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αξιοποιεί όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η δικτύωση με άλλους παρόμοιους προορισμούς αριστείας που δεν έχουν τον κλασικό χαρακτήρα ενός τουριστικού προορισμού.

O Δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης

Ένας από τους κύριους στόχους της Ένωσης EDEN στην οποία εντάχθηκε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας είναι η διευκόλυνση των διεθνών δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, δίνοντας σε όλους τους προορισμούς μια πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για να επιδείξουν τις «εμπειρίες» τους.

Για το σκοπό αυτό, μια νέα ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και έχουν πραγματοποιηθεί επαφές για τη σύσταση μόνιμων συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη βιώσιμη τουριστική αγορά και τις συναφείς σε αυτήν δραστηριότητες.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ