2013-01-22 19:57:03
Φωτογραφία για Πάντα οι ίδιοι θα στενάζουν και πάντα οι ίδιοι θα πληρώνουν.
 Γράφει ο Γιώργος Νύκτας

Ωραία τα λόγια του Υπουργού οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής προς ανακούφιση των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων. Ωραία  ακούγονται και ακόμα πιο  ωραία παρουσιάζονται  από τα Μ.Μ.Ε. τα κινούμενα στην ίδια γραμμή. Δυστυχώς όμως η απόσταση που χωρίζει τα λόγια από την πραγματικότητα είναι τεράστια.

           Όσο και αν προσπαθούν  οι οικονομικοί παράγοντες  να μας πείσουν με λόγια και επικοινωνιακά  τρυκ, ότι ασκούν δίκαιη και... αμερόληπτη φορολογική πολιτική, τα έργα τους καταμαρτυρούν δυστυχώς ότι πάντα οι ίδιοι θα στενάζουν από τα φορολογικά βάρη  και πάντα οι ίδιοι θα πληρώνουν το μάρμαρο.  

Και η απόδειξη  είναι ο τρόπος  διαχείρισης της περιβόητης ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ή Λίστα της ντροπής, καθώς επίσης  και η απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά των ιδιοκτητών των σκαφών αναψυχής. Είναι πρόκληση και κοινωνικά άδικο σε μια εποχή όπου το τσουνάμι των φόρων αναγκάζει χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας να καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκίνητων τους, για τους χλιδάτους  σκαφάτους  να εξακολουθεί ακόμα  να πνέει ούριος φορολογικός άνεμος.


 Αν αυτό δεν είναι μια ακραία μεροληπτική συμπεριφορά που γίνεται βέβαια εις  βάρος πάντα των οικονομικά αδύναμων, τότε τι είναι; Μπορεί μήπως να το εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός; Ακόμα και τώρα τούτη την ύστατη ώρα του χαμού που αρκετοί  συμπατριώτες μας έχουν λυγίσει οικονομικά από την καταιγίδα των φόρων, και που αρκετοί άλλοι οδηγούνται από την πείνα στους κάδους των σκουπιδιών,  κάποιοι κατέχοντες όπως συμβαίνει συνήθως, βρίσκουν τον τρόπο να φορτώνουν τα φορολογικά τους βάρη στους μη έχοντες, δηλαδή στους μόνιμους αχθοφόρους ενός  μεροληπτικού φορολογικού συστήματος. Αυτό βέβαια  αποδεικνύεται κάθε χρόνο από τα φορολογικά έσοδα του Κράτους. Εκεί φαίνεται καθαρά ποιες  κοινωνικές ομάδες επωμίζονται πάντα το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

 Η όλη ιστορία της Λίστας Λαγκάρντ  έβγαλε για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια την κατάφωρη αδικία που συντελείται χρόνια τώρα εις βάρος του οικονομικά άμαχου πληθυσμού. Ακόμα και σήμερα που  τα  μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα  συνθλίβονται οικονομικά από την άγρια  φοροεπιδρομή,  κάποιοι από τους οικονομικά δυνατούς φαίνεται να βρίσκουν ορθάνοικτα παράθυρα, φοροδιαφυγής, όπως επίσης και διάφορα φορολογικά τεχνάσματα (offshoreεταιρίες), στη μεροληπτική φορολογική πολιτική των κυβερνώντων. Έτσι βέβαια στην Ελλάδα των αντιθέσεων και της κοινωνικής αδικίας, το κυνήγι της φοροδιαφυγής εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών.

 Σαν την κιβωτό του Νώε λίγο πριν την βιβλική καταστροφή φαίνεται να λειτούργησε η Λίστα ή το στικάκι αν προτιμάτε για μια κάστα της πλουτοκρατίας. Αν από αυτή την ιστορία το κράτος ζημιώθηκε οικονομικά, τα κυβερνητικά κόμματα ζημιωθήκαν πολύ περισσότερο. Πρώτα στην αξιοπιστία τους  και μετά στην ηθική τους υπόσταση.

Γιώργος Νύκτας

[email protected]      
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ