2013-01-26 09:09:15
Φωτογραφία για Τόμσεν: Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εάν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν ξεκαθαρίζει ότι εαν η Ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή θα είναι αναγκαίες περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» τόνισε ότι «για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι απαραίτητο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ορθολογική οργάνωση της φορολογικής διοίκησης, καθώς και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που είναι ζωτικής σημασίας για να στηριχτεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ η έλλειψη ηγεσίας και οι ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην αδυναμία είσπραξης φόρων .

«Κατά τη διάρκεια των χρόνων, η είσπραξη φόρων επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες. Κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και κατά το τελευταίο έτος η έλλειψη ηγεσίας είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο
. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του», δηλώνει ο Πολ Τόμσεν ενώ παραδέχεται ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήλθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε».

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Πολ Τόμσεν θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

«Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους προγραμματικούς της στόχους».
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ