2013-01-26 09:11:05
Φωτογραφία για Ο πρωθυπουργός στο Κατάρ με τραπεζίτες και επιχειρηματίες
Ελληνες επιχειρηματίες θα συνοδεύσουν την αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ. Η κυβερνητική πρωτοβουλία προκειμένου να έχει πιο απτά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, που είναι και το ζητούμενο, θα πλαισιωθεί από σημαντικό αριθμό επιχειρηματικών αποστολών, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με κρατικές επιχειρήσεις του Κατάρ, οι οποίες μελετούν επενδυτική επέκταση στην Ευρώπη. Οι Καταριανοί αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση στη Δυτική Ευρώπη ως μία επενδυτική ευκαιρία με προοπτική, δηλώνουν στην «Η» Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ανοίξει ήδη διαύλους επικοινωνίας με το Κατάρ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη και τις αποστολές θα πλαισιώνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντιπροσωπίες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, από τον χώρο του τουρισμού, των κατασκευών, του real estate, βιομηχανικές επιχειρήσεις (τσιμέντα μεταλλουργία) και εταιρείες από τον ενεργειακό κλάδο
. Οπως παρατηρούν καλά πληροφορημένες πηγές, το Κατάρ αποτελεί ένα Εμιράτο με ιδιαίτερα υψηλό πλεόνασμα στο εμπορικό του ισοζύγιο, κυρίως λόγω των αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Το μεγάλο αυτό πλεόνασμα αξίζει να σημειωθεί ότι επενδύεται μέσω ενός συστήματος εταιρειών holding και investment από το Κατάρ σε μεγάλο πλήθος χωρών του ανατολικού και του δυτικού κόσμου.

Διαφορετική νοοτροπία

Οσοι επιχειρηματίες έχουν έλθει σε επαφή με παράγοντες από το Κατάρ γνωρίζουν πως στον τομέα των επενδύσεων απασχολούν επαγγελματίες από όλον τον κόσμο και πραγματοποιούν εξαιρετικά σοβαρή δουλειά. Ελληνες επιχειρηματίες με τους οποίους η «Η» ήλθε σε επαφή και οι οποίοι θα συμμετέχουν στην αποστολή σημείωναν πως το συγκεκριμένο Εμιράτο διαφέρει πολύ σε επενδυτική νοοτροπία από τους λοιπούς Αραβες.

Το Κατάρ φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης. Είναι ήδη τοποθετημένο σε τράπεζες όπως η Barclays και η Credit Suisse , ενώ φαίνεται να επιδιώκει την είσοδό του σε χώρες του πιο σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα.

Το Κατάρ είναι τοποθετημένο σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η μεταλλουργία, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.λπ. Η κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην «Η», μπορεί σε κάποιους τομείς να αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες για τους Καταριανούς.

Ιδιαίτερες προσδοκίες όσον αφορά τη χώρα μας αναπτύσσονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα (τραπεζικό σύστημα) και στον τουρισμό, σε πρώτη τουλάχιστον φάση.

Αλλωστε, το Κατάρ έχει ήδη επιδείξει ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο μάλιστα πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες άδειες για πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη συνολικά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ας σημειωθεί ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα καλή, με δεδομένο ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται και ζητούν ιδιώτες επενδυτές ώστε να κρατήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Συμμετοχές

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις 28 και 29 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν από τις επιχειρηματικές συναντήσεις.

O ίδιος θα συναντηθεί με τον εμίρη Hamad Bin Khalifa Al Thani και τον πρωθυπουργό Hamad bin Jassim bin Jaber bin Muhammad Al Thani. Στο ταξίδι αυτό θα συμμετέχουν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών κ. Μίχαλος.

Επενδυτικές πρωτοβουλίες

Τι απέδωσαν οι συναντήσεις της κυβέρνησης με Αμερικανούς και Καναδούς επενδυτές

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης πυκνώνουν και προγραμματίζονται και νέες, σε συνεργασία και με όλους τους επενδυτικούς φορείς της χώρας ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

Στις 22 του μηνός υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών funds από ΗΠΑ και Καναδά που επιθυμούν να τοποθετηθούν ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, όπως η Fairfax, η Fidelity, η Brookfield, η Capital WL Ross & Co LLC. Ας σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω επενδυτικές εταιρείες είχαν σημαντικές τοποθετήσεις στη χώρα μας κατά το παρελθόν, τις οποίες και απέσυραν ή απομείωσαν μόλις ξέσπασε η κρίση. Η κυβέρνηση ας σημειωθεί ότι είχε επαφές με τους επενδυτές αυτούς ακόμη πριν ξεκαθαρίσει η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο πρωθυπουργός με τους οικονομικούς υπουργούς, ενώ αρωγοί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τόσο οι Ελληνες επιχειρηματίες όσο και εξειδικευμένοι φορείς, όπως το Χρηματιστήριο, το Invest in Greece κ.λπ. Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένας πρώτος κύκλος συμφωνιών, δεδομένων των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων που πραγματοποιούν οι τράπεζες.

Ολες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι παρούσες στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό road show που πραγματοποιεί κάθε έτος τον Μάρτιο η Morgan Stanley στο Λονδίνο, για να παρουσιάσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το σημείο στο οποίο στέκονται στην παρούσα φάση οι δυνητικοί επενδυτές δεν είναι άλλο από τη γραφειοκρατία και τη φορολογική μεταβλητότητα για να λάβουν διαβεβαιώσεις πως τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν ριζικά στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Οι συζητήσεις που διενεργούνται αφορούν πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, τον τουρισμό, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το real estate κ.λπ.

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ