2013-01-29 10:32:03
Φωτογραφία για Κρυολόγημα: πόσο χρήσιμη είναι η βιταμίνη C για την πρόληψη και θεραπεία;
Ο ρόλος της βιταμίνης C στην πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, αποτελεί ένα επίμαχο ζήτημα κατά τα τελευταία 60 χρόνια.

Πρόσφατα ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού της Αυστραλίας και από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας, διεξήγαγαν μια ανασκόπηση των σ χετικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το 1940 έως το 2004.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση αυτή είναι:

Σε ένα σύνολο 23 κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν δόσεις της βιταμίνης C μέχρι και 2 γραμμαρίων ημερησίως, δεν φάνηκε να αλλοιώνεται η συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Σε 6 μελέτες που έγιναν σε μαραθωνοδρόμους, σκιέρ και σε στρατιώτες που υποβλήθηκαν σε ακραίες κρύες θερμοκρασίες ή σε καταστάσεις εξουθενωτικής σωματικής άσκησης, παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% της συχνότητας του κοινού κρυολογήματος.


Η διάρκεια των επεισοδίων κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες που λάμβαναν προφύλαξη με τη βιταμίνη C, ήταν σημαντικά μειωμένη. Η μείωση των ημερών με συμπτώματα, ήταν της τάξης του 14% στα παιδιά και 8% στους ενήλικες.

Σε 7 θεραπευτικές δοκιμές, η επίδραση της χορήγησης της βιταμίνης C κατά την έναρξη των συμπτωμάτων σε ενήλικες, δεν παρατηρήθηκε μείωση της διάρκειας των επεισοδίων. Όμως σε μία από τις ευρείες ερευνητικές εργασίες, η χορήγηση μόνο μίας μεγάλης δόσης βιταμίνης C κατά την έναρξη του κρυολογήματος, οδηγούσε σε σημαντική μείωση της διάρκειας της νόσου .
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ