2012-03-28 13:31:04
Φωτογραφία για Παρουσίαση ευρημάτων ανασκαφής στην Αρχαία Κερύνεια Αιγιαλείας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το προσεχές Σάββατο η παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Κερύνεια Αιγιαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης, στην αίθουσα συνεδρίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στις 7.30 το απόγευμα, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Τίτου Χριστοφίδη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και ο Σύνδεσμος Αχαΐας – Κύπρου «Αχαιών Ακτή», με την υποστήριξη της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο κ. Χριστοφίδης, με τίτλο της ομιλίας του «Από την Κερύνεια… στην Κερύνεια» και η Ερωφίλη – Ίρις Κόλια, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τίτλο της εισήγησης της «Αρχαία Κερύνεια: Η συστηματική έρευνα των τελευταίων χρόνων».


Στην εκδήλωση χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Απόστολος Βουλδής (η ΕΣΗΕΠΗΝ έχει αδελφοποιηθεί με την Ένωση Συντακτών Κύπρου) και εκ μέρους του Συνδέσμου «Αχαιών – Ακτή» ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Βουρλιόγκας. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής.

Όπως σημειώνει η κ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλα «τα ερείπια της Αρχαίας Κερύνειας, πόλης της Αιγιαλείας, σώζονται σε ύψωμα βόρεια του σημερινού χωριού Μαμουσιά, ανάμεσα στις κοιλάδες των ποταμών Κερυνίτη και Βουραϊκού (του αρχαίου Ερασίνου) και στις αρχαίες πόλεις Ελίκη και Βούρα.

Η θέση βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μ. πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο με προσανατολισμό προς την ορεινή ενδοχώρα και είναι φυσικά οχυρή, αφού προστατεύεται από απότομους γκρεμούς στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά της.

Η ταύτισή της με την Κερύνεια επιβεβαιώθηκε το 1974 με την εύρεση πήλινης κεραμίδας με εγχάρακτο το όνομα ΚΑΡΥΝ[ΑΙΩΝ]. Η τειχισμένη πόλη βρίσκεται στο ύψωμα Βουνί. Σώζονται τα κατάλοιπα του αρχαίου τείχους, του θεάτρου και πολλών κτιρίων.

erroso.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ