2013-01-31 13:54:08
Φωτογραφία για Ηλεία: Από λάθος η μαρίνα Κατακόλου στις Νηρηίδες – Στο βάθος ανώνυμη εταιρία για Κυλλήνη - Κατάκολο
Από λάθος είχε συμπεριληφθεί η «μαρίνα Κατακόλου» στην τέταρτη ομάδα, στο ενδεικτικό δίκτυο του σχεδίου «Νηρηίδες», του ΤΑΙΠΕΔ που σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί 48 μαρίνες, σε όλη τη χώρα, αλλά και τα λιμάνια. Το λάθος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί υπόψη, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Δημήτρης Αποστολόπουλος, ότι η μαρίνα αυτή έχει τόσο στην πράξη όσο και διοικητικά καταργηθεί, από την ώρα που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η τροποποίηση του σχεδίου επέκτασης του λιμανιού του Κατακόλου.

Στο νέο τροποποιημένο master plan, για το Κατάκολο στη θέση που υπάρχει σήμερα η μαρίνα, προβλέπεται να γίνει μια ακόμα θέση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων. Απλά στα σχέδια του υπουργείου δεν είχε ληφθεί υπόψη η τροποποίηση που προαναφέραμε, δια την οποίας έχει καταργηθεί και επομένως ο ενδεχόμενος επενδυτής θα πρέπει να κατασκευάσει εξ αρχής νέα, αν ποτέ εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον για το Κατάκολο.


Σχέδιο «αξιοποίησης» λιμένων

Σε ότι αφορά το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση πολύ πρόσφατα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος μελέτης του σχεδίου και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Η πρόταση για συγχώνευση λιμένων, αφορά τα λιμάνια που λειτουργούσαν σαν ΝΠΔΔ, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και όχι αυτά που ήδη διοικούνται από Ανώνυμες εταιρείες (Οργανισμοί Λιμένων) όπως αυτά της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας που εμπίπτουν σε άλλο σχεδιασμό.

Κατά την άποψη του κ. Αποστολόπουλου μια πρόταση που θα μπορούσε να σταθεί είναι η συγχώνευση των δυο λιμενικών ταμείων Κατακόλου – Κυλλήνης σε ένα, με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας. Και αυτή η συγχώνευση όμως δεν διασφαλίζει την μη απορρόφηση της εν καιρώ, από μια θυγατρική ( π. χ της Πάτρας) καθώς προβλέπεται η ανάπτυξη τεσσάρων λιμενικών «συστημάτων» ανά τη χώρα, ένα εκ των οποίων στη Δυτική Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ο κ. Αποστολόπουλος πως υπάρχουν «ανοιχτά ζητήματα» στο σχέδιο, που χρήζουν διερεύνησης και διαλεύκανσης. Για παράδειγμα, δεν απαντάται το ερώτημα σε περίπτωση συγχώνευσης λιμένων, αν θα υπάρξουν γεωγραφικοί περιορισμοί ή περιορισμοί χρήσης.

Αν δηλαδή θα μπορεί ένα λιμάνι κρουαζιέρας σαν αυτό του Κατακόλου να συγχωνευτεί με αυτό της Κυλλήνης που είναι λιμάνι εμπορικό – επιβατικό. Η απόφασή πρέπει να ληφθεί εντός 6 μηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ εκπονεί μελέτη βιωσιμότητας των λιμένων, ήδη για το Κατάκολο βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης εκπόνησης.

Πρόκειται επίσης να ξεκαθαρίσει από το ΤΑΙΠΕΔ, ο τρόπος της αξιοποίησης, δηλαδή, αν αυτός θα γίνει με πώληση μετοχών ή με παραχώρηση δραστηριοτήτων ή και τα δύο μαζί. Στο πλαίσιο όλων των προαναφερθέντων, Ιδρύεται Διεύθυνση Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Λιμένων με σκοπό την επιχειρησιακή υποστήριξη στις διαδικασίες ανάπτυξης επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων, παραχωρήσεων, συνεργασιών και συνεργειών με ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αξιοποίησης των λιμανιών και των μαρινών αναμένεται να παρουσιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ