2013-02-02 16:36:03
Φωτογραφία για Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τοκογλυφίας στην Κέρκυρα...!!!
Από το corfupress.com

Όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την προανάκριση μετά τις 24 συλλήψεις για το κύκλωμα τοκογλυφίας, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας σε συνέντευξη Τύπου.

Μέχρι τώρα, εκτός των 24 συλληφθέντων, συμπεριλαμβάνονται άλλα 39 άτομα στη δικογραφία, ενώ από τους συλληφθέντες οι 4 φέρονται ως ηγετικά μέλη της σπείρας.

Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι η συμμορία δραστηριοποιούταν και σε άλλες περιοχές. Από τους εμπλεκόμενους, τρεις είναι αλλοδαποί ενώ τρεις έχουν αποβιώσει.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, τις πτυχές της υπόθεσης παρουσίασαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της ΕΛΑΣ Δ. Τσιότσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Σπ. Μαρτίνης και ο διοικητής Ασφαλείας Σπ. Αλαμανος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει ο πρώην διοικητής Ασφαλείας και Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτρης Μπινιέρης πριν από δύο χρόνια, ενώ τη δουλειά συνέχισαν οι διάδοχοί του στην Αστυνομία.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Φωτογραφικό υλικό από τα κατασχεθέντα στο τέλος του ρεπορτάζ

Από ξέπλυμα και τοκογλυφία μέχρι όπλα και απαγωγές!

Οι κατηγορίες, πλούσιες και κακουργηματικού χαρακτήρα: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα τοκογλυφία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, απαγωγή  ιδιοκτήτη εστιατορίου, ένοπλη απειλή και εκβίαση, πλαστογραφία και  διακεκριμένες κλοπές σε βάρος οφειλετών-θυμάτων.

Οι επικεφαλής φέρονται να είναι, από το 2005 τουλάχιστον, τρεις Ρομά κάτοικοι Κέρκυρας ηλικίας 58, 45 και 61 ετών και ένας άλλος 64χρονος Κερκυραίος, έμπορος.

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης

Η συμμορία ήταν διαρθρωμένη σε τέσσερις υποομάδες με εσωτερική ιεραρχική διάρθρωση και δομή λόγω του μεγάλου εύρους και της συχνότητας των παρανόμων δραστηριοτήτων της! Οι επιμέρους ομάδες λειτουργούσαν είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού και σε συνεργασία, ενώ ακολουθούσαν κοινή μεθοδολογία και συναφή τρόπο δράσης.

Η δομή της κάθε ομάδας περιελάμβανε τον «αρχηγό» και τα ηγετικά στελέχη, τα οποία κατά βάση συνδέονταν με συγγενικούς δεσμούς. Επίσης περιλάμβανε μέλη με περιφερειακούς ρόλους (νομιμοποίηση εσόδων, καθοδήγηση, ανεύρεση θυμάτων κλπ)  και ξεχωριστά μέλη, ως επιχειρησιακά - εκτελεστικά όργανα.

Οι ομάδες αυτές χρηματοδοτούνταν από «συνεργαζόμενους» επιχειρηματίες, οι οποίοι καρπώνονταν μέρος των παρανόμων κερδών από τις τοκογλυφικές συναλλαγές ξεπλένοντας το χρήμα. Τα ηγετικά και εκτελεστικά μέλη των ομάδων και οι «χρηματοδότες» τους, είχαν παράλληλη και κεντρική  δράση και στις τέσσερις ομάδες.

Η μεθοδολογία

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν, αφού εντόπιζαν αρχικά τα υποψήφια θύματα τους, στη συνέχεια τους δάνειζαν διάφορα χρηματικά ποσά, με επιτόκιο που κυμαίνεται σε μηνιαία βάση από 10% έως και 100%. Στη συνέχεια, σε περίπτωση αδυναμίας των θυμάτων να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν δανειστεί, τα εκτελεστικά όργανα αφαιρούσαν ή υπεξαιρούσαν με απειλές ή/και χρήση βίας κινητά ή ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία.

Παράνομες πράξεις που έχουν ταυτοποιηθεί

Ενδεικτικά μέρος της διαπιστωμένης εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης αποτελεί:

•    Η εξιχνίαση υπόθεσης αρπαγής και ένοπλης απειλής, σε βάρος 48χρονου ιδιοκτήτη εστιατορίου τον Φεβρουάριο του 2009 στην Κέρκυρα,

•    η εξιχνίαση υπόθεσης υπεξαίρεσης δύο φορτηγών αξίας 10.000 ευρώ και ενός ρυμουλκού από 49χρονο έμπορο στην Κέρκυρα το 2007,

•    η εξιχνίαση υπόθεσης κλοπής οικοδομικών και δομικών υλικών ιδιοκτησίας 49χρονου εμπόρου αξίας 10.000 ευρώ, ο οποίος είχε δανειστεί χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ,

•    η εξιχνίαση υπόθεσης αποκόμισης οικονομικού οφέλους ύψους 4.600 ευρώ ως τόκο για τρίμηνο δανεισμό χρημάτων σε 46χρονη επιχειρηματία στην Κέρκυρα, 

•      η υπόθεση οικειοποίησης της χρηματικής αξίας ακινήτου στην Κέρκυρα, το οποίο η  41χρονη ιδιοκτήτρια-παθούσα εξαναγκάστηκε να πουλήσει για να ξεπληρώσει στην οργάνωση οφειλές, που ανέρχονται στις 500.000 ευρώ,

•     η υπόθεση υπέρογκου δανεισμού εμπόρου στην περιοχή της Βέροιας, ο οποίος εκβιάστηκε για την εξόφληση των οφειλών προς την οργάνωση και «αναγκάστηκε» να αγοράζει υπερτιμολογημένα προϊόντα από τα μέλη της οργάνωσης, νομιμοποιώντας  έτσι το κέδρος τους,

•    η υπόθεση εκβίασης 66χρονου εμπόρου στην Πάτρα, ο οποίος προκειμένου να  εξοφλήσει την οφειλή του προς επιχειρηματία στην Κέρκυρα, απειλήθηκε επανειλημμένως από μέλη της οργάνωσης

•      η υπόθεση εκβίασης 54χρονου εμπόρου στην Αθήνα, ο οποίος απειλήθηκε από μέλη της οργάνωσης προκειμένου να εξοφλήσει επιταγή που είχε στην κατοχή του και η οποία ήταν προϊόν υπεξαίρεσης  και τοκογλυφίας  από επιχειρηματίες   στην Κέρκυρα.

Επιχειρήσεις - βιτρίνες

Έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί άλλες 47 (!) παρόμοιες υποθέσεις επιχειρηματιών – εμπόρων, θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης σε Κέρκυρα, Βέροια, Πάτρα και Αθήνα, ενώ το εύρος των τοκογλυφικών συναλλαγών καθώς και της οικονομικής ζημιάς των θυμάτων της οργάνωσης ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ.

Τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, τα «νομιμοποιούσαν» μέσω της εμπορικής δραστηριότητας που ασκούσαν τα ηγετικά στελέχη ή οι άμεσοι συνεργάτες τους,  χρησιμοποιώντας  «επιχειρήσεις- βιτρίνες».

Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους εμπλεκόμενους και στα σπίτια των αρχηγών της οργάνωσης βρέθηκαν αντίγραφα επιταγών, σημειώσεις με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα  κατασχέθηκαν εννέα πολυτελή οχήματα των ηγετικών στελεχών, τα οποία προέρχονταν από την παράνομη οικονομική δραστηριότητα της οργάνωσης.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων εμπλεκόμενων στην υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Οικονομικές  Υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.
communenews
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ