2013-02-04 10:31:51
Φωτογραφία για «Λευκός» συμβιβασμός τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ...!!!
Η επι-στροφή στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χθες στην Κεντρική Επιτροπή, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το «σήμα» λέγοντας ότι «εμείς δεν θα μάθουμε την πολιτική της κωλοτούμπας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Ευρωπαϊκής Συνόδου για να συζητηθεί η παραδοχή του ΔΝΤ για το λάθος

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα διεξήχθη η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία κυριάρχησαν «ισορροπίες» και «συμβιβασμοί», καθώς υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Σημειώνεται ότι πολλές από τις παρατηρήσεις στελεχών αλλά και της λεγόμενης αντιπολίτευσης ενσωματώθηκαν στην κεντρική εισήγηση. Η πολιτική απόφαση εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε προτάσεις οι οποίες ωστόσο καταψηφίστηκαν.

Η πρώτη αποτίμηση της κρίσιμης συνεδρίασης κατέγραψε και πάλι τα δύο διακριτά ρεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ παρότι τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν κατέθεσαν αντι-εισήγηση παρά μόνο τροπολογίες - αυτό είχε αποσαφηνιστεί από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ στην τελική ψηφοφορία επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης ψήφισαν «λευκό».


Κεντρικά στελέχη της πλειοψηφίας του κόμματος σημείωναν ότι «διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες που πίστευαν ότι θα υπάρξει κύμα αμφισβήτησης και θα υπάρξουν κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του κόμματος», ενώ στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» δήλωναν μετά το τέλος της ψηφοφορίας «ευχαριστημένοι», καθώς βοήθησαν «να καταγραφεί η ανησυχία για τον επαπροσδιορισμό της αριστερής φυσιογνωμίας του κόμματος».

Στο επίκεντρο της κριτικής ήταν τα ταξίδια στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέθεσε τροπολογία εκφράζοντας κριτικές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα, ενώ ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι διαφωνεί με τις συναντήσεις με τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Πολλά μέλη της ΚΕ άσκησαν κριτική στις αναφορές περί λαϊκής δεξιάς -σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες- επαναφέροντας το αίτημα για την ενότητα της αριστεράς.

Οι παρατηρήσεις ήταν διατασικές, όπως το μέλος της πλειοψηφίας Χρ. Λάσκος, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε στροφή προς ''μεσαίους χώρους'' είναι η σίγουρη οδός της απωλείας», ενώ ο Αλ. Μητρόπουλος υπεραμύνθηκε της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων, κάνοντας σαφές πως δεν συμφωνεί σε συμμαχίες με κεντροαριστερά σχήματα.

Συλλογικές αποφάσεις

Η αναγκαιότητα να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις εστιάστηκε από πολλούς ομιλητές, οι οποίοι κινήθηκαν στο μότο «καμία κρίσιμη κίνηση χωρίς συλλογική απόφαση».

Οι προτάσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» οι οποίες καταψηφίστηκαν ήταν τρεις και αφορούσαν τη συλλογικότητα στο κόμμα, η πλειοψηφία είπε ότι είχαν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις, η σκοπιμότητα των συναντήσεων με Σόιμπλε και ΔΝΤ, οι συμμαχίες ζήτησαν άμεσες πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις η τροπολογία απεσύρθη, καθώς υιοθετήθηκε η σχετική απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης.

Το μήνυμα για την «αριστερή» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, το Σάββατο, καθώς απάντησε και στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν εντός του κόμματος περί «ρεαλιστικής στροφής», λέγοντας ότι «εμείς ούτε την ξέρουμε, ούτε και θα τη μάθουμε την πολιτική της οσφυοκαμψίας».

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε στην ομιλία του να απαντήσει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και σε όσα στελέχη εκτιμούσαν ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ολισθαίνει προς τα «δεξιά» επαναλαμβάνοντας τη θέση να σταματήσει άμεσα η εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση, με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ ότι έγινε λάθος στον πολλαπλασιαστή για την εφαρμογή του Μνημονίου, να ζητήσει έκτακτη σύγκληση της ευρωπαϊκής συνόδου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να θέσει στους εταίρους τα νέα δεδομένα, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και είναι λάθος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει την ένοχη σιωπή και την αφωνία στο κορυφαίο θέμα της αστοχίας του προγράμματος».

Επίθεση σε Σαμαρά Εκλογές το συντομότερο δυνατόν

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το αίτημα για εκλογές «το συντομότερο δυνατόν», εξαπέλυσε οξεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι παριστάνει το λιοντάρι στους εργαζόμενους, αλλά την πάπια στους δανειστές μας και αυτό γιατί δεν θέτει θέμα τερματισμού του προγράμματος λιτότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καθησυχάσει τις εσωκομματικές ανησυχίες ότι το κόμμα αναδιπλώνεται και υποχωρεί από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του, λέγοντας ότι παραμένει η πολιτική δύναμη της ολικής ρήξης. «Δεν θα γίνουμε ποτέ εκπρόσωποι του πολιτικού κατεστημένου που καταρρέει», τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο «για κυβερνητικούς και μιντιακούς παραχαράκτες και πραγματικούς και αισχρούς συκοφάντες που πιστεύουν ότι η προπαγάνδα και τα χαλκεία μπορούν να νικήσουν την κοινωνία και την πολιτική».

«Θα είμαστε παντού»

Στην εσωκομματική κριτική που δέχθηκε για τα ταξίδια στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «θα είμαστε παντού, θα τους συναντάμε όλους για να τους θέτουμε υπόψη τη δική μας ατζέντα και τα δικά μας αιτήματα, ας το καταλάβουν μια και καλή ότι η διπλωματία της υποταγής με τον ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει και αρχίζει η διπλωματία της διεκδίκησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της πυγμής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, καθώς προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον υπουργό της Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια πως είναι άλλο η πυγμή του δικαίου και άλλο το δίκαιο της πυγμής, προσθέτοντας ότι «οι επιλογές του δικαίου της πυγμής και του τσαμπουκά της εξουσίας είναι παιχνίδι με τη φωτιά».

Κατηγόρησε, τέλος, τη ΝΔ ότι καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα και τόνισε ότι «η ολική επαναφορά της χώρας στη δεκαετία του '50 είναι η μόνη πρόταση του Σαμαρά και των ακροδεξιών φίλων του για το μέλλον. «Ας το κάνουν μόνοι τους αυτό το ταξίδι σε αυτό το σκοτεινό παρελθόν», είπε.

Παναγιώτης Τσούτσιας / ethnos.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ