2013-02-04 10:36:40
Φωτογραφία για Τελευταίος πονοκέφαλος του πρωθυπουργού η «εξέγερση των βουλευτών»...!!!
Η γενικευμένη προ ημερών ανταρσία στον Γιάννη Στουρνάρα για την φορολόγηση των ακινήτων, ήταν μια κίνηση που δεν ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Κυρίως, δεν την ανέμενε, διότι ήλθε από εκεί όπου δεν την περίμενε. Για την ακρίβεια και από εκείνους που δεν περίμενε. Περισσότεροι από 10 βουλευτές της ΝΔ, δημόσια, και πάρα πολλοί άλλοι, στο παρασκήνιο, χωρίς να έχουν κοινές ιδεολογικές απόψεις, τάχθηκαν κατά του υπουργού Οικονομικών. 

Όσοι μίλησαν, αλλά και όσοι δεν τοποθετούνται δημόσια, αλλά φροντίζουν να διαμηνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά, έστειλαν απλώς ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Είμαστε και εμείς εδώ».   

Το ηχηρό «παρών» των βουλευτών της ΝΔ, ήταν ένας ακόμη λόγος για να πυκνώσουν τα σύννεφα αμηχανίας, διστακτικότητας και προβληματισμών που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.  

Μπορεί στον κυριακάτικο τύπο, να υπήρχε πληθώρα υποστηρικτικών κειμένων και άρθρων για τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά ορισμένοι από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν κρύβουν πλέον τους φόβους τους για την «καταιγίδα που έρχεται».    


Τους τρομάζει το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά εμπόδια που δεν την αφήνουν να προχωρήσει και κυριολεκτικά, κινείται

σε ναρκοπέδιο. Εκτός από το εσωκομματικό μέτωπο, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από κινητοποιήσεις στο κοινωνικό πεδίο, κυρίως τους αγρότες και τους ναυτεργάτες, όπου έχει μεγάλη επιρροή το ΚΚΕ.

Ως εκ τούτου, η στάση του Περισσού αποτελεί «κλειδί» για την πορεία της κυβέρνησης που θα πρέπει, εάν κλιμακωθεί η στάση των αγροτών με αποκλεισμούς δρόμων και εάν η κατάσταση στα λιμάνια δεν ομαλοποιηθεί, να απαντήσει το ίδιο σκληρά, όπως έκανε και στις αστικές συγκοινωνίες.  

Το όπλο της επίταξης παραμένει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για τους ναυτεργάτες, ενώ δισταγμός υπάρχει για την ενεργοποίηση της αστυνομίας στα αγροτικά μπλόκα, καθώς υπάρχει ο φόβος για αιματηρά επεισόδια.    

Το φάουλ Στουρνάρα για Καραμανλή

Η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι μεγάλη και το κλίμα καταγράφεται ως αρκετά τεταμένο στο εσωτερικό της κυβέρνησης.  

Λάδι στη φωτιά συνεχίζει να ρίχνει ο υπουργός Οικονομικών με τις επικριτικές δηλώσεις του για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εξοργίζοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.  

Η κριτική των στελεχών και βουλευτών της ΝΔ είναι έντονη για τον Στουρνάρα, ενώ πληθαίνουν τα σχόλια για τη στήριξη που του παρέχει το Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν ξέρουμε εάν θα ωφεληθεί ο Σαμαράς, εάν συνεχίζει να ανέχεται τη στάση Στουρνάρα έναντι Καραμανλή» λένε κεντρικοί βουλευτές της ΝΔ.  

Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι συνεργάτες του Α. Σαμαρά, τού προτείνουν για να ξεφύγει από το τέλμα να προσφύγει στην κλασική κίνηση του ανασχηματισμού, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν έχει την ευχέρεια των κινήσεων, αφού αρνούνται, μέχρι στιγμή οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.  

Σε αυτό το κλίμα, οι δημοσκοπήσεις, εάν αναλυθούν πολύ προσεκτικά και ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία, συνιστούν έναν ακόμη λόγο ανησυχίας, αφού η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης εντείνεται.    

Ανήσυχος ο Σαμαράς  

Στον ευρύτερο κλίμα του Μεγάρου Μαξίμου, το κλίμα, παρά τις διαρροές για αποφασιστικότητα και πυγμή της κυβέρνησης, γίνεται όλο και πιο βαρύ και κυβερνητικοί παράγοντες που συνομιλούν συχνά με τον Αντ. Σαμαρά, εξομολογούνται ότι παρακολουθεί ανήσυχος τις εξελίξεις και δηλώνει πως «έχει συνείδηση της κρίσης» αλλά αποφεύγει να εκδηλώσει τις προθέσεις του ή να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του.  

Ωστόσο η «επίδειξη αποφασιστικότητας» από την κυβέρνηση μάλλον δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα, αν και ο Αντ. Σαμαράς απέκτησε και ευρύ ακροατήριο, τουλάχιστον με το δόγμα πυγμής έναντι των απεργών, και εκτός των στενών ορίων της Ν.Δ.

 

Η θετική εξέλιξη στον τομέα της τρομοκρατίας τις τελευταίες ώρες, αν και υπάρχει έντονη κριτική στο θέμα των χειρισμών της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη μεταχείριση των συλληφθέντων τρομοκρατών, δεν αλλάζει τα δεδομένα.  

Η καθημερινότητα και η οικονομία των πολιτών, είναι αυτή που θα κρίνει πολλά. Εξάλλου, αυτό που «καίει» περισσότερο τον Πρωθυπουργό είναι η προϊούσα φθορά της κυβερνητικής εικόνας και οι ογκούμενες δυσχέρειες στον τομέα της οικονομίας που επιφέρουν ορατές καθυστερήσεις στους σχεδιασμούς του για την τρέχουσα περίοδο, ενώ φθάνει στα τέλη του μήνα η τρόικα.    

 

Ενιαία στάση

Ο Πρωθυπουργός κατανοεί ότι δεν μπορεί να πορευθεί μόνος και στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, που ουσιαστικά ήταν ένα «μίνι υπουργικό συμβούλιο», ζήτησε κοινή στάση στα εσωτερικά θέματα.

Επ’ αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση, αν και δεν φαίνονται πολλοί υπουργοί πρόθυμοι να βοηθήσουν επί της ουσίας. Βέβαια, οι προσεγγίσεις του αγροτικού ζητήματος και των κυβερνητικών χειρισμών σε άλλα ζητήματα είναι αρκετά διαφορετικές, ενώ το ερώτημα για το εάν υπάρχει ή όχι «συναντίληψη»των πραγμάτων»  πλανάται.  

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα επιχειρηθεί να επιστρατευτούν και υπουργοί «καθ' ύλην αναρμόδιοι» ­ ως προς τα μέτωπα της αναταραχής ­ αλλά με απήχηση στην κοινή γνώμη, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση.  

Ιωάννης Μαρτέλλος    / newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ