2013-02-13 17:55:34
Φωτογραφία για Ο καρκίνος του πνεύμονος «προσπερνά» τον καρκίνο του μαστού
Το κάπνισμα βασική αιτία του φαινομένου που παρατηρείται στις γυναίκες της Ευρώπης

 

Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από όλη την Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του πνεύμονος καλπάζει στις γυναίκες και σύντομα θα έχει βρεθεί στην πρώτη θέση κρουσμάτων καρκίνου, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού. Αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι στις δεκαετίες του 1960 και 1970 υπήρξε ραγδαία αύξηση του αριθμού των γυναικών που άρχισε το κάπνισμα. 

Η μελέτη

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιλάνου μελέτησαν στοιχεία για τον καρκίνο στις γυναίκες στο σύνολο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και μεμονωμένα σε έξι χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Πολωνία. Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των κρουσμάτων του καρκίνου του πνεύμονος στις γυναίκες αυξάνονται συνεχώς. Όπως αναφέρουν, το 2013 ο καρκίνος του πνεύμονος θα οδηγήσει στον θάνατο περίπου 83 χιλιάδες ευρωπαίες ενώ ο καρκίνος του μαστού περίπου 89 χιλιάδες. 


Σύμφωνα με τους ερευνητές μέχρι το 2015 ο καρκίνος του πνεύμονος θα έχει «προσπεράσει» εκείνον του μαστού και θα βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας των θανάτων γυναικών από κάποιο είδος καρκίνου. Είναι ενδεικτικό ότι αν και υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των θανάτων από καρκίνο τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονος στις ευρωπαίες αυξάνονται συνεχώς. 

Το μόνο είδος καρκίνου που «ζει και βασιλεύει» 

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Είναι το μόνο είδος καρκίνου που δεν δείχνει κάποια σημάδια μείωσης των ποσοστών του στο κοντινό μέλλον αν και μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα αναμένουμε ωστόσο υποχώρηση του καρκίνου του πνεύμονος κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2020 αφού η νέα γενιά γυναικών φαίνεται ότι καπνίζει λιγότερο από τις προηγούμενες» αναφέρει ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέκια, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Oncology».

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ