2013-02-14 07:19:02
Φωτογραφία για Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Τριφυλίας
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί της Τριφυλίας από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν από την χαλαζόπτωση που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου.

Λίγες ημέρες μετά οι ζημιές φάνηκαν σε όλη τους την έκταση. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα μεγάθη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα νάιλον των θερμοκηπίων, αλλά και τα φυτά μέσα στα θερμοκήπια. Φυσικά, μεγάλες είναι και οι ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και στα μαύρα πλαστικά κάλυψης του εδάφους για τα καρπούζια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια.

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τριφυλία περιγράφει με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, Ευάγγελος Αποστόλου Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Δημήτρης Κοδέλας, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού

α) το κόστος αντικατάστασης του νάιλον είναι μεγάλο ξεπερνά το ποσό των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα και φυσικά αδυνατούν οι παραγωγοί να διαθέσουν πόσα του μεγέθους αυτού για την αντικατάστασή τους και

β) αυτή την περίοδο οι καλλιέργειές τους είναι στο ξεκίνημα και θέλουν ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με τρύπια νάιλον.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, όπως τους ενημέρωσε η αντιπροσωπεία του υποκαταστήματος της Τρίπολης, αλλά και μέσω των ΠΣΕΑ είναι αμφίβολη η αποζημίωση διότι ο κανονισμός προβλέπει το μέγεθος της ζημιάς να υπερβαίνει το 30% του κόστους της πάγιας εγκατάστασης.

Και ρωτά:

Επειδή, επιβάλλεται να βρεθεί ο τρόπος ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Τριφυλίας από τις ζημιές που υπέστησαν τα θερμοκήπιά τους λόγω της προαναφερθείσας έντονης χαλαζόπτωσης είτε μέσω κάποιου ειδικού κωδικού του προϋπολογισμού του Υπουργείου, είτε μέσω των ΠΣΕΑ υπολογίζοντας την αξία του παγίου κεφαλαίου των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σύμφωνα με την τρέχουσα αξία υπολογίζοντας τον συντελεστή παλαιότητάς τους.

Επειδή, είναι παράλογο να πληρώνουν οι παραγωγοί τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ και τώρα που χρειάζεται να τους ανταποδώσει τις εισφορές που έχουν δώσει να μην μπορεί να γίνει αυτό.

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε άμεσα να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες παραγωγής θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου την περιοχή;

Θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε μελλοντικά να καλύπτει ο ΕΛΓΑ και ζημιές που δεν καλύπτει σήμερα;

http://www.moriasnow.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καρδίτσα: Συλλήψεις Ρομά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καρδίτσα: Συλλήψεις Ρομά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ