2013-02-14 10:42:27
Φωτογραφία για Εφταιγαν οι εκλογές στην Ελλάδα...
Nα θέσει τέλος στη «φιλολογία περί πολλαπλασιαστών», δηλαδή στη συζήτηση που διεξάγεται εσχάτως ως προς το αν «κατά λάθος» οδήγησε η τρόικα την Ελλάδα σε υπερβολική ύφεση, επιχείρησε χθες ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική με το θέμα επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.Σ' αυτήν ο φινλανδός επίτροπος αναφέρει ότι επί της ουσίας οι όποιες αστοχίες του Μνημονίου οφείλονται πρωτίστως στην πολιτική αστάθεια (σ.σ.: βλ. εκλογές) που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2012 και ελαχίστως στις όποιες λάθος προβλέψεις της τρόικας. Εκ παραλλήλου όμως αφήνει αιχμές κατά των στελεχών του ΔΝΤ που με δημόσιες αναφορές τους τοποθετήθηκαν επί του θέματος δημιουργώντας σύγχυση.

Επίσης αφήνει να εννοηθεί ότι εφεξής το Μνημόνιο παρέχει αυξημένα περιθώρια ευελιξίας και προσαρμογής των εθνικών οικονομικών πολιτικών στις οικονομικές εξελίξεις
. Ειδικότερα, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι η συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών «δεν βοηθάει και κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν έως αργά τη νύχτα», ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «οριακές επιπτώσεις» που έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, «δεν μας έχει κάνει σοφότερους».

«Τώρα, εναπόκειται στις ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται», τονίζει χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Ως προς το μέλλον, ο Ολι Ρεν αναφέρει ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο, τότε μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τη συμφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ