2013-02-21 23:23:03
Φωτογραφία για Το ΙΓΜΕ υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές
Το ΙΓΜΕ λειτουργεί σαν επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους, μέσα από την διεξαγωγή ερευνητικών έργων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της επένδυσης στη Χαλκιδική το ΙΓΜΕ ήταν κατηγορηματικό από την αρχή ότι:

-Mε βάση τις τελικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκαν και από το αρμόδιο υπουργείο, 

-Mε βάση τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, 

-Την εμπεριστατωμένη υδρογεωλογική μελέτη που έκανε το ΙΓΜΕ στην περιοχή των Σκουριών, 

-Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής, υποστήριζε και υποστηρίζει κατηγορηματικά, ότι η επένδυση αυτή, καθώς και η επένδυση στο Πέραμα της Θράκης πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, γιατί θα έχουν μια σημαντική θετική επίδραση στη γενικότερη οικονομία της χώρας και στην ανάπτυξη των τοπικών περιοχών που θα πραγματοποιηθούν με δεδομένα και τα οξύτατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 


• Ειδικά για το θέμα των Σκουριών οι ενέργειες αυτές που εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας και θυμίζουν γεγονότα που συμβαίνουν μόνον σε τριτοκοσμικές χώρες, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αποθάρρυνση όλων των σημαντικών ξένων επενδύσεων που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα η πατρίδα μας, ενώ παράλληλα δυναμιτίζει όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και σε θεσμικό επίπεδο για την προσέλκυση σημαντικών ξένων αμέσων επενδύσεων και εκτός μεταλλευτικού κλάδου.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή επειδή διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται σε ανησυχίες κάποιων τοπικών παραγόντων σχετικά με τον κίνδυνο της απώλειας των υπογείων νερών της περιοχής εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πρέπει κατηγορηματικά να τονίσουμε ότι η τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ στην περιοχή έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ αντίθετα σημαντικές ποσότητες υπογείων νερών και μετά την πραγματοποίηση της επένδυσης θα εξακολουθούν να χάνονται στη θάλασσα.

• Η βάσιμη προοπτική αξιοποίησης του ελληνικού Ορυκτού Πλούτου, είναι και το αποτέλεσμα συστηματικής και μεθοδολογικής ενασχόλησης με εργασίες πεδίου, εργαστηριακές αναλύσεις και μελέτες οικονομικής γεωλογίας, στο πλαίσιο υλοποίησης έργων κοιτασματολογικής έρευνας του ΙΓΜΕ σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της ΒΑ Χαλκιδικής και της Θράκης.

Οι έρευνες και μελέτες αυτές οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, απέδειξαν ότι με βάση τις σημερινές τιμές και τα εμπορεύσιμα μέταλλα και προϊόντα εμπλουτισμού που θα προκύψουν, η συνολική αξία των γνωστών μεταλλευμάτων ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ. Γενικά το βεβαιωμένο μεταλλευτικό δυναμικό, αλλά πολύ περισσότερο τα προγνωστικά και «εν δυνάμει» κοιτασματολογικά αποθέματα, αποτελούν μία βιώσιμα αξιοποιήσιμη και ανταγωνιστική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, ικανή να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά τα αναπτυξιακά της δεδομένα, προσδίδοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιφερειακή οικονομία και την τοπική κοινωνία.

• Η άποψη του ΙΓΜΕ είναι ότι η αναπτυξιακή δυναμική και η προστιθέμενη αξία των όποιων επενδυτικών εξελίξεων προκύψουν συνδέεται απόλυτα με την άμεση παραγωγική εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική και στην Θράκη. Η πραγματοποίηση των σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στις συγκεκριμένες περιοχές αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για την κοιτασματολογική αξιολόγηση και τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης και άλλων μεταλλευμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εντοπίζονται σε δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία αξιόπιστου και θετικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ