2013-03-02 09:48:10
Φωτογραφία για Σε διαθεσιμότητα οκτώ αστυνομικοί στη Νότια Αφρική
Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οκτώ αστυνομικοί στη Νότια Αφρική, μετά το θάνατο ενός νεαρού οδηγού ταξί, τον οποίο έδεσαν σε ένα αυτοκίνητο και έσυραν σε πολυσύχναστο δρόμο...Το περιστατικό καταγράφηκε σε κάμερα από αυτόπτες μάρτυρες, αμαυρώνοντας ακόμη περισσότερο τη φήμη της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας.

Ο Μίντο Μάσια, ένας 27χρονος οδηγός ταξί από την Μοζαμβίκη, βρέθηκε νεκρός σε κρατητήριο με εμφανή τραύματα στο κεφάλι και εσωτερική αιμορραγία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της νεκροψίας-νεκροτομής που έδωσε στην δημοσιότητα η υπηρεσία εσωτερικών ερευνών της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής.

«Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη χώρα και τον κόσμο ότι αυτό που απεικονίζεται στο βίντεο δεν είναι ο τρόπος που η νοτιοαφρικανική αστυνομία σε μια δημοκρατική Νότια Αφρική εκτελεί το καθήκον της», δήλωσε η Ρία Πιγέγκα, επικεφαλής της αστυνομίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το συμβάν.


Η Πιγέγκα πρόσθεσε ότι οι οκτώ αστυνομικοί οι οποίοι εμπλέκονται στο συμβάν αυτό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ο διοικητής του τμήματός τους απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα και πολιτικοί της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το περιστατικό αυτό, που βιντεοσκοπήθηκε την Τρίτη και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας χθες.

«Το οπτικό υλικό του συμβάντος είναι φρικιαστικό, σοκαριστικό και απαράδεκτο. Καμιά ανθρώπινη ύπαρξη δεν θα έπρεπε να τυγχάνει μιας τέτοιας μεταχείρισης», δήλωσε ο Ζούμα, μιλώντας για έναν «τραγικό θάνατο ενός άνδρα στα χέρια της αστυνομίας».

Αστυνομικοί είπαν σε ΜΜΕ ότι συνέλαβαν τον Μάσια αφού στάθμευσε παράνομα, προκαλώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα, και ότι αντιστάθηκε στη σύλληψη. Στο βίντεο εικονίζεται ο άνδρας να εμπλέκεται σε συμπλοκή με τους αστυνομικούς, που τον καθυποτάσσουν. Κατόπιν τον δένουν στο πίσω μέρος ενός ημιφορτηγού από τα χέρια και το όχημα ξεκινά μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική συνοικία Ντέιβιτον του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το επεισόδιο προστίθεται σε μια σειρά σκανδάλων που έχουν πλήξει τη Νότια Αφρική τους τελευταίους μήνες. Ο επικεφαλής της έρευνας για το φόνο που κατηγορείται ότι διέπραξε ο αθλητής-αστέρας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Όσκαρ Πιστόριους απηλλάγη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για απόπειρα φόνου διότι άνοιξε πυρ εναντίον μικρού λεωφορείου γεμάτου επιβάτες. Αστυνομικοί είχαν σκοτώσει 34 απεργούς εργαζομένους σε ορυχείο πλατίνας τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς--στο πιο αιματηρό επεισόδιο του είδους μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994.

Η αποκάλυψη του βίντεο αυτού και του θανάτου του ταξιτζή εγείρουν νέες ανησυχίες για την σκληρότητα της συμπεριφοράς της αστυνομίας σε μια χώρα όπου κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 1.200 άνθρωποι ενώ τελούν υπό κράτηση.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ