2013-03-03 07:34:04
Φωτογραφία για 2η Διακρατική Συνάντηση της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας στο Αίγιο
Η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig “Story Savers…. Tell your Story, Make History”. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί από την Ευρώπη, οι οποίοι είναι οι εξής: Αγγλία (Learn with …..), Νορβηγία (Kompetanse Vest Limited), Γαλλία (Maison de Jeunes et de la culture de la Duchère), Ιρλανδία (Comhlacht Forbartha An Tearmann), Τσεχία (Pedagogické centrum pro polské národnostní školství Český Těšín) και Πολωνία (DOM KULTURY DOROZKARNIA W DZ.MOTOTOW M.ST.WARSZAWY). Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Οργανισμός Learn with ….. από την Ουαλία, Αγγλία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2014.

Σκοπός του προγράμματος είναι να ανακαλύψουμε τις ιστορίες, μύθους και παραδόσεις που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία & με τον τόπο μας, να τις καταγράψουμε ως ιστορίες & μνήμες πριν χαθούν μέσα στο χρόνο
. Κάθε εταίρος θα προσδιορίσει την τοπική ιστορία του για να καταγραφεί μέσω internet και κοινωνικών δικτύων. Σε κάθε συνάντηση για το σχέδιο, θα οργανωθούν τοπικές εκθέσεις Story Savers, οι οποίες θα πληροφορήσουν το κοινό για το θέμα του προγράμματος. Στοχεύουμε οι ιστορίες μας να καταγραφούν σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και με το πρόγραμμα αυτό να συμβάλλουμε στην διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

• Να βοηθήσει τους ενήλικους πολίτες να βελτιώσουν δεξιότητες, ικανότητες & την αυτοεκτίμηση τους παρέχοντας την τυπική μάθηση, μοιραζόμενοι ιστορίες & μνήμες οι οποίες είναι σημαντικές & για την κοινωνία.

• Να προωθηθεί η ικανότητα αφήγησης ιστορικών παραμυθιών (storytelling)σαν εργαλείο μάθησης στη Δια Βίου Μάθηση.

• Να διαδώσουμε τις τοπικές ιστορίες – μύθους στη νεότερη γενιά & στις επόμενες γενιές σαν όχημα να βελτιώσουμε την γνώση.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, θα γνωρίσουμε πτυχές μια άλλης ζωής & εποχής των ανθρώπων & των έργων τους, θα ξαναβρούμε τις ρίζες μας, θα γεμίσουμε με εντυπώσεις και εικόνες, θα πατήσουμε στο παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν. Τα λόγια της Jesamie West, Αμερικανίδας συγγραφέας: «Η αφοσίωση στο παρελθόν μπορεί να είναι ένα είδος θανάτου πάνω από το χώμα. Το να γράφεις για το παρελθόν όμως είναι μια ανάσταση. Το παρελθόν τότε ζει μέσα στις λέξεις και εικόνες σου και εσύ είσαι ελεύθερος». Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου έχει ήδη δημιουργηθεί με θέμα: «Μύθοι & Παραδόσεις» (Myths & Legends)από τις συμμετέχουσες χώρες. Η ΙΛΕΑ ως τοπική ιστορία παρουσίασε τον μύθο του Ξωτικού της Βίγλας τον οποίο επιμελήθηκε η Πρόεδρος της ΙΛΕΑ κ. Βάνα Μπεντεβή και τα σκίτσα έκανε η Μαλβίνα Παπαδάκη.

Η Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας συμμετείχε στην 2η Διακρατική Συνάντηση Εργασίας στο Αίγιο στις 21-25/02/2013. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig “Story Savers…. Tell your Story, Make History”, “Story Savers”, στο οποίο συμμετέχει η ΙΛΕΑ , με Πρόεδρο την κ. Βάνα Μπεντεβή και Συντονίστρια του Προγράμματος την κ. Κυριακή Βαμβακά, Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εργασίας στο Αίγιο στις 22/02/2013 διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αιγίου και το Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Αιγίου έκθεση με φωτογραφίες, υλικό και τους αντίστοιχους μύθους και παραδόσεις από τις συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα.

Αξιοσημείωτο είναι η γευσιγνωσία από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε οι συμμετέχοντες, κάτοικοι του Αιγίου οι οποίοι συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του προγράμματος Grundtvig να γευτούν εδέσματα και τοπικά προϊόντα από την Νορβηγία, Αγγλία, Τσεχία, Πολωνία, Γαλλία, Ιρλανδία & Ελλάδα.

Το τελικό προϊόν του προγράμματος θα είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που θα παραχθεί από όλες τις χώρες με τα εξής κεφάλαια:

• Τοπικοί Μύθοι & Παραδόσεις (σχετικοί με λίμνες & νερά)

• Τοπική ιστορία κάθε πόλης που συμμετέχει (για το Αίγιο θα καταγραφεί η ιστορία της Αρχαίας Ελίκης)

• Η εξέλιξη ή παρακμή της τοπικής βιομηχανίας και η συμβολή της στην τοπική οικονομία

• Τοπικά δρώμενα, φεστιβάλ – γιορτές (με εικόνες)

Η ΙΛΕΑ από Αίγιο είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του προγράμματος.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ