2013-03-05 12:42:04
Φωτογραφία για Στα άδυτα των γρίφων του 11ου Κυνηγιού
Προσπαθήσαμε να μπούμε στα άδυτα των «Χοιροκίνητων» για να μάθουμε τα μυστικά των γρίφων του 11ου «Κυνηγιού του Κρυμμένου θησαυρού», στο Ηράκλειο, αλλά δεν τα... καταφέραμε! Προτιμήσαμε να παραμείνουμε «σώοι και αβλαβείς» αλλιώς θα ήμασταν κλειδωμένοι σε μπουντρούμι μέχρι την Κυριακή το βράδυ!

Μερικά 24ωρα πριν λυθεί το μυστήριο «ΤΟΥ ΡΙΖΙΚΟΥ ΤΟ ΝΑΚΛΙ» η διοργανώτρια ομάδα του φετινού κυνηγιού, φυλάει το νώτα της.

"Όρκο σιωπής" έχουν δώσει οι «πέντε των γρίφων». Είναι μαζί από παιδιά, τώρα ενήλικες, κανείς δεν τολμά να παραβεί τον όρκο.

Μια ολόκληρη πόλη θα τρέχει την ερχόμενη Κυριακή, είναι δυνατόν να χαλάσει αυτό το κλίμα μυστηρίου;

Τις τελευταίες ημέρες η Βικελαία Βιβλιοθήκη έχει γεμίσει με κόσμο, ο ένας ρωτάει τον άλλο για το σταυρόλεξο, ενώ ακόμα και αυτοί που δεν έχουν σχέση, έχουν ως αποστολή να συλλέξουν πληροφορίες αν τυχόν ακούσουν κάτι σχετικό με το κυνήγι.


Οι γρίφοι που είναι και το απόγειο του ενδιαφέροντος έχουν ολόκληρη ιεροτελεστία για να κωδικοποιηθούν.

Δεν είναι μόνο να βρεθεί κάτι «άγνωστο» ή κάτι που θα έχει σημασία, είναι να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την πληροφορία.

Για αυτό και όσοι ασχολούνται με τους γρίφους κάνουν «διατριβή» διαβάζοντας δεκάδες βιβλία, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MadeinCreta ο Γιάννης Οικονομάκης, από την διοργανώτρια ομάδα, και επικεφαλής της ομάδας των γρίφων.

Η λογική που επικρατεί είναι να «ανακαλυφθεί» και η ιστορία της πόλης, που δεν είναι ευρέως γνωστή αλλά και να περάσουν και κοινωνικά μηνύματα.

«Για να φτιάξουμε τους γρίφους πρώτα μελετάμε - όχι από το διαδίκτυο - μετά συζητάμε και μετά αποφασίζουμε. Προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό που θεωρούμε εμείς ότι αξίζει. Να έχει σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό αλλά και με την κοινωνία.

Τον τελευταίο χρόνο αυτό κάνουμε και είναι μια επίπονη διαδικασία. Όχι μόνο στο να βρεις το γρίφο αλλά να τον τεκμηριώσεις και να μην υπάρχει πιθανότητα αμφισβητήσης».

Ο Γιάννης Οικονομάκης και ο Χάρης Ιερωνυμάκης

Όλη αυτή η πορεία έχει τη γοητεία της. Δεν είναι και λίγο να τρέχουν χιλιάδες άνθρωποι για κάτι που σκέφτηκε η ομάδα.

Βέβαια υπάρχουν και συνεργάτες, «μυστικοί ιππότες», που «φυλάνε» ή βοηθούν το «μυαλό» της ομάδας.

Ένας από αυτούς, ο Ψαρογιώργης, που είχε βοηθήσει την ομάδα για τη σύνταξη ενός γρίφου αλλά και άλλοι που «ορκίζονται σε όρκο σιωπής», επίσης.

Αυτή είναι η σοβαρή πλευρά του παιχνιδιού, για να καταλήξεις όμως εκεί, περνάς από τα μονοπάτια της φαντασίας, της τρέλας και της διασκέδασης.

Σε αυτό το "μυστήριο" συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι

Για τη διαρροή, άλλωστε, των πληροφοριών χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και οι τρόποι.

«Κάνω σεξ για τον τελευταίο γρίφο» έγραψε μια ημέρα κυνηγιού στην μπλούζα του, ο Βαγγέλης, αλλά ανταπόκριση στην προσφορά δεν είχε!

Όλοι οι «κυνηγοί» αν και αντίπαλοι έχουν ένα κοινό κώδικα μεταξύ τους. Βλέπουν την πόλη μετά με «άλλο μάτι». Κάθε σημείο συνδέεται με ένα γρίφο ή το αντίστοιχο!

Ο γρίφος της χρηματοδότησης

Πιο εύκολα βρίσκει κάποιος αδιάβαστος γρίφο, παρά χρηματοδότηση για το παιχνίδι. Το "στήσιμό" του δεν είναι εύκολη υπόθεση και όλες οι ομάδες το γνωρίζουν αυτό. Η διεξαγωγή του οφείλεται κυρίως στους χορηγούς - ο δήμος Ηρακλείου συνεισφέρει ελάχιστα στο οικονομικό κομμάτι.

«Δεν είναι εύκολο να διοργανωθεί το κυνήγι και λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Εμάς μας βοήθησε πολύ η εμπειρία της προηγούμενης διοργάνωσης.

Ο δήμος Ηρακλείου δεν μας βοήθησε καθόλου παρά μόνο με λίγα υλικά που μας χορήγησε.

Φέτος στοίχισε περίπου 8.000 ευρώ ενώ πρόπερσι γύρω στα 28.000 - 30.000 ευρώ», είπε στο MadeinCreta o αργηγός των Χοιροκίνητων Χάρης Ιερωνυμάκης.

Τί κάνουν οι ομάδες λίγα 24ωρα πριν;

Κάθε ομάδα φαίνεται να έχει το δικό της στυλ και μέθοδο! Για κάποιους το Κυνήγι είναι ένας ευχάριστος - και διδακτικός - τρόπος να περάσουν την ώρα τους μέχρι ... το μεσημεριανό φαγητό!

Για άλλους είναι ένας τρόπος να βλέπουν, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τους συμπαίκτες και φίλους τους. Υπάρχουν, βέβαια, και οι Κυνηγοί που το έχουν απωθημένο να κερδίσουν και γι'αυτό ξεκινούν την προετοιμασία, μήνες πριν, ξεσκονίζοντας τα βιβλία στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, κάνοντας βόλτες στην πόλη για να ανακαλύψουν "σημεία" και ... εν πάση περιπτώσει μπαίνοντας στην "κυνηγετική περίοδο" από νωρίς!

Η ομάδα των "Εγώ για ψωμί, εγώ για νερό", που κάθε χρόνο υποδέχεται νέα μέλη αλλά ενίοτε αποχαιρετάει και κάποια, έχει ένα σταθερό "κορμό" εδώ και χρόνια! Από τις πρώτες κιόλας συμμετοχές τους, όταν ασχολούνταν με το Κυνήγι ... μόνο την ημέρα του Κυνηγιού παραδόξως πήγαιναν αρκετά καλά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, κάνουν μία προετοιμασία, με συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να συζητήσουν τα πρώτα στοιχεία που δίνουν οι διοργανωτές, να μελετήσουν το φυλλάδιο (πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα) και φυσικά ... να περάσουν καλά!

Μερικές φορές, βέβαια, αυτό το "καλά" γίνεται "με τρέλα", με αποτέλεσμα ολόκληρες πολυκατοικίες να ξεσηκώνονται στο πόδι από τα γέλια των Κυνηγών - και ιδίως της Κατερίνας! Η αρχηγός Ελένη, πολλές φορές βγαίνει από τα ρούχα της προσπαθώντας, στο ρόλο της δασκάλας, άλλοτε να βάλει μια τάξη κι άλλοτε να δώσει πληροφορίες, να εξηγήσει ή να οργανώσει. Μα πώς να συγκρατηθεί κανείς με τις "θανατηφόρες" ατάκες της Εμμανουέλας;

Ο Μάνος, οργανωμένος, με εμπειρία στο Κυνήγι δίνει τα φώτα του γύρω από σημεία ... και τέρατα, ο Νίκος και η, πάντα διαβασμένη και προετοιμασμένη, Ελίνα, ο "σίφουνας Χάρης", η Ειρήνη, η Ρένα, που δείχνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή, και φυσικά η "φωνή" της ομάδας, Δήμητρα, που όσα άγρια βλέματα κι αν έχει μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια λόγω της επιμονής της, επιμένει να πιάνει θέση από νωρίς στη Λότζια!

Όσο για το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας... λατρεύει το τσιμπολόγημα! Κάθε συνάντηση έχει απαραιτήτως πιάτα και πιατάκια με σνακς, που όλοι τιμούν δεόντως! Άλλωστε, νηστικό αρκούδι ... δεν κυνηγάει!

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ