2013-03-07 15:28:08
Φωτογραφία για To «Καρναβάλι της Πάτρας» αναβιώνει το θρυλικό Baby Rally το Σάββατο 9 Μαρτίου!
Για πρώτη φορά φέτος το Καρναβάλι των Μικρών επεκτείνεται χρονικά και το επόμενο Σαββατοκύριακο μετά τη Μεγάλη Παρέλαση των Μικρών. Μετά από 18 χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καρναβάλι της Πάτρας» επιχειρεί να αναβιώσει το θρυλικό Baby Rally, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1995, όπου παρέδωσε τη σκυτάλη στο Καρναβάλι των Μικρών το 1996.

Το 1968 ο δραστήριος σύλλογος «Φυσιολατρικός Πατρών» διοργάνωσε για πρώτη φορά αγώνες «baby rally». Επρόκειτο για παιδικούς ποδηλατικούς αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στους οποίους λάμβαναν μέρος μικροί μασκαράδες έχοντας μεταμφιέσει ανάλογα και τα ποδήλατά τους. Οι τρομεροί "Μπέμπηδες" του Πατρινού Καρναβαλιού, κατόρθωσαν επί σειρά ετών να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην πορεία του θεσμού. Υπήρχαν βραβεία για τα κατορθώματα τους στους αγώνες και για τις αμφιέσεις ποδηλάτων και ποδηλατιστών.

Αυτή η σπουδαία παράδοση και ιστορική στιγμή του Πατρινού Καρναβαλιού θα ζωντανέψει και πάλι με τις «Ποδηλατοδράσεις» (προκριματικά) το Σάββατο 9 Μαρτίου σε συνεργασία με την εκπομπή Ποδηλατοδράσεις-OTE COSMOTE και με την υποστήριξη της πατρινής ποδηλατικής ομάδας «Πιάνω τη ζωή από το τιμόνι», αλλά και με τους τελικούς των Ποδηλατοδράσεων και την «Ποδηλατοβόλτα» την Κυριακή 10 Μαρτίου.


Τα μεταμφιεσμένα ποδήλατα με τους μικρούς αποτελούν στοιχείο που συναντάμε συχνά στο Καρναβάλι των Μικρών. Στην Παρέλαση των Μικρών της περασμένης Κυριακής δεν ήταν λίγα τα παιδιά που παρέλασαν πάνω σε ποδήλατα, ενώ πέρυσι στην Καρναβαλούπολη υπήρχαν ειδικό εργαστήρι με τίτλο «Μεταμφιέζω το ποδήλατό μου» αλλά και δράση με τίτλο «Ποδηλατοδιαδρομές».

Το Σάββατο 9 Μαρτίου από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 στην πλατεία Γεωργίου Α' θα διεξαχθούν οι «Ποδηλατοδράσεις». Οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στην πλ. Γεωργίου στις 10.30 και στις 11.00 θα ξεκινήσει η εκδήλωση με τα παιδιά να συμμετέχουν σε παιχνίδια, διαγωνισμούς και δραστηριότητες με τα ποδήλατά τους. (Cycle Balls -Διαδρομή Δεξιότητας-Ποδηλατική Σκυταλοδρομία με Καλάθι-Διανομέας-Αγώνας Τσουλήματος, Αγώνας Βραδυπορίας-Στολισμός(ζωγραφική-κατασκευή) Ποδηλάτου-Ποδήλατο με ένα πόδι-Μάγειρας και Ποδήλατο-Αλλαγή λάστιχου ποδηλάτου κ.α) Στις παραπάνω δράσεις θα συμμετέχουν μόνο 10 παιδιά από την κάθε ομάδα, τα οποία και θα την εκπροσωπούν. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι τα παιδιά να έχουν μαζί τους το ποδήλατό τους και την καρναβαλική αμφίεση της ομάδας και να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή της ομάδας στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει γραμματεία όπου οι ομάδες θα επιβεβαιώνουν την δηλωμένη συμμετοχή τους και τους 10 εκπρόσωπους.

Παράλληλα στο χώρο θα πραγματοποιηθούν μικρά εργαστήρια – συνεργεία ποδηλάτου (Παιχνίδι memory με τα μέρη ποδηλάτου-Συναρμολόγηση ποδηλάτου-Μπάλωμα και φούσκωμα λάστιχου-Τοποθέτηση αλυσίδας-Φτιάξιμο φρένων-Ζωγραφική-Μάθε παιδί μου ποδήλατο). Στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα περισσότερα παιδιά.

Όλα τα μεμονωμένα παιδιά-συμμετοχές εκτός ομάδων που θα βρίσκονται στην πλατεία μεταμφιεσμένα, θα μπορούν να εμπλακούν στις δράσεις.

Επίσης οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες της Πάτρας που θα βρεθούν στην πλατεία, να φέρουν μαζί τους παλιά ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούν. Οι ποδηλατοδράσεις θα αναλάβουν την επισκευή τους και θα τα δωρίσουν στο Σκαγιοπούλειο ίδρυμα της Πάτρας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Το κάθε σχολείο, σχολή ή σύλλογος θα διαγωνιστεί στα παιχνίδια που θα αναπτυχθούν στην πλατεία Γεωργίου με ομάδα των 10 ατόμων.

1. Cycle Balls

Οι συμμετέχοντες καλούνται σε συγκεκριμένο χώρο να μαζέψουν με τα ποδήλατα τους από το έδαφος όσα περισσότερα μπαλάκια μπορούν και να τα βάλουν στα αντίστοιχα καλάθια. Το παιχνίδι θα γίνεται με δυάδες διαγωνιζόμενων.

Π.χ Η πρώτη δυάδα είναι από μαθητή του 5ου δημοτικού και από μαθητή του 10ου. Οι δυο μαθητές θα φορέσουν από ένα κράνος ή γιλέκο, ένα μπλε και ένα πράσινο. Μπλε και πράσινα θα είναι και τα μπαλάκια που θα υπάρχουν στο ανακατεμένα στο χώρο. Ο μαθητής του 5ου δημοτικού που θα φορέσει το μπλε κράνος θα πρέπει να μαζέψει όσα περισσότερα μπλε μπαλάκια και να τα τοποθετήσει στον μπλε κουβά που θα υπάρχει. Αντίστοιχα και ο μαθητής του 10ου με τα πράσινα

Συμμετέχουν 2 άτομα τη φορά. Η δοκιμασία διαρκεί 5 λεπτά

2. Διαδρομή Δεξιότητας

Οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν με το ποδήλατο τους μια προκλητική διαδρομή που απαιτεί ισορροπία και ακρίβεια.

Συμμετέχει ένα άτομο τη φορά. Η δοκιμασία διαρκεί 1-2 λεπτά.

3. Ταχυδρόμος - Σκυταλοδρομία με τα ποδήλατα

Σε όλα τα ποδήλατα τοποθετούνται καλάθια. Λίγα μέτρα μπροστά από τους διαγωνιζόμενους υπάρχει ένα τραπέζι με γράμματα, και πιο μακριά ένα γραμματοκιβώτιο για κάθε ομάδα. Ο πρώτος κάθε ομάδας ξεκινάει, παίρνει ένα γράμμα, το βάζει ρίχνει στο γραμματοκιβώτιο της ομάδας του και επιστρέφει πίσω. Σε μορφή σκυταλοδρομίας η ομάδα προσπαθεί να βάλει στο γραμματοκιβώτιο της όσα περισσότερα γράμματα ώσπου να λήξει ο χρόνος.

Συμμετέχουν 2 άτομα σε κάθε σκυταλοδρομία για την κάθε ομάδα. Η κάθε σκυταλοδρομία διαρκεί 8-10 λεπτά.

4. Διανομέας

Στο ποδήλατο του συμμετέχοντα τοποθετείται ένα καλάθι με 3-4 αντικείμενα (εφημερίδα, μπουκάλι γάλα, κουτί πίτσας). Πρέπει να ολοκληρώσει μια διαδρομή και να διανείμει τα αντικείμενα σε συγκεκριμένα σημεία (λεκάνες, κουτιά κλπ). Για κάποια κατεβαίνει και τα πηγαίνει στο σημείο, και για κάποια τα πετάει από το ποδήλατο.

Συμμετέχει ένα άτομο τη φορά. Η δοκιμασία διαρκεί 1-2 λεπτά.

5.Αγώνας Τσουλήματος

Ο ποδηλάτης ξεκινάει από την 1η γραμμή και ποδηλατεί γρήγορα. Μόλις περάσει την 2η γραμμή σταματάει το πετάλι και προσπαθεί να τσουλήσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Συμμετέχει ένα άτομο τη φορά. Η δοκιμασία διαρκεί 1 λεπτό.

6.Αγώνας Βραδυπορίας

Σε μια ευθεία υπάρχουν 4 όμοιες παράλληλες διαδρομές πλάτους 40 εκατοστών. Ξεκινούν ταυτόχρονα 4 ποδηλάτες και προσπαθούν να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής τελευταίοι χωρίς να ακουμπήσουν κάτω και χωρίς να βγουν από τον διάδρομό τους. Για κάθε πάτημα αφαιρείται χρόνος.

Συμμετέχουν έως 2 άτομα τη φορά, 1 για την κάθε ομάδα

Η δοκιμασία διαρκεί 1-2 λεπτά.

7. Ζωγραφική - κατασκευή με θέμα το ποδήλατο

Οι μαθητές ζωγραφίζουν και τα έργα βαθμολογούνται.

8. Ποδήλατο με ένα πόδι

Με ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα οι συμμετέχοντες πρέπει να ποδηλατήσουν χρησιμοποιώντας μόνο το ένα πόδι στα πεντάλ.

9. Μάγειρας και ποδήλατο

Σε διαδρομή με σλάλομ οι συμμετέχοντες πρέπει να ισορροπήσουν με ένα κουτάλι.

οποίο θα έχει ένα αυγό και να ποδηλατίσουν την διαδρομή χωρίς να πέσει το αυγό.

10. Αλλαγή λάστιχου ποδηλάτου

Δυο διαγωνιζόμενοι – δυο ποδήλατα ίδιου τύπου, όποιος αλλάξει λάστιχο στον καλύτερο χρόνο.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου από τις 11.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα πραγματοποιηθούν και οι παράλληλες δράσεις-μικρά εργαστήρια – συνεργεία ποδηλάτου (Παιχνίδι memory με τα μέρη ποδηλάτου-Συναρμολόγηση ποδηλάτου-Μπάλωμα και φούσκωμα λάστιχου-Τοποθέτηση αλυσίδας-Φτιάξιμο φρένων-Ζωγραφική-Μάθε παιδί μου ποδήλατο), όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα παιδιά όλων των ηλικιών.

Στις 11.30 οι ομάδες με τα ποδήλατά τους και την καρναβαλική τους αμφίεση θα συναντηθούν στην Τριών Ναυάρχων στο πάνω μέρος (στα σκαλάκια). Το σημείο αυτό θα είναι αφετηρία της ποδηλατοβόλτας, που θα αρχίσει στις 12.00 και από εκεί θα ποδηλατήσουν μέχρι την πλ. Γεωργίου μέσω των οδών Γούναρη και Κορίνθου. Στην παρέλαση μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι.

Στη συνέχεια στην πλατεία Γεωργίου θα γίνουν οι τελικοί των παιχνιδιών (με τους 10 εκπροσώπους της κάθε ομάδας που έχουν προκριθεί από το Σάββατο), απονομές και κληρώσεις δώρων.

Οι δράσεις θα μαγνητοσκοπηθούν και θα μεταδοθούν από την εκπομπή «Ποδηλατοδράσεις». Εκτός των δράσεων του Σαββατοκύριακου 9 και 10 Μαρτίου, άρχισε την Πέμπτη και συνεχίζεται και την Παρασκευή κινηματογράφηση των ξεναγήσεων και των εργαστηρίων κατασκευής στους μαθητές που γίνονται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, κινηματογράφηση της έκθεσης «18 Χρόνια Καρναβάλι των Μικρών-Σαν Παραμύθι» στην αίθουσα «Αίγλη», στο Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη αλλά και συνεντεύξεων μαθητών, εικαστικών, καλλιτεχνών που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή.

Η εκπομπή θα ρίξει βάρος στο τι κρύβει πίσω το Καρναβάλι των Μικρών και όχι μόνο τις παρελάσεις. Στο Καρναβάλι των Μικρών θα είναι αφιερωμένο ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπής που μαγνητοσκοπημένο θα μεταδοθεί από το ΣΚΑΙ. Το βασικό μέρος του επεισοδίου θα ανήκει στις Ποδηλατοδράσεις και την Ποδηλατοβόλτα που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για το 4ο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής που αφιερώνεται στην Πάτρα
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ