2013-03-10 06:36:03
Φωτογραφία για Οι έφηβοι χρησιμοποιούν πιο συχνά προφυλακτικό
Μέχρι πρόσφατα γινόταν συχνά λόγος για το αν οι έφηβοι είναι αρκετά υπεύθυνοι ώστε να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, οι έφηβοι «βάζουν τα γυαλιά» στους ενηλίκους!

Τα δεδομένα προέρχονται από μία από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων ετών (JSM, 2010). Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και βασίζεται σε δείγμα 5.865 πολιτών ηλικίας 14 έως 94 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

* Τα αγόρια έως 17 ετών ανέφεραν χρήση προφυλακτικού στο 80% των περιπτώσεων, ενώ τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας στο 58%. Ωστόσο, τα ποσοστά μειώνονταν σημαντικά στους ενήλικους. Οι ενήλικοι άνδρες ανέφεραν χρήση προφυλακτικού στο 20% των επαφών και οι γυναίκες στο 18,4%. Εντυπωσιακό δεδομένο είναι ότι στους ενήλικους μειώνεται σημαντικά το ποσοστό χρήσης προφυλακτικού ανά δεκαετή αύξηση της ηλικίας. Φαίνεται πως οι έφηβοι και οι νεώτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που είναι περισσότερο υπεύθυνοι στη σεξουαλική τους συμπεριφορά!


* Ανεξαρτήτου ηλικίας, τα αγόρια και οι άνδρες χρησιμοποιούν προφυλακτικό πιο συχνά από τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Ποιοι άλλοι παράγοντες σχετίζονται με τη χρήση προφυλακτικού;

* Η πιθανότητα χρήσης προφυλακτικού διπλασιάστηκε όταν η επαφή ήταν με σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, συγκριτικά με περιστασιακό σύντροφο. Το δεδομένο παρέμεινε το ίδιο ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου.

* Άτομα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν προφυλακτικό συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερη εκπαίδευση.

* Όσον αφορά στο πρωκτικό σεξ, οι άνδρες ανέφεραν τη χρήση προφυλακτικού στο 25,8% των επαφών, ενώ οι γυναίκες μόνο στο 13,2% των επαφών.

Αν και τα ποσοστά χρήσης προφυλακτικού έχουν αυξηθεί συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια, είναι εμφανές πως οι παρεμβάσεις προαγωγής της σεξουαλικής υγείας πρέπει να συνεχιστούν και να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ