2013-03-12 14:54:53
Φωτογραφία για Χρόνος, ανοχές και αντοχές
Οι συζητήσεις με την τρόικα είναι φανερό ότι έχουν τις δυσκολίες τους. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες διάπιστώνουν ότι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης κινείται εντός τροχιάς, εντός των στόχων που έχουν τεθεί, αλλά σε επιμέρους σημεία χωλαίνει, «δεν τρέχει» σύμφωνα με τις προβλέψεις και υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθούν εστίες καθυστέρησης ικανές να συσσωρεύσουν νέα δημοσιονομικά βάρη.

Γι' αυτό και επιμένουν πιέζοντας την τρικομματική κυβέρνηση να επιταχύνει και να καλύψει τα κενά που εμφανίζονται κυρίως στον διαρθρωτικό τομέα. Οι εκπρόσωποι δανειστών και εταίρων θέλουν το σχέδιό τους να ασφαλισθεί κατά το δυνατόν,δεν νοιάζονται για τις συνέπειες,επιδιώκουν την επιβεβαίωσή του με κάθε τίμημα.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη όπως είναι, πιέζεται πολλαπλώς. Ξέρει ότι δεν μπορεί να αναιρέσει το σχέδιο των ξένων,προσβλέπει στ' αποτελέσματά του, αλλά γνωρίζει ότι έτσι προκαλεί την κοινωνία και τις αντοχές της.


Οι πολίτες αδημονούν, καθώς η εισοδηματική καχεξία διατηρείται επί μακρόν, οι φορολογικές υποχρεώσεις φαντάζουν ατελείωτες και η βύθιση της οικονομίας δεν λέει να ανακοπεί. Η πρόοδος, η όποια πρόοδος, είναι αναιμική δεν γίνεται αντιληπτή δια γυμνού οφθαλμού. Γι' αυτό και η κυβέρνηση διεκδικεί χρόνο κι ανοχές.

Παίζει με αυτά τα δύο στοιχεία και παίρνει ρίσκο. Δεν είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται η κυβέρνηση,ούτε ότι η ελληνική κοινωνία θα προσφέρει τις διεκδικούμενες ανοχές.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι. Τώρα ή θα αντέξει την πίεση και θα κερδίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποδώσει υποτυπωδώς το πρόγραμμα ή θα τινάξει την καρδάρα και θα χύσει έστω αυτό το λίγο γάλα που έχει μαζεμένο.

Το τι ακολουθήσει είναι θέμα αντοχών και πίστης. Με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα κινηθεί πιο αποφασιστικά και πιο δυναμικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αλλαγής και εφαρμογής μιας πιο συνεκτικής οικονομικής πολιτικής για τη Γηραιά Ήπειρο.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ