2013-03-13 22:52:11
Φωτογραφία για Στίβος: Στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας 17 ύποπτα δείγματα
Η Λευκορωσίδα σφαιροβόλος Ναζντέγια Οσταπτσουν καμαρώνει με το χρυσό μετάλλιο πέρυσι στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ήδη το έχει επιστρέψει όπως θα κάνει και για αυτό του Ελσίνκι λόγω ντόπινγκ. Την ίδια ώρα που ακόμα 17 αθλητές και αθλήτριες ερευνώνται από την IAAF.Δεκαεπτά ακόμα αθλητές και αθλήτριες του στίβου έχουν μπει στο στόχαστρο της IAAF και αντιμετωπίζουν πιθανές περιπτώσεις αποκλεισμού για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ.

Πρόκειται για νέα «θύματα» του βιολογικού διαβατηρίου το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2009 και ελέγχει τους αθλητές που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στις αιματολογικές τους εξετάσεις.

Ήδη έχουν τιμωρηθεί 19 αθλητές και αθλήτριες (δυστυχώς μεταξύ τους ήταν και η πρωταθλήτριά μας στα στίπλ Ειρήνη Κοκκιναρίου που έχασε το καλοκαίρι το δικαίωμα να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου) και μαζί με τα νέα 17 δείγματα ο συνολικός αριθμός των παραβατών με αυτό το σύστημα ελέγχου, φτάνει τους 36 !


Θυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες μέρες η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ύστερα από τον επανέλεγχο των δειγμάτων που συγκέντρωσε στη διάρκεια του 10ου παγκοσμίου πρωταθλήματος του Ελσίνκι το 2005, άλλοι έξι αθλητές και αθλήτριες έκαναν τότε χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εκείνη την εποχή δεν ήταν ανιχνεύσιμες.

Μεταξύ αυτών δύο μεγάλα ονόματα, η Ρωσίδα σφυροβόλος Ολγκα Κουζένκοβα και η Λευκορωσίδα σφαιροβόλος, Νατζέγια Οσταπτσουκ (η οποία ήδη έχει τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό μετά από κρούσμα στο Λονδίνο πέρυσι) που είχαν αναδειχθεί Παγκόσμιες πρωταθλήτριες και τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν οκτώ χρόνια μετά τα χρυσά μετάλλιά τους. Με τους συμβατούς ελέγχους ντόπινγκ, τότε, είχαν πιαστεί μόλις δύο αθλητές ντοπέ στη συγκεκριμένη διοργάνωση (ο Ινδός σφυροβόλος Σίνγκ και ο Ουκρανός σφυροβόλος Πισκούνοφ) ενώ τώρα ο αριθμός ανέβηκε στους οκτώ !

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση για τις 17 νέες περιπτώσεις, αν και ο επικεφαλής του προγράμματος αντιντόπινγκ της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, Τόμας Καπντεβιέλ προειδοποίησε μιλώντας στο Associated Press:

«Ήδη τα 17 νέα ύποπτα δείγματα βρίσκονται υπό διερεύνηση και παρακολουθούμε τις αλλαγές στο προφίλ αυτών των αθλητών με βάση το βιολογικό διαβατήριο. Σε δύο περιπτώσεις ανιχνεύτηκαν στεροειδή στα δείγματα αίματος που ήταν υπό εξέταση. Μόλις υπάρχει κάτι επίσημο θα ανακοινωθούν τα ονόματα, αλλά η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη από την απλή εξέταση ούρων και γι’ αυτό και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια» τόνισε ενώ διευκρίνισε ότι ο βασικός στόχος της IAAF είναι να προχωρά σε όλο και περισσότερους ελέγχους αλλά και επανέλεγχους ιδιαίτερα σε χώρες στις οποίες δεν υπάρχει διαπιστευμένο εργαστήριο αντιντόπινγκ.
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ