2013-04-03 12:58:03
Φωτογραφία για 200 στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας στην Ιεράπετρα
από τον Λεωνιδα Γ. Κουδουμογιαννακη 

Διακόσια υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, θα επισκεφτούν από 10 έως 13 Απριλίου την Ιεράπετρα, συμμετέχοντας στη σημαντικότερη διεθνή τουριστική έκθεση που θα καθορίσει το μέλλον του τουρισμού και θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο «Ostria Beach».

Μεταξύ των στελεχών του τουρισμού θα είναι 130 διευθυντές εταιρειών που διακινούν χιλιάδες τουριστών σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, 37 διευθυντές μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων από 37 διαφορετικές χώρες. Τα στελέχη του τουρισμού θα αφιχθούν στην Ιεράπετρα την Τετάρτη 10 Απριλίου και θα αναχωρήσουν το Σάββατο 13 Απριλίου. Θα πάρουν μέρος στο Work Shop που περιλαμβάνει έκθεση τουρισμού στην πολυτελέστατη αίθουσα εκδηλώσεων OSTRIA Palace.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του παγκόσμιου τουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα κρητικό αγρόκτημα, την παραγωγή του ελαιόλαδου της Κρήτης με επίσκεψη σε σύγχρονο ελαιουργείο, θα επισκεφτούν την Κριτσά και θα έχουν μια πρώτη συνάντηση με την Κρητική λαογραφία και χειροτεχνία
. Θα επισκεφτούν ένα από τα όμορφα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης το Καβούσι, με τους πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους. Στον χώρο της αρχαιότερης ελιάς της Ευρώπης θα ενημερωθούν από αρχαιολόγο για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού θα γνωρίσουν την παραγωγή της ρακής από παραδοσιακό ρακοκάζανο και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μαγειρική στην μινωική Κρήτη και παραδοσιακές παρασκευές τοπικών προϊόντων.

Στην επίσκεψη τους στον Άγιο Νικόλαο θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την Σπιναλόγκα και την Ελούντα. Στην πόλη της Ιεράπετρας θα επισκεφτούν μνημεία της πόλης και θα διασκεδάσουν με ελληνική και παραδοσιακή κρητική μουσική με την χορευτική ομάδα του Δημήτρη Καπαράκη.

Μικρή κάμψη στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί κολοσσοί της τουριστικής βιομηχανίας σχεδιάζουν την συρρίκνωση των τουριστικών προορισμών, όπως για παράδειγμα το πρακτορείο τουρισμού Tomas CooK θα κρατήσει 30 από τα 65 clump που διαθέτει σήμερα, οι προοπτικές για τον Ελληνικό τουρισμό είναι ενθαρρυντικές για το 2013 σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Όμως στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδίων και Τουρισμού το 2013, η Ελλάδα κατέγραψε μικρή υποχώρηση.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο κατατάσσει 140 χώρες ανάλογα με την ελκυστικότητα και την ικανότητά τους να αναπτύξουν τα ταξίδια και την τουριστική βιομηχανία, η χώρα μας απώλεσε το 2013, τρεις θέσεις συγκριτικά με το 2012 φτάνοντας την 32η θέση παγκοσμίως όταν το 2012 κατείχε την 29η.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια αυτής της υποχώρησης, το WEF επισημαίνει ότι αυτή οφείλεται στη χαμηλή ιεράρχηση του τουρισμού στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην Ελλάδα πάντα, απόρροια μεταξύ άλλων της εξάντλησης των πόρων που διατίθενται για τον συγκεκριμένο κλάδο εν μέσω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση (μετά την Αυστρία και την Ιταλία) σε ό,τι αφορά τις τουριστικές της υποδομές, καθώς τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι ένας προορισμός, όπου ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για μια άνετη διαμονή. Στην έκθεση γίνεται λόγος για πολλές επιλογές ξενοδοχείων, για εξαιρετικές εγκαταστάσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, και πολλά ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών.

Την πρώτη θέση παγκοσμίως διατηρεί η Ελβετία, τη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία (από 4η), η Ισπανία κατέχει την 4η θέση (από 8η), ενώ την πεντάδα κλείνει η Μεγάλη Βρετανία (από 7η). Σε ό,τι αφορά τέλος την άμεσα ανταγωνιστική με την Ελλάδα Τουρκία, βρίσκεται πλέον στην 46η από την 50η θέση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ