2013-04-04 08:58:00
Φωτογραφία για Στον πάγο η ΑΟΖ
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ 

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο, οι οποίες έδωσαν αφορμή στην Αγκυρα να συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του νησιού, το θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης παραμένει στον διπλωματικό πάγο, καθώς η Αθήνα προβληματίζεται για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας.

Οι έρευνες για τα κοιτάσματα προχωρούν, οι ημερομηνίες για τα γεωτρύπανα φαίνεται πως καθυστερούν.

Οι προβληματισμοί της Αθήνας για το χειρισμό του ευαίσθητου αυτού θέματος, με δεδομένες τις τουρκικές απειλές για διατήρηση του casus belli στο Αιγαίο στην περίπτωση που η Αθήνα λάβει την απόφαση να προχωρήσει στην υπόθεση της ΑΟΖ ή στη διερεύνηση του υπεδάφους του Αιγαίου για την ύπαρξη πιθανών σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι η υπόθεση της ΑΟΖ περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στα οποία οδήγησε η άτσαλη -όπως έλεγαν- εμπλοκή της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων στις διαπραγματεύσεις της κρίσιμης εβδομάδας μεταξύ του «όχι» της κυπριακής Βουλής και της οριστικής απόφασης του Eurogroup.

Προσέθεταν μάλιστα ότι ένα από τα διδάγματα της κυπριακής κρίσης είναι ότι το οικονομικό και διπλωματικό «χαρτί» των υδρογονανθράκων μπορεί να «καεί» πολύ εύκολα, καθώς η Κύπρος, η οποία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει διαπιστωμένα κοιτάσματα, όχι μόνο δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει, αλλά πλέον έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και το αποκλειστικό της δικαίωμα στη δική της ΑΟΖ.

«Η Ελλάδα από την πλευρά της προχωρά πολύ προσεκτικά στο θέμα της ΑΟΖ, κάνοντας ένα μικρό βήμα μετά το άλλο», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, ενώ συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου υπενθύμιζαν τη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές έρευνες σε περιοχές που εμπίπτουν στη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα, στην οποία τέθηκε το θεωρητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, και προσέθεταν ότι «δεν επίκειται κάτι άλλο τώρα».

Συνεργάτες του κ.Αβραμόπουλου πάντως επιχειρούσαν να διασκεδάσουν το κλίμα ανησυχίας σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον απόηχο της κυπριακής κρίσης και των παρεμβάσεων της Αγκυρας των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι επρόκειτο για την τακτική εβδομαδιαία συνεργασία του υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ χαρακτήριζαν το κλίμα στα ελληνοτουρκικά καλό και την ανταλλαγή επιστολών με τον κ. Νταβούτογλου «έντιμη κίνηση».
enet
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ