2013-04-04 16:04:03
Φωτογραφία για Όταν ένα έθνος εκτιμάει κάτι περισσότερο από την ελευθερία
του Παναγιώτη Τσολάκη

Με τον όρο "ελευθερία του πνεύματος" εννοώ κάτι εντελώς σαφές: την άνευ όρων δυνατότητα να πεις "όχι" όταν είναι επικίνδυνο να πεις "όχι". Φ. Νίτσε.

Αυτήν την φράση δεν την διάβασαν οι έλληνες πολιτικοί εξουσιαστές; Δεν την γνωρίζουν; Δεν την έχουν ακούσει;

Την είπε ο ίδιος άνθρωπος που είπε και το : «Όσο σκοτεινός κι αν είναι ο κόσμος, αρκεί ένα κομμάτι ελληνικής σκέψης για να φωτιστεί». Αυτές τις σκέψεις, τις πολύ επικίνδυνες για όσους επιδιώκουν να εξουσιάζουν κοινωνίες, προσπαθούν να εξαλείψουν οι αδίστακτοι συσσωρευτές των κοινωνικών οικονομιών και δυστυχώς τα καταφέρνουν μέχρι σήμερα με την ανοχή και ενοχή των κυβερνήσεων της τελευταίας τετραετίας που διανύουμε.

Πριν τρία χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός Παπανδρέου, ανακοίνωνε με διάγγελμα στον Ελληνικό λαό, την είσοδο της χώρας στη μέγγενη του Δ.Ν.Τ, της τρόικας και των μνημονίων. Μετά την υπογραφή ακολούθησε η φράση: Γλυτώσαμε την χρεοκοπία! Κι άρχισε η μέγγενη να σφίγγει και να αδειάζουν οι τσέπες των Ελλήνων.


Μετά το εγκληματικό κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, βγήκε ο έτερος πρωθυπουργός, ο γνωστός τραπεζίτης Παπαδήμος και έκανε την ίδια δήλωση. Γλυτώσαμε την χρεοκοπία. Κι η μέγγενη έσφιγγε περισσότερο και ο πόνος που προκαλούσε στην κοινωνία οδηγούσε στις αυτοκτονίες. Την ίδια δήλωση «Τρίτη και φαρμακερή» έκανε ο τρίτος πρωθυπουργός των μνημονίων Σαμαράς. Η μέγγενη πέτυχε απόλυτα τον στόχο. Η Ελλάς κατελύθη – η ελευθερία απωλέσθη.

Γλυτώσαμε την χρεοκοπία δήλωσε και ο Κύπριος πρωθυπουργός. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, δυστυχώς με πολύ ταχύς ρυθμούς!

Οι τρεις αυτοί πρωθυπουργοί, οι υπουργοί και βουλευτές που τους στήριζαν διαβεβαίωναν πως σύντομα βγαίνουμε στις αγορές και σύντομα θα στείλουμε τα μνημόνια στο «διάβολο». Το τελευταίο άρχισαν να το λένε όταν και οι ίδιοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι τα μνημόνια είναι απλά η ταφόπλακα κυριολεκτικά κάθε κράτους! Να πάει στον αγύριστο η τρόικα, αφού πρώτα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όταν ένα έθνος εκτιμάει κάτι περισσότερο από την ελευθερία, θα χάσει την ελευθερία του. Και η ειρωνεία: αν αυτό το κάτι είναι οι ανέσεις ή το χρήμα, θα τα χάσει κι αυτά. Σ. Μωμ

Δυστυχώς όμως την ενοχή των κυβερνήσεων την εξωραΐζει η ανοχή της κοινωνίας.

«Προσερχόμαστε με κοινή θέση, με κοινή πρόταση να αντικατασταθεί το χαράτσι….» δήλωσε ο εταίρος της κυβέρνησης Κουβέλης. Όχι να καταργηθεί, όπως δήλωνε και διαρρήγνυε τα ιμάτιά του αλλά να αντικατασταθεί. Το βάπτισαν ενιαίο φόρο.

Σε κάθε βάπτιση βέβαια είναι απαραίτητο να υπάρχει και ο νονός. Εδώ είχαμε τρεις για να θυμίσουν στην κοινωνία που είναι οι νονοί της και κατ’ επέκταση ποιοι είναι τα αφεντικά τους.

Οι άνθρωποι των κυβερνήσεων οφείλουν να έχουν κατά νου την φράση που είπε ο Β. Φραγκλίνος: Σε όλους όσοι είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν την ελευθερία με την ασφάλεια - δεν αξίζουν τίποτε από τα δύο.

Η δε κοινωνία πρέπει να έχει διαρκώς στο μυαλό, στην σκέψη και κυρίως στην πράξη την ρήση: Αλίμονο στο σκύλο που ζει χωρίς αφέντη- Αλίμονο στον άνθρωπο που ζει με αφέντη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ