2013-04-19 19:23:48
Φωτογραφία για «Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν ισχυροποιηθεί»
Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μέσα στον προσεχή μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος σε αποκλειστική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης που οργάνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα για τα 65 χρόνια της δημιουργίας του ισραηλινού κράτους.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Κορυφής που έχει αποφασιστεί ήδη από τους δύο πρωθυπουργούς» σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: «Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη καινούργιο ξεκίνημα, θα φέρει ακόμη πιο κοντά πλέον και τις πολιτικές μας και θα διαμορφώσει ένα σταθερό πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις «είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, έχουν ισχυροποιηθεί, έχουν εμβαθυνθεί και έχουν αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα».

«Αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής. Η ελληνική πολιτική ορίζεται από μία βασική αρχή - αυτή που θέλει τη συνεννόηση και τη συνεργασία» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.


Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Ισραήλ, η πολύ καλή συνεργασία που όλο και περισσότερο εξελίσσεται με την Τουρκία, σε καμία περίπτωση δεν έχει ως αναφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την άλλη χώρα». Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίησή του για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει δει ούτε με προβληματισμό ούτε με ανησυχία αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, πρέπει να σας ομολογήσω ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή εμείς θα θέλαμε. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής.

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ θα ήθελα τη γνώμη σας για το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ.

-Εδώ και αρκετό καιρό πια, έστω και με καθυστέρηση, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ισχυροποιηθεί, έχουν εμβαθυνθεί και έχουν αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα. Πάντα λέγαμε ότι οι δύο λαοί μας είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Μοιραζόμαστε κοινά στοιχεία από τον πολιτισμό, την ιστορία. Είμαστε και οι δύο λαοί της δημιουργίας, της προσπάθειας, των επιτευγμάτων. Είμαστε όμως και γείτονες, γιατί η ευρύτερη γειτονιά μας δεν περιορίζεται μόνο στην Νοτιανατολική Ευρώπη, μας ενώνει η θάλασσα της Μεσογείου, μας ενώνουν όμως και κοινά συμφέροντα. Μας ενώνει το κοινό όραμα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής.

Όπως είπα, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις μας έχουν λάβει μια νέα, θετική τροπή και θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Επίκειται και μια δική μου επίσκεψη στο Ισραήλ μέσα στον προσεχή μήνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Κορυφής που έχει αποφασιστεί ήδη από τους δύο πρωθυπουργούς. Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη καινούργιο ξεκίνημα, θα φέρει ακόμη πιο κοντά πλέον και τις πολιτικές μας και θα διαμορφώσει ένα σταθερό πλαίσιο διαρκούς συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι λοιπόν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Με τεράστιες προοπτικές τόσο στην ευρύτερη γειτονιά μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρομαι εδώ στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.

-Κύριε υπουργέ, ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην υπόθεση της ΑΟΖ; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την Τουρκία, ειδικά αυτή την περίοδο;

-Πρώτα από όλα και προς την Τουρκία, το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα ήθελα να επαναλάβω άλλη μία φορά: Η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Ισραήλ, η πολύ καλή συνεργασία που όλο και περισσότερο εξελίσσεται με την Τουρκία, σε καμία περίπτωση δεν έχει ως αναφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την άλλη χώρα. Αυτό με ειλικρίνεια το έχουμε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση. Τον τελευταίο καιρό παρατηρήσαμε κάτι που έχει και αυτό την ξεχωριστή του σημασία: Την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ. Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου ήταν αναμενόμενο και ήρθε τη στιγμή που κρίθηκε ότι το βήμα αυτό έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα δεν έχει δει ούτε με προβληματισμό ούτε με ανησυχία αυτή την προσέγγιση. Αντίθετα, πρέπει να σας ομολογήσω, ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή εμείς θα θέλαμε. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης για όλους τους λαούς της περιοχής και αυτό εννοούσα, και χάρη στην ερώτησή σας το διευκρίνισα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ